Αποδράσεις στην Ελλάδα
30-09-2022

Φιδάκια: Ένα από τα ομορφότερα και πιο ήσυχα χωριά της Ευρυτανίας

Από τα ομορφότερα στολίδια της Ευρυτανίας, τα Φιδάκια είναι ένας ορεινός παράδεισος. Αυτό το μικρό χωριό, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, απλώνει τα πέτρινα σπίτια του σε υψόμετρο 960 μ. και ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στη λίμνη Κρεμαστών

Η Ευρυτανία έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Ελλάδας» και όχι τυχαία. Βουνά γεμάτα έλατα, φαράγγια, καταρράκτες, ορμητικά ποτάμια και μικρά χωριά σαν ζωγραφιά συνθέτουν ένα μαγικό κόσμο στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας.

Σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, θα συναντήσετε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, έναν μικρό ορεινό παράδεισο. Ο λόγος για τα Φιδάκια. Αυτό το πανέμορφο απομονωμένο χωριό απλώνει τα πέτρινα σπίτια του στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα και ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα που προσφέρει στη Λίμνη Κρεμαστών από υψόμετρο 960 μ.

Διαβάστε ακόμη:

Φιδάκια: Στο «μπαλκόνι» της Ευρυτανίας

Image
Τα Φιδάκια χιονισμένα (πηγή: Shutterstock)

Τα Φιδάκια δεν τα γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο είναι πανέμορφα και αξίζει να τα ανακαλύψετε με την πρώτη ευκαιρία. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και ξεχωρίζει για τα καλαίσθητα σπίτια του και για το πολεοδομικό σχήμα του. Η προέλευση της ονομασίας του παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού είναι ορατά υπολείμματα αρχαίας εγκατάστασης. Σύμφωνα με μία άποψη, στην περιοχή βρισκόταν η Αρχαία Οιχαλία, πρωτεύουσα των Ευρυτάνων.

Image
Πηγή: Shutterstock

Το χωριό μοιάζει σαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αφού η πρόσβαση γίνεται από έναν φιδογυριστό δρόμο μέσα στο ελατόδασος. Ο γαλάζιος τρούλος του ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει από μακριά. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλιά αρχοντικά, καλοδιατηρημένα σπίτια και ανθισμένες αυλές συνθέτουν το σκηνικό σε αυτή την πανέμορφη γωνιά της Ευρυτανίας. Η φύση, η ηρεμία αλλά και η αισθητική του οικισμού, μαγεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Στο χωριό θα βρείτε τον ξενώνα Οιχαλία, ο οποίος διαθέτει και ταβέρνα για να δοκιμάσετε παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της περιοχής.

Image
Πηγή: Shutterstock

Μόλις 3 χλμ. από τα Φιδάκια, θα βρεθείτε στη θέση Τσαγκαράλωνα - ή αλλιώς το φυσικό «μπαλκόνι» του χωριού - για να απολαύσετε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα και τη μαγευτική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών. Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας δημιουργήθηκε το 1965, όταν ενώθηκαν τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού. Η θέα στο γαλήνιο τοπίο της λίμνης, με τα ήσυχα γαλαζοπράσινα νερά, τα μικρά νησάκια και το μονότοξο γεφύρι του Μανώλη, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσετε τη γνωριμία σας με τα Φιδάκια.

Image
Η θέα στη λίμνη Κρεμαστών είναι μαγευτική (πηγή: Shutterstock)
Image
Πηγή: Shutterstock
Image
Πηγή: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη:

TAGS
#Χωριά
#Ευρυτανία