Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιτροπή ανταγωνισμού της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 346,72 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 18,6 εκατομμύρια δολάρια) στην Meta για παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού. Όπως τονίζεται, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και άλλων αντίστοιχων online υπηρεσιών, λειτούργησε κατά των ανταγωνιστών της ενοποιώντας δεδομένα που συλλέγει μέσω των βασικών εφαρμογών, όπως οι προαναφερθείσες. Οι αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωσαν πως η Meta θα χρειαστεί να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της, να αποκαταστήσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά και να ετοιμάζει εκθέσεις σε ετήσια βάση για τα βήματα που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση τα επόμενα 5 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: WhatsApp: «Επεσε» η δημοφιλής εφαρμογή - Προβλήματα για εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο

Το ύψος του προστίμου καθορίστηκε από τα έσοδα της Meta το 2021 και η εταιρεία μπορεί να καταθέσει ένσταση εντός 60 ημερών. Η ιστορία με τα προβλήματα της Meta στην Τουρκία ξεκίνησαν πέρσι, όταν και οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα στο WhatsApp και στη συνέχεια επεκτάθηκαν και στο Facebook.  Ο λόγος της έρευνας ήταν πως οι χρήστες καλούνταν να συμφωνήσουν στη συλλογή δεδομένων τους (όπως πχ. αριθμό τηλεφώνου και τοποθεσία) από τις εφαρμογές. Οι εταιρείες στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης προσέχουν πλέον αρκετά τη δραστηριότητά τους στην Τουρκία, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη και πρόσφατα η τουρκική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που μπορεί έως και να φυλακίζει χρήστες και δημοσιογράφους αν αυτοί διαδίδουν fake news.

Και σε αυτό το επίπεδο, οι εταιρείες θα κληθούν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία του τουρκικού κράτους, αν και το πρόβλημα είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα καταργήσουν την ελευθερία λόγου και ουσιαστικά ένα από τα βασικά τους πλεονεκτήματα για τους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μένει να δούμε, βέβαια, και ποιες θα συμμορφωθούν με το όποιο τέτοιο αίτημα εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA