Ειδήσεις
15-07-2017

Οι 12 ιστορικότερες και πιο όμορφες πλατείες του κόσμου

Είναι διαφορετικές οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό του καθενός όταν ακούει την λέξη «πλατείας». Άλλη σκέφτονται την πλατεία στο χωριό τους, με τον μεγάλο πλάτανο στην μέση, άλλοι μία κοσμοπολίτικη πλατεία όπου θα κάτσουν να πιουν τον καφέ τους, αφού ολοκληρώσουν τα ψώνια τους.

Αυτό γιατί δεν έχουν επισκεφτεί μία από τις 12 πιο σημαντικές πλατείες του κόσμου, αφού είναι δεδομένο πως όταν επισκεφτείτε κάποια από αυτές, τότε στη λέξη «πλατεία» θα έρχεται στο μυαλό σας απλά η εικόνα της.

12
Plaza de Mayo, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Μία ιστορική πλατεία που αποτέλεσε το σκηνικό της εξέγερσης της 25ης Μαΐου 1810 το οποίο οδήγησε στην ανεξαρτησία του κράτους της Αργεντινής. Στο κέντρο της δεσπόζει η Pirámide de Mayo (πυραμίδα του Μάιου), το παλαιότερο μνημείο του Μπουένος Άιρες που κατασκευάστηκε το 1811 για τον εορτασμό ενός έτους από την εξέγερση του Μάιου. Επίσης, γύρω της βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια της πόλης, όπως το Cabildo (το πρώην Ισπανικό αποικιακό διοικητικό συμβούλιο), το Casa Rosada (η επίσημη έδρα της κυβέρνησης και ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια της πόλης) και η Catedral Metropolitana de Buenos Aires (η καθολική Μητρόπολη του Μπουένος Άιρες).

Προηγούμενο
Επόμενο
11
Zócalo, Μέξικο Σίτι, Μεξικό

Το μέγεθος της (μία από τις μεγαλύτερες του πλανήτη) και η θεόρατη μεξικάνικη σημαία που κυματίζει στο κέντρο της εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι σημείο αναφοράς για τους μεξικανούς από την εποχή των Αζτέκων. Κάθε μέρα γίνεται τελετή άρσης και υποστολή σημαίας. Πέραν βέβαια της παρακολούθησης αυτού δεν υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα να κάνει κανείς εκεί.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Main Market Square, Κρακοβία, Πολωνία

Η Main Market Square (Rynek Główny), στην παλιά πόλη της Κρακοβίας είναι η γηραιότερη μεσαιωνική πλατεία του κόσμου, αφού η ηλικία της υπολογίζεται να αγγίζει τους 18 αιώνες. Περιμετρικά της βρίσκονται τα περισσότερα κτίρια-αξιοθέατα της πόλης, όπως παλάτια και ιστορικές εκκλησίες, με αποκορύφωμα τους γοτθικούς πύργους του Saint Mary’s Basilica. Στο κέντρο της υπάρχει το Cloth Hall ανακαινισμένο το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Plaza Mayor, Μαδρίτη, Ισπανία

Μία εντυπωσιακή πλατεία που δικαίως είναι η γνωστότερη της Μαδρίτης και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Αρχικά φτιάχτηκε εκτός της πόλης και έχει φιλοξενήσει συναυλίες, ταυρομαχίες, ποδοσφαιρικούς αγώνες, αγορές ακόμα και εκτελέσεις. Περικυκλώνεται από τα 237 μπαλκόνια των τριών υπέροχων κτιρίων που την πλαισιώνουν και στο κέντρο της στέκει το άγαλμα του Φιλίππου του 3ου.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Djemaa el Fna, Μαρακανές, Μαρόκο

Όλα όσα έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη Μαρόκο μπορούν να βρεθούν σε αυτήν την πλατεία. Το πρωί η πλατεία ξεχειλίζει από φακίρηδες και τύπους με φίδια και μαϊμούδες. Όσο πλησιάζει σιγά-σιγά το απόγευμα όλοι αυτοί υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε μάγους, και πάγκους με παραδοσιακά φάρμακα και γιατροσόφια, δεκάδες καντίνες και πάγκοι με φαγητά.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Tiananmen Square, Πεκίνο, Κίνα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, περικυκλωμένη με μνημεία και κυβερνητικά κτίρια σοβιετικού στιλ. Πολύς κόσμος, τουρίστες και Κινέζοι (που επισκέπτονται την πρωτεύουσα της χώρας για πρώτη φορά). Κάθε πρωί γίνεται τελετή άρσης σημαίας και κάθε σούρουπο υποστολής.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Saint Peter's Square, Βατικανό

Βρίσκεται έξω από τη Βασιλική του Αγ. Πέτρου και στη μέση της δεσπόζει ο επιβλητικός αιγυπτιακός οβελίσκος που βρίσκεται εκεί από εκεί την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου. Το μεσαίωνα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η μπάλα στην κορυφή του οβελίσκου έχει μέσα τις στάχτες του Ιούλιου Καίσαρα, όταν όμως ανοίχτηκε χρόνια μετά δεν βρέθηκε τίποτα περισσότερο από απλή σκόνη.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Red Square, Μόσχα, Ρωσία

Η Κόκκινη πλατεία είναι μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση πλατείες παγκοσμίως. Περιμετρικά θα βρείτε τον καθεδρικό ναό του Αγ. Βασιλείου, το κρατικό μουσείο ιστορίας, το μαυσωλείο του Στάλιν και έναν από τους θεόρατους τοίχους του Κρεμλίνου. Krasnaya (όπως ονομάζεται η πλατεία στα ρώσικα) σημαίνει ταυτόχρονα κόκκινο και όμορφο.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Trafalgar Square, Λονδίνο, Αγγλία

Πήρε το όνομα της από τη μάχη του Τραφάλγκαρ, στην οποία ο Λόρδος Νέλσον υπερίσχυσε του Ναπολέοντα το 1905. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που στο κέντρο της πλατείας στέκεται το άγαλμα του Λόρδου. Είναι σίγουρα μία από τις γνωστότερες πλατείες του κόσμου με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Times Square, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Εκτείνεται από τη West 42nd μέχρι τη West 47th και είναι το μέρος που συναντιέται το Broadway με την 7η Λεωφόρο. Το βράδυ τα χάνεις με τις γιγαντοοθόνες, τις LED πινακίδες, τα χιλιάδες φώτα και λαμπάκια που δίνουν ένα θέαμα εντυπωσιακό, παρόλη την τρομερή και συνεχή πολυκοσμία. Τελευταία η πλατεία έχει αποκτήσει μια «οικογενειακή» ταυτότητα με family ξενοδοχεία, εστιατόρια και θέατρα.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Piazza San Marco, Βενετία, Ιταλία

Η βασική πλατεία της Βενετίας γνωστή και ως «the Piazza», είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στην Ευρώπη που οι ανθρώπινες φωνές υπερισχύουν της φασαρίας των αυτοκινήτων. Βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος της πόλης και γι' αυτό πλημμυρίζει πρώτη σε περίπτωση δυνατής βροχής. Ο Ναπολέων την είχε αποκαλέσει το «δωμάτιο ζωγραφικής της Ευρώπης».

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Grand Place, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Grote Markt, όπως είναι αλλιώς γνωστή, είναι η κεντρική πλατεία των Βρυξελλών. Κάθε δύο χρόνια τον Αύγουστο απλώνεται εκεί ένα θεόρατο και πανέμορφο χαλί από λουλούδια. Οι πάνω από ένα εκατομμύριο μπιγκόνιες που καλύπτουν το μέρος, το κάνουν τον βασικότερο τουριστικό προορισμό της πόλης.

Προηγούμενο