Ειδήσεις
29-05-2018

Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)

Ταξίδι σε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς.

Νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου, η Τήνος είναι ένας από τους αγαπημένους καλοκαιρινούς προορισμούς, με χιλιάδες κόσμου να την προτιμά για τις φυσικές ομορφιές της και για τις επιλογές που προσφέρει. Με επιβλητικά βουνά, ο Τσικνιάς, που βρίσκεται στα ανατολικά, είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος, ενώ στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξωμβούργου με 641 μ. ύψος με την αρχαία και βενετική πόλη, του οποίου το ανώτερο τμήμα είναι απρόσβλητο. 

Εντυπωσιακή και η Χώρα, με τα καλά φυλαγμένα μυστικά της. Σοκάκια, καμάρες, αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, αλλά και επαύλεις με μεγάλους κήπους, κρήνες, πλακόστρωτα σοκάκια και σπίτια με οικόσημα, δίνουν απλόχερα στον επισκέπτη μια νησιώτικη πόλη με μεγάλη ιστορία. Κυρίαρχο ρόλο έχει ο παλαιός δρόμος της Παναγίας, ένας πλακόστρωτος δρόμος με έντονο εμπορικό χαρακτήρα.

Αξίζει κάποιος να δει την υφαντουργική σχολή, το παρεκκλήσι του καθολικού ναού του Αγ. Νικολάου, τον Ναό του Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και την Πινακοθήκη στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας. Όμως, αυτό που κυριαρχεί στη πόλη είναι το συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου που από το βόρειο άκρο της πόλης φαίνεται ότι την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την προστατεύει.

O μεγαλοπρεπής ναός
Ο επιβλητικός ναός της Παναγίας της Τήνου ιδρύθηκε το 1823, χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και πρόκειται για ένα λαμπρό οικοδόμημα κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το οποίο είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους.

Μπαίνοντας στο ναό από την κεντρική πύλη, αντικρίζει κάποιος στα αριστερά της εισόδου το εικονοστάσι, στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία είναι γεμάτη από αφιερώματα (τάματα) των πιστών. Ακριβώς κάτω από τον κεντρικό ναό, βρίσκεται ο ναός της Ευρέσεως, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. 

Κοντά στην είσοδο του ναού της Ευρέσεως βρίσκεται και το Μαυσωλείο της «Έλλης». Πρόκειται για το εύδρομο που τορπιλίστηκε στο λιμάνι της Τήνου το 1940.  Το εξωτερικό προαύλιο της εκκλησίας είναι στρωμένο με βοτσαλωτό εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και κατασκευάστηκε το 1833.

Τα βοηθητικά κτίρια της εκκλησίας φιλοξενούν το μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη, την έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια, το σκευοφυλάκιο και το αρχείο του ιδρύματος της Ευαγγελίστριας.

Στην Τήνο ανεξάρτητα από το αν είναι καθολικοί ή ορθόδοξοι οι άνθρωποι έχουν όλοι μια βαθιά αγάπη για την Παναγία. Οι ορθόδοξοι γιορτάζουν την Παναγία στις 25 Μαρτίου και το Δεκαπενταύγουστο και οι Καθολικοί την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και το Δεκαπενταύγουστο επίσης.

Χωριά με εξαιρετικό ενδιαφέρον
Περισσότερα από 45, τα χωριά του νησιού διατηρούν τα αυθεντικά παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Κυκλάδων και μαγνητίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών. Ένα από τα ομορφότερα, η Καρδιανή, απέχει από την Χώρα 16 χλμ. και είναι το πρώτο χωριό της Έξω Μεριάς. Είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Πατέλες, με καλή θέα προς τη θάλασσα, καταπράσινο, με γάργαρα νερά, πανύψηλα πλατάνια, ωραία δίπατα σπίτια με γραφικά σκαλοπάτια.

Το χωριό Κάμπος, ακόμη, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην πλούσια κοιλάδα που μοιράζεται με τη Κώμη και τη Καλλονή. Είναι χτισμένο στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα και διακρίνεται για την καθαρότητα και την ομορφιά του. Αξίζει να επισκεφθείτε το παραδοσιακό πλυσταριό του χωριού που συντηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα.

Τα «Δύο χωριά» βρίσκονται  σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά, ενώ σας προσκαλούν να τα περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Από την μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια, διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου. 
Κάντε τη βόλτα σας στην Καλλονή, ένα καταπράσινο χωριό στην άκρη του Λιβαδιού με μοσχομυριστά λουλούδια, στον Αρνάδο με τις περίφημες καμάρες του μεσαιωνικής εποχής, στο χωριό Αετοφωλιά.  Ιδιαίτερης ομορφιάς έχει χαρακτηριστεί και η Αγάπη, με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα σοκάκια, τα  παραδοσιακά σπίτια με μοναδικά υπέρθυρα και το παραδοσιακό πηγάδι με τις πλύστρες του χαρακτηρίζουν το χωριό.

Απομονωμένες ή κοσμοπολίτικες; Οι παραλίες της Τήνου είναι χάρμα 
Στην Τήνο, χωρίς δεύτερη σκέψη, θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου! Απομονωμένες με απόλυτη ησυχία, κοσμοπολίτικες με beach bars και water sports, εύκολα προσβάσιμες ή με λίγη περιπέτεια, συναντάτε τα πάντα. 

Αγάπιανη, η αγαπημένη στους λάτρεις των ερημικών εξωτικών παραλιών, Αγία Θάλασσα, μία από τις πιο γνωστές απόμερες και ειδυλλιακές της Τήνου, Αγία Κυριακή, Άγιος Πέτρος, πρόκειται για δύο παραλίες χωρισμένες από ένα εκκλησάκι πάνω σε ένα μικρό βουναλάκι, αποτελούν μερικές από τις επιλογές. 
Ψιλή άμμος, απάνεμη, απόμερη και μία από τις ομορφότερες, η παραλία Απηγανιά, ο Άγιος Σώστης και ο Άγιος Φωκάς συνθέτουν ένα υπέροχο παζλ καταγάλανων νερών.  

Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)
Η Τήνος με τα 45 χωριά και τον επιβλητικό ναό (pics)