Ειδήσεις
17-06-2016

Ποια Μύκονος; Αυτά τα 4 είναι τα πιο χιπστερόνησα

Λίγο πριν πάρεις την τελική απόφαση για τις φετινές σου διακοπές, διαβάζοντας αυτό το κείμενο ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις την άποψή σου για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς -μα υπερεκτιμημένους- νησιώτικους προορισμούς των τελευταίων ετών. Ή και όχι.

Κάθε χρόνο τα ίδια: Υπάρχει κάποιο νησί που είναι λες και όλοι συνεννοήθηκαν με κάποιο τρόπο και πηγαίνουν όλοι μαζί εκεί σα να βγάζει κάποιος τρισμέγιστος (γ)κουρού ένα καλοκαιρινό όρντινο και δηλώνει «παιδιά φέτος, θα πάμε όλοι εκεί γιατί είναι φανταστικά και δε δέχομαι κουβέντα». Λίγο πριν πάρεις την τελική απόφαση για τις φετινές σου διακοπές, διαβάζοντας αυτό το κείμενο ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις την άποψή σου για μερικούς από τους πιο δημοφιλείς -μα υπερεκτιμημένους- νησιώτικους προορισμούς των τελευταίων ετών. Ή και όχι.

Από τη Ραφαέλλα Ράλλη

Κάποτε σημείο συνάντησης ήταν η Μύκονος. Παραμένει και τώρα, ωστόσο έχει συμβεί μία μετακίνηση πληθυσμού που τη θεωρεί καλή για ένα κοσμικό σαββατοκύριακο αλλά πολύ mainstream (βασικά ακριβή) για τα γούστα του. Οπότε, το να δηλώνεις εναλλακτικός και πως ξέρεις κάθε χρόνο ποιο νησί να επισκεφθείς -ε όχι πάλι στα ίδια και στα ίδια- αποτελεί και λίγο εχέγγυο στάτους και κοσμοπολιτισμού.

Το μόνο κακό που μπορείς να βρεις στην όλη κατάσταση, πέρα από την ψωροδηθενιά -αλλά ok αυτό είναι επιλογή του καθενός και ας μη γινόμαστε επικριτικοί- είναι πως υπερπροωθούνται μέρη με σαφή μειονεκτήματα και που υπό άλλες συνθήκες δε θα είχες προσέξει αν από στόμα σε στόμα δεν είχαν γίνει τόσο μοδάτα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βλακεία, πως οι δημοφιλείς αντι-Μύκονοι της Ελλάδας, συχνά έχουν πολλούς λάκκους στην φάβα τους, κοινώς είναι λιγάκι «φόλες».

Εντοπίσαμε λοιπόν 4 από αυτούς τους προορισμούς, ομολογουμένως πανέμορφα μέρη που έχουν ωστόσο δυσανάλογα κουσούρια σε σχέση με τη φήμη τους και σε προειδοποιούμε πριν τα επιλέξεις...


Αντίπαρος


Σύμφωνα με το instagram, το facebook και το twitter μου, η μισή Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων των βορείων (εκεί να καταλάβεις) που στην καλύτερη άντε να φτάσουν μέχρι τη Θάσο ή τις Σποράδες, πέρασαν μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών πέρυσι εδώ. Τον Tom Hanks να τον καταλάβω που έχει τη Rita και έψαχναν να βρουν ένα ξεχασμένο σημείο κι απ'τον Θεό τον ίδιο για να απομονωθούν, τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς πως;

Για ποιο λόγο να θες να πας στον δορυφόρο, όταν μπορείς να βρεθείς στον ίδιο τον πλανήτη που είναι και ομορφότερος και έχει και περισσότερες επιλογές για τα πάντα (βλέπε Πάρος). Ένα σπήλαιο για να δεις και ένας θερινός κινηματογράφος, ελάχιστες παραλίες που δε σου βγάζουν την πίστη για να πας και τι άλλο; Εκτός αν ο βαθμός δυσκολίας είναι εκείνος που έχει μέλι. Τότε πάω πάσο. Είναι αναμφισβήτητα ωραία η Αντίπαρος, όμως, ξέρεις κανένα νησί να μην είναι έστω λίγο ωραίο;


Ικαρία


Αν υπήρχε μόνιμο soundtrack εδώ, κατά πάσα πιθανότητα αυτά θα ήταν δύο και σε μόνιμη λούπα εναλλάξ: «πίνω μπάφους και παίζω pro» mendley με το sympatique των Nouvelle Vague. Τρίκαλες οι γαλαζοπράσινες Σεϋχέλλες, δε λέω, έχουν όμως ένα μόνιμο σύννεφο «αρώματος» από πάνω τους που σε συνδυασμό με τη ζέστη, ίσως υποθέτεις πόσο αποπνικτικό μπορεί να γίνει.

Αυτός επίσης ο μόνιμος ωχαδερφισμός ως στάση ζωής και το «δε βαριέσαι για όλους έχει ο Θεός», ίσως είναι όντως η αιτία της μακροζωίας των κατοίκων, ωστόσο είναι και σοβαρός λόγος για σπάσιμο ευαίσθητων νεύρων. Πάντως, ένα έχουμε να παραδεχτούμε στο νησί που φημίζεται για το απόλυτο χύμα του: Έκανε trendy τα πανηγύρια και τα κλαρίνα που οι πρωτευουσιάνοι κατά τ'άλλα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι και χαρακτηρίζουν εντελώς μπασκλασαρία στους γάμους, τη στιγμή που αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης της Ικαρίας. Οξύμωρο; 


Φολέγανδρος


Νο παραλίες καρντιά μου. Δηλαδή έχει, αλλά όχι τις κλασσικές αμμουδιές που περιμένεις να βρεις σε κυκλαδίτικο νησί. Φήμες λένε πως Θεσσαλονικιός βρέθηκε για διακοπές στη Φολέγανδρο, έκανε μπάνιο στο Κάτεργο (όνομα και πράγμα) και αφού είδε και απόειδε από την πέτρα και την απόκρημνη ταλαιπώρια, είπε το ξακουστό μέχρι σήμερα «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Τόσο καλά. Κατά τ' άλλα γραφικότατη και ιδανική για να αναπληρώσεις όλες εκείνες τις μέρες που έκλεψες επαναλήψεις στις ασκήσεις για πόδια στο γυμναστήριο. 


Κουφονήσια


Πρόκειται για τα νησιά που εξαργύρωσαν και με το παραπάνω τη διαφήμιση της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» για κρυμμένους παράδεισους. Ιούνιο μήνα, πιο εύκολο είναι να κλείσεις οπουδήποτε αλλού, σε σχέση με το μέρος που έχει μία παραλία και έναν δρόμο σκέτο για σουλάτσο.

Στις αναζητήσεις του booking.com χτυπάς κάτι χιλιάρικα (!) ευρώ για πλάκα, αν φυσικά βρεις κατάλυμα διαθέσιμο. Οι επίδοξοι survivors που δε λογαριάζουν ως χαριτωμένο το σκεπτικό «ένα νησί μια παρέα» ή που υποψιάζονται το ενδεχόμενο να βρεθούν την ίδια χρονική περίοδο με κάποιον αχώνευτο, να είναι σίγουροι πως θα είναι κάθε μέρα στα ίδια σημεία, διότι πολύ απλά δε μπορείς να κρυφτείς από πουθενά.

Εμεις προειδοποιήσαμε. Από κει και πέρα, απολαμβάνεις υπεύθυνα!