Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας έχουν αναφερθεί εκτενώς μέχρι σήμερα στα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν για τα δεδομένα που θέλει να ελέγχει η κυβέρνηση του Κατάρ στους επισκέπτες της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Και πλέον έχουν και πολύ συγκεκριμένους λόγους. Συγκεκριμένα, η παρακολούθηση της online δραστηριότητας των κατοίκων του Κατάρ είναι από τα ζητήματα που έχει απασχολήσει τους ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων και γι’ αυτό συστήνουν στους επισκέπτες της χώρας να πάρουν τα μέτρα τους. Οι φίλαθλοι που έχουν αγοράσει εισιτήριο για έναν ή και περισσότερους αγώνες, θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους δύο εφαρμογές της διοργάνωσης.

Η πρώτη ονομάζεται Ehteraz και ουσιαστικά είναι ένα σύστημα παρακολούθησης για ζητήματα COVID-19 (μολύνσεις κτλ). Το δεύτερο ονομάζεται Hayya και είναι μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στους αγώνες (θα φιλοξενεί στο περιβάλλον της το ηλεκτρονικό εισιτήριο κάθε αγώνα), την πρόσβαση στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, αλλά και εισιτήρια για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι ειδικοί ανέλυσαν τα δικαιώματα που ζητάει κάθε εφαρμογή και προέκυψαν πολλά ερωτηματικά. Αρχικά, το Ehteraz ζητάει από τους κατόχους των κινητών πρόσβαση στις φωτογραφίες και τα videos τους, αλλά και τη δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο για την πραγματοποίηση κλήσεων, αλλά και επεξεργασία των δεδομένων της συσκευής. Από την άλλη, το Hayya ζητάει πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο του χρήστη, αλλά και σε όλα του τα προσωπικά δεδομένα. Και οι δύο εφαρμογές απαιτούν πρόσβαση στο GPS του κινητού, αλλά αυτό είναι το λιγότερο που ενοχλεί, μιας και το κάνει και για πρακτικούς λόγους.

Όλα τα παραπάνω έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα και οι περισσότεροι επικεφαλής ερευνών και μελετών προτείνουν στους επισκέπτες του Κατάρ να χρησιμοποιήσουν για τις εφαρμογές αυτές συσκευές πέραν της βασικής τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, αναφέρουν πως καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν κινητά που προσφέρουν τις λιγότερες δυνατές «έξυπνες» λειτουργίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA