24-08-2018

Σπάρτη: Ταξίδι στην πόλη των ηρώων

Μοναδική φυσική ομορφιά, σ’ ένα γοητευτικό τοπίο, ιδανικό για περιήγηση και αναζήτηση, η Σπάρτη, πλάι στον ποταμό Ευρώτα, αποτελεί ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, με πλατείς και δεντροφυτεμένους δρόμους, μεγάλες πλατείες, και νεοκλασικές οικοδομές, θα σας προσφέρει μια αξέχαστη διαμονή. Η πεδιάδα που απλώνεται γύρω της είναι καταπράσινη από ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, μουριές και άλλα δέντρα. Στα νοτιοδυτικά, υψώνεται ο Ταΰγετος με τις πανύψηλες κορυφές και την άγρια ομορφιά του, ενώ στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η οροσειρά του Πάρνωνα, κατάφυτη από έλατα και άλλα δέντρα.

Γύρω από τη Σπάρτη, επισκεφτείτε το γραφικό χωριό Αναβρυτή, με τρεχούμενα νερά και μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα, καθώς επίσης το δισυπόστατο ναό των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και τη Μονή της Φανερωμένης. Σε κοντινή απόσταση, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το κατάφυτο φαράγγι της Σκωτίας, ένα ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο, με τρεχούμενα νερά που οδηγεί στον Μυστρά. Πανέμορφο είναι και το γραφικό χωριό Χρυσάφα, όπως και τα ορεινά χωριά Καστρί και Καστόρειο. Σαν αετοφωλιά είναι το χωριό Γεωργίτσι με πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και βρύσες με τρεχούμενα νερά και το φημισμένο υπεραιωνόβιο πλατάνι στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Ιστορικά χωριά είναι τα χωριά Πελλάνα και Λογκανίκος.
Θα σας μαγέψει η διαδρομή Σπάρτη - Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου. Στην ίδια διαδρομή, στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθείτε το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς.

Ο Πάρνωνας
Πλαγιές καταλήγουν σε περίτεχνους όρμους, μικρές παραλίες που βουτούν απότομα στα νερά του αργολικού κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους. Καλως ήρθατε στο βοτανικό παράδεισο του Πάρνωνα, με εκατοντάδες είδη της ελληνικής χλωρίδας και πλήθος ειδών του ζωικού βασιλείου που έχουν την κατοικία τους εδώ ή επισκέπτονται το βουνό κατά το ετήσιο μεταναστευτικό ταξίδι τους. Είστε λάτρεις της ορειβασίας; Ανεβείτε στην κορυφή Μεγάλη Τούρλα (1.935 μ.) από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας μέχρι το καταφύγιο στη θέση Αρνόμουσγα (1.450 μ.) με αυτοκίνητο σε δύσκολο δρόμο και από εκεί με τα πόδια στην κορυφή, μετά από πεζοπορία δύο ωρών.

Ταΰγετος
Φυσικό όριο ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, με την κορυφή του να χάνεται μέσα στα σύννεφα σε ύψομετρο 2.407 μ., ο Ταΰγετος είναι ένα από τα βουνά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε, είτε είστε ορειβάτης και πεζοπόρος είτε απλά φυσιολάτρης. Δάση με έλατα και μαυρόπευκα στολίζουν τις πλαγιές του, στις οποίες κυλούν χείμαρροι αλλά και δυο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου, ο Ευρώτας και ο Νέδοντας. Το πλούσιο ανάγλυφο του χαρακτηρίζεται από συχνές, απότομες χαράδρες, με την Χαράδρα του Βυρού να ξεχωρίζει! Με συνολικό μήκος 20 χλμ. ξεκινά από την κορυφή Μαυροβούνα και φτάνει μέχρι την Καρδαμύλη, στη Μεσηνιακή Μάνη. Την οικολογική αξία του βουνού με τα σπάνια και ενδημικά λουλούδια, την πανίδα και τα εκτεταμένα δάση αναγνωρίζει και προστατεύει το δίκτυο των βιοτόπων Natura 2000.
Ο Ταΰγετος θα σας προσφέρει από τις ομορφότερες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, καθώς εκτός από τη μοναδική φύση, το βουνό έχει υποδειγματική σηματοδότηση των μονοπατιών, ακόμα για τους λιγότερο έμπειρους από εσάς ορεινούς πεζοπόρους. Για τους λάτρεις της αναρρίχησης, στη Λαγκάδα υπάρχει αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει τέσσερις μικρές ορθοπλαγιές με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης.
Σημειώστε ότι ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1600 μ., στα περίπου 12 χλμ μετά το χωριό Ανώγεια.

Τα σπήλαια του Διρού

Σπήλαια με πανάρχαια ιστορία και διαχρονική ομορφιά, τα Σπήλαια του Διρού θα σας οδηγήσουν σ’ένα μαγευτικό κόσμο χρωμάτων και σχημάτων.
• Λιμναίο σπήλαιο, το Σπήλαιο της Βλυχάδας ή Γλυφάδας σχηματίζει μεγάλες αίθουσες με ποιητικά ονόματα όπως Ανάκτορο του Ποσειδώνα, θάλασσα των Ναυαγίων, Λευκά Διαμερίσματα... Για να επισκεφτείτε το σπήλαιο αυτό, θα επιβιβαστείτε σε βάρκα, η οποία διασχίζει το επισκέψιμο τμήμα του, σε μια περιήγηση που διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
• Στο γειτονικό σπήλαιο Αλεπότρυπα, με πλούσιο διάκοσμο και σημαντικά ανθρωπολογικά ευρύματα της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής (4800-3200 π.Χ.) κατοικούσε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων, την ιστορική πορεία της οποίας διέκοψε ένας σεισμός. Τα ευρύματα αυτά έχετε την ευκαιρία να τα δείτε από κοντά στο Νεολιθικό Μουσείο του Διρού, που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του σπηλαίου, το οποίο δεν είναι επισκέψιμο.
• Στο τρίτο σπήλαιο, το Καταφύγι, θα εντυπωσιαστείτε από τον ενδιαφέροντα διάκοσμο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και την εντυπωσιακή ακουστική στην «Αίθουσα της Αποθέωσης»!

Δυο βυζαντινές καστροπολιτείες

Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του Ταΰγέτου, 5χλμ. από την πόλη της Σπάρτης, βρίσκεται ο Μυστράς, η ερειπωμένη βυζαντινή πολιτεία, ατενίζει σιωπηλά τα νερά του Ευρώτα. Κατά την εποχή της ακμής του, ήταν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και συγκέντρωνε σοφούς, καλλιτέχνες και λόγιους. Εδώ, το 1400 μ.Χ. ο Γεώργιος Πλήθων ή Γεμιστός ίδρυσε την περίφημη φιλοσοφική σχολή του. Παρά το πέρασμα των αιώνων, τα κάστρα, το Παλάτι των Δεσποτών, τα σπίτια των αρχόντων αλλά και των κατοίκων, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, μεταφέροντάς σας σε μιαν άλλη εποχή!

Η Μονεμβασιά, σε αντίθεση με τον Μυστρά, καταφέρνει να επιβιώσει μέσα στους αιώνες και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Ενωμένος με μια λεπτή λουρίδα στεριάς, με μια και μοναδική είσοδο (μόνη εμβασία), ο κόκκινος βράχος της Μονεμβασιάς σας καλεί να ζήσετε πίσω από τα τείχη του ένα ανεπανάληπτο παραμύθι που ξετυλίγεται με γοργούς ρυθμούς: πέτρινα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, όμορφα σπίτια με κεραμίδια και πλακώστρωτες αυλές με θέα στη θάλασσα, στενά δρομάκια της πολής! Εδώ που σμίγει ο Μεσαίωνας με το Βυζάντιο, μπορείτε να γευτείτε τα ίδια προϊόντα όπως κρασί, λάδι και μετάξι, με τα οποία τροφοδοτούσε η περιοχή τις μεγάλες αγορές της Δύσης, κατά τον Μεσαίωνα.

Πού θα κολυμπήσετε

Η λακωνική γη σάς καλεί να απολαύσετε πολύ όμορφες και καθαρές παραλίες, συνήθως μικρές αλλά γραφικές αμμουδιές που απλώνονται κατά μήκος της Λακωνίας, στους δυο μεγάλους κόλπους, τον Λακωνικό και τον Μεσσηνιακό. Σε απόσταση 45 λεπτών από τη Σπάρτη, θα βρείτε την παραλία Μαυροβουνίου. Υπέροχη και πεντακάθαρη παραλία που εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ωστόσο το μεγάλο μήκος της, σας επιτρέπει να κάνετε ήσυχα το μπάνιο σας αν δε θέλετε πολύ κόσμο γύρω σας! Σε ίδια απόσταση από τη Σπάρτη, θα βρείτε το Βαθύ μια επίσης όμορφη και καθαρή παραλία. Άλλες σε κοντινή απόσταση από τη Σπάρτη που «βλέπουν» στον Λακωνικό κόλπο είναι ο Αρχάγγελος, η Πλύτρα, η Ελιά και η Κυανή Ακτή.

Οι προτάσεις μας

• Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης για να δείτε από κοντά εκθέματα, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή! Γνωρίστε από κοντά ευρύματα από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις της Λακωνίας, έργα γλυπτικής από τα αρχαϊκά έως και τα ρωμαϊκά χρόνια, προερχόμενα από διάφορες περιοχές του νομού, καθώς και ευρήματα των σωστικών ανασκαφών ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχουν, τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων από τη Σπάρτη. Τέλος, στην έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνονται λίγα επιγραφικά κείμενα τα οποία φωτίζουν μερικές πλευρές της ιστορίας της Σπάρτης. (Οσίου Νίκωνος 71. πληροφορίες: 27310-28575)
• Επίσκεψη στο Μουσείο της Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού για να μάθετε την ιστορία της ελιάς και του λαδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και την εξέλιξη της τεχνολογίας των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα από τους μεταβυζαντινούς χρόνους ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
• Επίσκεψη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης, παράρτημα της εθνικής Πινακοθήκης, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στη μόνιμη έκθεση με ελαιογραφίες μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων από το 16ο έως και τον 20ό αιώνα (πληροφορίες: τηλ. 27310-81557).
• Εκδρομή στα χωριά Ξηροκάμπι, Κουμουστά και Αναβρυτή. Τα τρια αυτά χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Ταϋγέτου είναι μοναδικά και αξίζει να τα επισκεφτείτε. Στο Ξηροκάμπι μπορείτε να δείτε τα παλαιά πέτρινα σπίτια της περιοχής και το ναό του Αγίου Νίκωνα, με τοιχογραφίες των αρχών του 14ου αιώνα. Κοντά στο χωριό υπάρχει το γεφύρι της Ρασίνας, ένα αρχαίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι, έργο των ελληνιστικών χρόνω, πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε ασπό τη Σπάρτη στην Καρδαμύλη. Στη Κουμουστά μη ξεχάσετε να πιείτε νερό από τις παλιές πέτρινες βρύσες απ’όπου αναβλύζει δροσερό νερό.

Τοπικά προϊόντα

Η Σπάρτη, όπως και η ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Ευρώτα είναι διάσημη για την ελαιοπαραγωγή της καθώς και για τα εσπεριδοειδή της! Όταν επισκεφτείτε την περιοχή μην ξεχάσετε:
• να δοκιμάσετε τα περιβόητα σύγκλινα. Πρόκειται για ολόκληρα κομμάτια λαχταριστού χοιρινού κρέατος καπνισμένου με αρωματικά βότανα των βουνών της περιοχής (θρούμπι, θυμάρι, και φασκόμηλο), το οποίο διατηρείται μέσα στο λίπος του
• να γευτείτε ραφιόλια (σκαλτσούνια), σαμουσάδες, χυλοπίτες, τραχανά
• να αγοράσετε υφαντά,
• να δοκιμάσετε εσπεριδοειδή και μέλι
• να γνωρίσετε από κοντά τα λούπινα (ντόπια όσπρια)