Ειδήσεις
16-06-2018

Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα

Σύμφωνα με το Eurovelo

Η εξερεύνηση ενός τόπου με ποδήλατο σας φέρνει «αντιμέτωπους» με το φυσικό πλούτο μιας περιοχής, την ίδια στιγμή που προσφέρει αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Άξιο αναφοράς και το Eurovelo, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό αποτελείται σήμερα από 14 δρομολόγια, μερικά από τα οποία διασχίζουν και την Ελλάδα. 

EV8, EV11 και EV13 είναι οι τρεις διαδρομές που περνούν από τη χώρα μας και σας καλούν να τις γνωρίσετε. Από τα Ανατολικά στα Δυτικά, θα συναντήσετε την μεσογειακή διαδρομή EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα. 

Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (5,964 χλμ.) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, ενώ η νέα διαδρομή EV13 (6,800 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα, διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα.

Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 8
Ξεκινώντας από την Ήπειρο και τα παραλία του Ιονίου, η διαδρομή περνά από την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πάργα, την Πρέβεζα, το ιστορικό χωριό Ζάλογγο, το Σούλι και το Ζαγόρι. Συνεχίζοντας προς νότο, περνάτε από τον Αστακό, τη Βόνιτσα και το Εθνικό Πάρκο του Μεσολογγίου καθώς και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Δέλτα του Αχελώου και του Εύηνου καθώς και τα νησάκια Εχινάδες στις εκβολές του Αχελώου. Προχωρώντας, διασχίστε τη διάσημη γέφυρα του Αντιρρίου-Ρίου και φτάστε στην Πάτρα!

Διασχίστε το Ξυλόκαστρο, την Αρχαία Σικυώνα μέχρι το Κιάτο, την Κόρινθο και το Λουτράκι. Επόμενοι σταθμοί πριν φτάσετε στην Αττική είναι τα Μέγαρα και η Ελευσίνα, ενώ η διαδρομή σας θα ολοκληρωθεί με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 11
Η διαδρομή ξεκινά από το ΝΑ άκρο της Νορβηγίας και κατεβαίνει στην Ελλάδα. Η είσοδος στη χώρα γίνεται από τους Ευζώνους (Κιλκίς) στην Κεντρική Μακεδονία, η διαδρομή περνά από τους φημισμένους Δρόμους Κρασιού της Γουμένισσας και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την Πέλλα. Η επόμενη στάση είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης και μετά συναντάτε τη Βεργίνα, την Αρχαία Πύδνα. Ακόμα νοτιότερα, θα συναντήσετε τα Μετέωρα, και τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Η διαδρομή συνεχίζει προς τις ιστορικής σημασίας περιοχές των Θερμοπυλών, της Χαιρώνειας, της Θήβας, των Πλαταιών και την Ελευσίνα, καταλήγοντας και πάλι στην Ακρόπολη.

Ευρωπαϊκή ποδηλατική διαδρομή- Eurovelo 13
Η διαδρομή, η οποία διασχίζει 20 κράτη, ακολουθεί -μεταξύ άλλων- τα φυσικά σύνορα της Ροδόπης πάνω από τους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης και εισέρχεται πάλι στην Ελλάδα στον Έβρο, από το συνοριακό σταθμό Ζώνης Κυπρίνου. Συνεχίζει κατά μήκος του ποταμού Άρδα και προς την Αδριανούπολη, ενώ καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα.

Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα
Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα
Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα
Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα
Τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές που διασχίζουν την Ελλάδα