Αποδράσεις στην Ελλάδα
07-04-2020

Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία

Ένας από τους πιο γραφικούς και ρομαντικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας στην παραθαλάσσια καστροπολιτεία της Αιτωλοακαρνανίας και ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα μπορέσουμε να την επισκεφθούμε.

Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου, στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στέκει με το ένα πόδι στο βουνό και με το άλλο στη θάλασσα, διατηρώντας αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της.

Το ενετικό λιμάνι, με τους δύο πύργους που κλείνουν την είσοδο του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αποτελούσε τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, ενώ σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους χρώμα σε ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα μέρη.

Ενετικό Λιμάνι Ναύπακτος

Συνέχεια του λιμανιού είναι το Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, με τα διώροφα παραδοσιακά κτήρια. Το πλακόστρωτο σοκάκι σφύζει από χρώμα και ζωή, με όμορφα cafes και καταστήματα. Στο τέλος του Στενοπάζαρου βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πέρα το Δημαρχείο. Απέναντι ακριβώς υψώνεται το αρχοντικό του λογοτέχνη Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.

Το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο- το καμάρι της πόλης- στην κορυφή του λόφου, σαγηνεύει με την εντυπωσιακή θέα που χαρίζει. Το θέαμα, μάλιστα, το βράδυ, με τη φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στο φόντο, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους σφραγίδα.

Κάστρο Ναυπάκτου

Στη διαδρομή προς το κάστρο, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για τη στέγαση των εκάστοτε ηγεμόνων της πόλης αυτής. Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, ήρθε στην κατοχή του στρατηγού Νότη Μπότσαρη, ενώ σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Θα δείτε, επίσης, το ξακουστό Ρολόι, το νεότερο μνημείο της ιστορικής πόλης της Αιτωλοακαρνανίας, που χτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοϊτη και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης.

 

Κοντινές εξορμήσεις

Σε κοντινή απόσταση από τη Ναύπακτο, τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας (τα Κράβαρα για τους παλαιότερους) χαρίζουν στιγμές απόλυτης βουνίσιας ηρεμίας σε όσους ονειρεύονται μια απόδραση στην αγκαλιά της φύσης. Το σκηνικό περιλαμβάνει αλπικά τοπία, διαδρομές μέσα σε έλατα και καστανιές, βόλτες σε ποτάμια, πετρόχτιστους ξενώνες και ταβερνάκια που σερβίρουν τοπικές γεύσεις. Οι επιλογές για δραστηριότητες στη φύση είναι πολλές- από ράφτινγκ, καγιάκ και πεζοπορία μέχρι διαδρομές με 4x4.

Ορεινή Ναυπακτία

Το καλοκαίρι, πέρα από τις δύο πεντακάθαρες παραλίες της Ναυπάκτου, το Γρίμποβο ανατολικά και την Ψανή δυτικά, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια τους, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του και σε άλλες κοντινές παραλίες και να εξερευνήσει τα γύρω μέρη: Χιλιαδού, Σκάλωμα, Μαραθιάς, Γλυφάδα, Σπηλιές και το μικρό νησάκι απέναντι, τα Τριζόνια.

Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία
Ναύπακτος: Φινέτσα και ιστορία