Αποδράσεις στην Ελλάδα
14-04-2022

Ιωάννινα: Η λίμνη, οι θρύλοι και το νησί χωρίς όνομα

Η βόλτα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και η εκδρομή στο νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της, είναι μία από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Ιωάννινα, ανεξαρτήτως εποχής

Κάθε φορά που ταξιδεύουμε στα Ιωάννινα, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Συνδυάζοντας τη μακραίωνη ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο και τη μαγευτική φύση με τις γαστρονομικές απολαύσεις και το νεανικό παλμό, η πρωτεύουσα της Ηπείρου προσφέρεται για αποδράσεις και τις τέσσερις εποχές.

Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα σε αυτή την πόλη μπορούν να σε μαγέψουν. Όπως μια βόλτα στη λίμνη των Ιωαννίνων και η εκδρομή στο νησάκι της, ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λιμνών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη:

Λίμνη Παμβώτιδα: Το στολίδι των Ιωαννίνων

Image
Λίμνη Παμβώτιδα (πηγή: Shutterstock)

Η θρυλική Παμβώτιδα, η λίμνη της πόλης των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει σχήμα τριγωνικό με μήκος 7,5 περίπου χιλιόμετρα. Αποτελεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Στα βόρεια της απλώνεται σαν κάθετο τείχος το Μιτσικέλι και στα νότια της καταλήγουν οι ανατολικές πλαγιές του Τόμαρου. Μία βόλτα δίπλα στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε ή να κλείσετε τη μέρα σας, ανεξαρτήτως εποχής. H ζωή της πόλης περιστρέφεται γύρω της. Ο παραλιακός δρόμος είναι στολισμένος με πανύψηλα δέντρα που στρώνουν με τα φύλλα τους τις όχθες της λίμνης. Περπάτημα ή ποδήλατο, ό,τι κι αν επιλέξετε για βόλτα, η διαδρομή δίπλα στα γαλήνια νερά θα σας ανταμείψει. Ιδανική στάση για χαλάρωση προσφέρουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαράκια της παραλίμνιας περιοχής.

Ένα νησί χωρίς όνομα

Image
Ο οικισμός στο Νησάκι των Ιωαννίνων (πηγή: Shutterstock)

Δέκα λεπτά διαδρομής με το καραβάκι στη λίμνη και φτάνετε στο Νησί. Το Νησάκι Ιωαννίνων έχει περίπου 250 κατοίκους και είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά λιμνών στον κόσμο που κατοικούνται (το άλλο νησί ελληνικής λίμνης που κατοικείται είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών). Η βόλτα στα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης κατασκευής, τα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και τις ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ (δοκιμάστε βατραχοπόδαρα και χέλι), θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Τα γραφικά μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών με τις αξιόλογες τοιχογραφίες και η Μονή Αγίου Παντελεήμονα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου. Τον Ιανουάριο του 1822, ο Αλή Πασάς, έχοντας πλέον ηττηθεί, κατέφυγε στο νησί και σε αυτό το μοναστήρι, στα κελιά του οποίου δολοφονήθηκε. Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται, εκτός των άλλων, κάποια μοναδικά εκθέματα, όπως το περίφημο χρυσοποίκιλτο καριοφίλι του Αλή Πασά και η αυθεντική μεταξωτή φορεσιά της Κυρα-Βασιλικής.

Μια βόλτα από ψηλά στο Νησάκι των Ιωαννίνων

TAGS
#Λίμνη