Ειδήσεις
29-03-2018

Poll: Ποιος είναι ο αγαπημένος σας πασχαλινός προορισμός;

Κέρκυρα
Το πιο έντονο Πάσχα γιορτάζεται στην Κέρκυρα. Από τη μία λαμπρότητα και επισημότητα, και από την άλλη κανάτια γεμάτα νερό να εκσφενδονίζονται από τα μπαλκόνια, και να συγχρονίζουν τον ήχο τους με τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών.
Στην Κέρκυρα το σούβλισμα του αρνιού δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Χίος

Το πέρασα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» γίνεται μόνο στη Χίο και συμβολίζεται μέσω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου. 

Πάτμος
Στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η λειτουργία της Ανάστασης η οποία γίνεται στο μοναστήρι, ενώ το Ευαγγέλιο στη λειτουργία της Αγάπης διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Μύκονος 
Φωτισμένη από τα κεράκια που φεγγοβολούν στο λευκό των ασβεστωμένων σπιτιών, η Μύκονος το Πάσχα λάμπει στην κυριολεξία. Τη Μεγάλη Παρασκευή ακολουθούμε την περιφορά του Επιταφίου ενός από τα εκκλησάκια της Χώρας –δεν έχει σημασία ποιου, αφού όλα σύντομα συναντιούνται και ακολουθούν κοινή διαδρομή. Το Μεγάλο Σάββατο, για την Ανάσταση, οι ντόπιοι ορκίζονται στη γραφικότητα και την κατάνυξη του μοναστηριού στην Άνω Μερά. Την Κυριακή του Πάσχα, στη Μητρόπολη της Χώρας πραγματοποιείται το καθιερωμένο κάψιμο του Ιούδα. 

Σαντορίνη 
Στο Μεγάλο Χωριό το Σάββατο του Λαζάρου, τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος και το Μεγάλο Σάββατο στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις.Οι φούρνοι δεν προλαβαίνουν να βγάζουν τσουρέκια, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια- το κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα στην Οία, όπου οι ακολουθίες πραγματοποιούνται στην εκκλησία της πλατείας Παναγία Πλατσανή, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση προέρχεται από την Κρήτη και βρέθηκε από τους ψαράδες στη θάλασσα. Το βράδυ της Ανάστασης τα βεγγαλικά δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα σε όλες τις ενορίες του νησιού.