Αποδράσεις στην Ελλάδα
13-07-2021

Πύργος: Το μεσαιωνικό χωριό που αποκαλύπτει το άλλο πρόσωπο της Σαντορίνης

Η περιήγηση στον γραφικό Πύργο, το χωριό - κόσμημα με την ανέγγιχτη από τον χρόνο παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε αν βρεθείτε στη Σαντορίνη

Ποιος είπε ότι Σαντορίνη σημαίνει μόνο καλντέρα και ηλιοβασίλεμα; Μπορεί τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και η Οία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ωστόσο οι ομορφιές του νησιού δεν εξαντλούνται εκεί. Γαλήνια χωριά, κρυμμένα στην ενδοχώρα του νησιού, περιμένουν τους επισκέπτες για να τους αποκαλύψουν το άλλο πρόσωπο της Σαντορίνης.

Ένα από αυτά είναι ο μεσαιωνικός Πύργος, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού (έως το 1800) και ένας από τους ομορφότερους οικισμούς του, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τα Φηρά. Ένα χωριό-κόσμημα, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, το οποίο θα σας αποκαλύψει μια διαφορετική και άκρως γοητευτική Σαντορίνη.

Διαβάστε ακόμη

Πύργος: Ένα χωριό - στολίδι με μοναδική ατμόσφαιρα

Image
Ο Πύργος είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης (Πηγή: Shutterstock)

Ο Πύργος Καλλίστης ή απλά Πύργος είναι χτισμένος στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης, στην πλαγιά του λόφου του Προφήτη Ηλία, εποπτεύοντας ολόκληρο το νησί. Η χαρακτηριστική πολεοδομία της εποχής της Ενετοκρατίας δημιουργεί ατμόσφαιρα από άλλες εποχές, ιδίως αν ανηφορίσετε προς το Καστέλι (μία από τις πέντε πυργοπολιτείες που ίδρυσαν οι Ενετοί τον 15ο αιώνα) με τα σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα γύρω του και τις παμπάλαιες εκκλησιές όπως το Θεοτοκάκι του 10ου αιώνα. 

Image
Τα στενά σκαλωτά καλντερίμια σε προκαλούν να τα περπατήσεις (Πηγή: Shutterstock)

Τα καστέλια χτίστηκαν για να προστατεύσουν τους κατοίκους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Το καστέλι του Πύργου είναι το πιο σύγχρονο και χτίστηκε γύρω στο 1580. Στην κορυφή του δέσποζε αρχικά πύργος που γκρεμίστηκε για να χτιστεί η μονή του Αγίου Γεωργίου. Οι τοίχοι των σπιτιών αποτελούσαν και τον οχυρωματικό περίβολο του καστελιού, ενώ υπήρχε μόνο μία είσοδος.

Image
Μια βόλτα στον Πύργο σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές (Πηγή: Shutterstock)

Τα σοκάκια του χωριού σε προκαλούν να προχωρήσεις όλο και πιο πολύ, να απολαύσεις την αρχιτεκτονική του τοπίου και να χαλαρώσεις σε κάποια από τα μικρά και προσεγμένα μαγαζιά που θα βρεις στο δρόμο σου. Για την καλύτερη θέα ανεβείτε μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, πάνω στην πλαγιά του βουνού, απ' όπου θα έχετε όλο το νησί στα πόδια σας.

Image
Τα κυκλαδίτικα σπίτια συνδυάζονται αρμονικά με τα αρχοντόσπιτα και τα όμορφα μαγαζιά (Πηγή: Shutterstock)

Ο Πύργος είναι ένα χωριό που αγαπάει την τέχνη και τη γαστρονομία. Εδώ εδρεύει το μουσείο «η Σαντορίνη που έφυγε», που στεγάζεται στην κάναβα Δρόσου-Χρυσού. Πρόκειται για μια μοναδική μουσειακή συλλογή με ποικιλία εκθεμάτων και αντικειμένων που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει σε μιαν άλλη εποχή και στον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού. Τα αρχοντικά στον Πύργο έχουν ανακαινιστεί και στεγάζουν θαυμάσια ξενοδοχεία, ενώ στο χωριό υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και όμορφα καφέ. Εάν επιθυμείτε να μυηθείτε στα μυστικά του περίφημου σαντορινιού κρασιού, θα βρείτε εξαιρετικά επισκέψιμα οινοποιεία, όπως το Santo Wines και το Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Image
 Το μεσαιωνικό χωριό του Πύργου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο (Πηγή: Shutterstock)

Διαβάστε ακόμη

TAGS
#Ελληνικά Νησιά
#Χωριά