Αποδράσεις στην Ελλάδα
12-02-2022

Λίμνη Δόξα: Μια μονοήμερη απόδραση στη μικρή «Ελβετία» της Κορινθίας

Η Λίμνη Δόξα στην Ορεινή Κορινθία είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς, μια ιδανική μονοήμερη απόδραση για όλες τις εποχές του χρόνου, μόλις μια ανάσα από την Αθήνα

Θα μπορούσε να είναι μία λίμνη στις Άλπεις, αλλά βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ορεινή Κορινθία. Κοντά στο χωριό Φενεός , στα 900 μέτρα υψόμετρο, η τεχνητή Λίμνη Δόξα είναι μία από τις ωραιότερες λίμνες της Πελοποννήσου. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της Ορεινής Κορινθίας. Τίποτα δεν φανερώνει ότι βρίσκεστε μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε αυτόν τον παράδεισο για μονοήμερη εκδρομή ή για Σαββατοκύριακο, κάθε εποχή του χρόνου. Ο γύρος της δεν ξεπερνά τα 5 χλμ., είναι πλούσιος όμως σε εικόνες. Η Λίμνη Δόξα είναι ιδανική για πικ νικ, ενώ γύρω της μπορείτε να απολαύσετε διάφορων ειδών διαδρομές και δραστηριότητες στη φύση.

Διαβάστε ακόμη:

Λίμνη Δόξα: Το υγρό διαμάντι της ορεινής Κορινθίας

Image
Το τοπίο στη Λίμνη Δόξα θυμίζει περισσότερο… Ελβετία (πηγή: Shutterstock)

Η ιδιομορφία του τοπίου και η ποικιλία των δραστηριοτήτων κάνουν τη Λίμνη Δόξα μοναδικό προορισμό για τον επισκέπτη. Η λίμνη περιτριγυρίζεται από δάσος με έλατα, μαυρόπευκα, βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει στην περιοχή.

Image
Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης (πηγή: Shutterstock)

Η περίμετρος της, που διακρίνεται για τις εναλλαγές των τοπίων με τα βράχια, τα υγρολίβαδα και τις καλαμιές, φτάνει τα 3,8 χλμ. Πρόκειται για μια σχετικά βαθιά λίμνη για το μικρό της μέγεθος, καθώς το βάθος της φτάνει τα 40 μέτρα. Κατά το παρελθόν η λίμνη είχε πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο του Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής.

Image
Θέα στη Λίμνη Δόξα από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού (πηγή: Shutterstock)

Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί, θα δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

Μια βόλτα με το Travel Inspiration στη Λίμνη Δόξα


Εκδρομές στα πέριξ

Η ευρύτερη περιοχή της Δόξας και του Φενεού προσφέρεται για μια απολαυστική, φυσιολατρική απόδραση με στάσεις σε πετρόχτιστα ορεινά χωριά, άφθονες υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, 4×4 κ.ά). και ρουστίκ γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες. Αξίζει να επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Γκούρα με τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια και την πανέμορφη πλατεία, καθώς και τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα.

Διαβάστε ακόμη:

TAGS
#Λίμνη
#Μονοήμερη Εκδρομή