Ειδήσεις
07-11-2016

Έτοιμοι για Βουδαπέστη; Όλα όσα πρέπει να δεις στη μαγική πόλη (pics)

Εκτός από τα μουσεία και τις γέφυρες έχει να επιδείξει υπέροχα σημεία που πρέπει να γνωρίσεις…

Κάθε εποχή κερδίζει την προτίμηση εκατομμύρια τουριστών, που την επισκέπτονται και φεύγουν γεμάτη εμπειρίες και όμορφες εικόνες από αυτήν. Η Βουδαπέστη είναι, χωρίς αμφιβολία, μια εκ των πιο ωραίων πόλεων στην Ευρώπη, ένας προορισμός για ρομαντικούς, που διατηρεί το χαρακτήρα της αναλλοίωτο.

Χωρισμένη στα δυο από το Δούναβη, με την Βούδα και την Πέστη να σε καλούν να τις γνωρίσεις, είναι η πόλη που εκτός από τα μουσεία και τις γέφυρες έχει να επιδείξει υπέροχα σημεία που πρέπει κάποιος να γνωρίσει, όταν την επισκεφθεί!

Κοινοβούλιο: Το κτίριο είναι κτισμένο σε ρυθμό γοτθικής αναγέννησης, με συμμετρική πρόσοψη και κεντρικό θόλο. Το κτίριο είναι συμμετρικό και στο εσωτερικό του και διαθέτει δύο κοινοβουλευτικές αίθουσες, ένα το οποίο χρησιμοποιείται για πολιτική και ένα για ξεναγήσεις. Το κτίριο έχει μήκος 268 μέτρα και πλάτος 123. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 αυλές, 13 ανελκυστήρες, 27 πύλες, 29 κλιμακοστάσια και 691 δωμάτια (συμπεριλαμβανομένων 200 γραφείων). Το ύψος του είναι 96 μέτρα και είναι μαζί με τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου τα ψηλότερα κτίρια στη Βουδαπέστη!

Προμαχώνας των Ψαράδων: Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς. Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαϊκό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους και κοφτές σκάλες. Ο προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι από παραμύθι του Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης. Το όνομα Προμαχώνα του Ψαρά δόθηκε από την παλιά ψαραγορά που υπήρχε εκεί κατά το Μεσαίωνα. Από την κορυφή του πυργίσκου μπορείτε να δείτε μέχρι το Νησί της Μαργαρίτας και να δείτε κτίρια όπως η Βασιλική του Αγ. Στέφανου, το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία των Επιστημών και άλλα πολλά. Για να απολαύστε τη θέα, φροντίστε να επισκεφθείτε τον πύργο όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή. Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν.

Κάστρο της Βούδας: Υψώνεται 48 μέτρα πάνω από το Δούναβη ενώ σε αυτό το λόφο ιδρύθηκε η πόλη της Βουδαπέστης. Τα θεμέλια του κάστρου τέθηκαν τον 13ο αιώνα μετά τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη.

Εκκλησία Ματθαίου: Γνωστή και ως η Εκκλησία της Κυράς, η Εκκλησία του Ματθαίου βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής του κάστρου και κτίστηκε το 13ο αιώνα. Έκτοτε το αρχικό της στυλ και δομή άλλαξαν πολλές φορές καθώς ανακαινίστηκε κάθε φορά με το δημοφιλές αρχιτεκτονικό στυλ της κάθε εποχής. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από το βασιλιά Ματθαίο που κυβέρνησε από 1458-1490. και ήταν γνωστός προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης. Το 1541 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Βούδα η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί.. Ο ναός παρέμεινε μέσα στους αιώνες το μέρος για τις ενθρονίσεις και τις μεγαλύτερες τελετές στη χώρα.

Οδός Vaci: Η πιο πολυσύχναστη οδός της Βουδαπέστης. Πρόκειται για το εμπορικό κέντρο της πόλης με όλα τα καταστήματα από επώνυμες μάρκες, πολλά καφέ και εστιατόρια. Εδώ, θα βρεις το Hardrock Cafe αλλά και το φημισμένο καφέ-ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, που ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1858.

Πλατεία των Ηρώων: Η Πλατεία Ηρώων έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουγγαρία. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Η πλατεία λειτουργεί ως και ως κεντρική πύλη για το πάρκο που την περιβάλει το Πάρκο της Πόλης.

Νησί της Μαργαρίτας:  Αρχικά γνωστό ως το νησί των λαγών, το Νησί της Μαργαρίτας της Βουδαπέστης έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. Κατά το μεσαίωνα, ήταν έδρα πολλών μοναχών αλλά στην αρχή του 19ου αιώνα αγκαλιάστηκε από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε έναν διακοσμημένο κήπο. Αργότερα το νησί έγινε θέρετρο ιαματικών λουτρών. Σήμερα, αυτό το νησί με διαστάσεις 2.500μ μήκος και 500μ πλάτος συνδέεται με τη στεριά με δύο γέφυρες, τη Γέφυρα της Μαργαρίτας στη νότια πλευρά του και τη Γέφυρα του Arbat στη βόρεια πλευρά.