22-07-2018

Να πώς θα επιλέξετε την καλύτερη θέση της πτήσης σας

Ποιές είναι οι καλύτερες θέσεις στην πτήση σας; Ακόμη και αν κάθε φορά υπάρχει διαφορετικό αεροσκάφος, υπάρχει τρόπος να ανακαλύψετε ποια είναι η πιο άνετη θέση. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές και επιλέξτε εύκολα και γρήγορα έναν ακόμη πιο ξεκούραστο τρόπο ταξιδιού. 

Το site seatguru.com είναι ο πιο έγκυρος τρόπος για να δείτε τον «χάρτη» του αεροσκάφους (seat map) και να ανακαλύψετε ποιες από αυτές είναι καλύτερες για εσάς. 

Βάλτε τα στοιχεία της πτήσης σας στο seat guru και πατήστε «find seat map». Αν δεν ξέρετε τον αριθμό της πτήσης απλά βρείτε την αεροπορική και το αεροσκάφος μέσω της επιλογής «Browse Airlines»

Στο αεροσκάφος Α321 της Aegean, οι καλύτερες θέσεις στην οικονομική θέση είναι οι 10Α, 10F, καθώς και ολόκληρη η σειρά 24. Αν αφήσετε το mouse πάνω από την κάθε θέση θα σας δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι πράσινες θέσεις είναι αυτές που θεωρούνται οι πιο προνομιούχες, οι κίτρινες έχουν κάποια θετικά αλλά και αρνητικά ενώ οι γκρι είναι οι πιο «αδιάφορες».

Aegean A321 σειρά 24: Όλες οι θέσεις έχουν έξτρα χώρο για τα πόδια και ανάκλιση.

Επιλέξτε θέση όσο πιο νωρίς μπορείτε: Όσο απλό και αν ακούγεται, αν θέλετε μια συγκεκριμένη θέση τότε διεκδικήστε την νωρίς. Αν η εταιρεία σας δίνει τη δυνατότητα να διαλέξετε τη θέση σας την ώρα που κάνετε την κράτηση τότε χρησιμοποιήστε αυτό το προνόμιο. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται επί πληρωμή (αν δεν έχετε ειδικά προνόμια στο πρόγραμμα επιβράβευσης). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει απλά να αποφασίσετε πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη θέση για εσάς και πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε.

Αν η πτήση είναι μικρή, τότε ίσως δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε ακόμα και €10-20 για μια θέση . Αν πάλι πετάτε economy σε μια υπερατλαντική πτήση και θέλετε να εξασφαλίσετε κάποια άνεση, τότε ίσως το να δώσετε, π.χ. €50-80 για μια θέση σε έξοδο κινδύνου με περισσότερο χώρο για τα πόδια να είναι μια πολύ καλή επιλογή. Αν πάλι η επιλογή σας δίνεται μόνο κατά τη διάρκεια του online check-in τότε φροντίστε να κάνετε check-in με το που ανοίξει! Για παράδειγμα, η Aegean «ανοίγει» το online check-in 48 ώρες πριν την πτήση ενώ οι περισσότερες εταιρείες το «ανοίγουν» 24 ώρες πριν. Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε να κάνετε check-in στο αεροδρόμιο. Μέχρι τότε όλες οι «καλές» θέσεις έχουν συνήθως «κάνει φτερά»!

Χρησιμοποιήστε τυχόν προνόμια που μπορεί να έχετε: Πολλές εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη που έχουν κάποια υψηλή βαθμίδα στο πρόγραμμα επιβράβευσής τους να προ-επιλέξουν τη θέση τους ή/και να διαλέξουν κάποια προνομιούχα θέση  (π.χ. έξοδος κινδύνου) δωρεάν. Για παράδειγμα, τα χρυσά και ασημένια μέλη του Miles+Bonus της Aegean μπορούν να προ-επιλέξουν τη θέση τους, πριν ανοίξει το check-in, σε όλες τις πτήσεις της Aegean και της Olympic καλώντας απλά το τηλεφωνικό κέντρο.