Αποδράσεις στην Ελλάδα
24-11-2022

Κήποι Ζαγορίου: Ταξίδι στο χωριό των γεφυριών

Σε απόσταση 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι είναι ένα από τα γνωστότερα χωριά του Ζαγορίου. Όνομα και πράγμα, το χωριό είναι χτισμένο σε ένα καταπράσινο σημείο, ενώ γύρω του βρίσκονται τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της περιοχής

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας από τους ωραιότερους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Ένας τόπος αυθεντικός, άγριος, υποβλητικός. Αν πάτε μια φορά, σίγουρα θα θέλετε να επιστρέψετε σύντομα για να ανακαλύψετε άλλο ένα χωριό, άλλον ένα κρυμμένο θησαυρό.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει το πιο όμορφο χωριό του Ζαγορίου. Ωστόσο, αν θέλετε ένα χωριό που θα αποτελέσει αφετηρία για πολλές εκδρομές και ταυτόχρονα θα σας δώσει την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, οι Κήποι στο κεντρικό Ζαγόρι αποτελούν ιδανική επιλογή.

Διαβάστε ακόμη:

Κήποι Ζαγορίου: Στολίδια από πέτρα

Image
Πηγή: Shutterstock

Σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι είναι ένα από τα γνωστότερα Ζαγοροχώρια. Το χωριό ήταν παλιά πρωτεύουσα του Ζαγοριού και πήρε το όνομά του από τους πολλούς κήπους που βρίσκονται γύρω από το Μπαγιώτικο ρέμα που κυλάει στη νότια πλευρά του. Όνομα και πράγμα, οι Κήποι είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 800 μ., ανάμεσα σε κατάφυτους λόφους.

Image
Πηγή: Shutterstock

Στους Κήπους θα κάνετε βόλτες σε όμορφα λιθόστρωτα καλντερίμια, θα δείτε την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1779 και τη Μονή Μπάγιας που χρονολογείται από το 1620 και θα επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη που φιλοξενεί μια υπέροχη συλλογή με οικιακά αντικείμενα, παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος άλλων λαογραφικών εκθεμάτων. Για τη διαμονή σας στο χωριό θα βρείτε προσεγμένους πέτρινους ξενώνες. Σας προτείνουμε το Rodia Boutique Hotel, το Heaven's View και τον Μαχαλά.

Βόλτα στα γεφύρια

Image
Πηγή: Shutterstock

Γύρω από το Κήπους συγκεντρώνονται μερικά από τα ωραιότερα και πιο πολυφωτογραφημένα τοξωτά γεφύρια της περιοχής, τα οποία αποτελούν πραγματικά μνημεία μέσα στην ομορφιά της φύσης. Από τα πιο γνωστά και ξεχωριστά γεφύρια του Ζαγορίου είναι Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό που βρίσκεται δυτικά του χωριού. Αυτό που εντυπωσιάζει όσους το αντικρίζουν από κοντά είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες όπως στέκουν σε αρμονική παράταξη δημιουργούν την αίσθηση της ανάλαφρης κίνησης, δίνοντας την εντύπωση κινούμενης κάμπιας.

Image
Πηγή: Shutterstock

Φημισμένο είναι και αυτό του Κόκκορου ή Νούτσου, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι κι έχει μήκος 24 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του.

Image
Πηγή: Shutterstock

Το μονότοξο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη βρίσκεται λίγο πριν την δυτική είσοδο των Κήπων, πάνω από το ρέμα Βικάκη και περιστοιχίζεται από πλούσια βλάστηση. Με αφετηρία αυτό το γεφύρι μπορείτε να φτάσετε στο Κουκούλι, ακολουθώντας ένα πανέμορφο μονοπάτι.

Image
Πηγή: Shutterstock
Image
Πηγή: Shutterstock
Image
Πηγή: Shutterstock
Image
Πηγή: Shutterstock
Image
Πηγή: Shutterstock
TAGS
#Χωριά