Ειδήσεις
22-09-2018

Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)

Αν μπορέσαμε εμείς, μπορείς κι εσύ

«Το τράβα μαλλί ανεβαίνουμε» είναι βγαλμένο από τη ζωή, εσχάτως κι από τη δική μου. Και σας διαβεβαιώ πως είναι άκρως, μα άκρως, ρεαλιστικό. Αν τύχει και πετάξετε, πόσω μάλλον πιλοτάρετε ένα αεροσκάφος τύπου Cessna, σαν αυτό της Ρένας Βλαχοπούλου στην θρυλική ταινία του Δαλιανίδη «μια Ελληνίδα στο χαρέμι», θα το διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασι».

Αν μάλιστα τύχει κι έχετε ως δάσκαλο και «οδηγό» τον πολύπειρο πιλότο αεροσκαφών Παναγιώτη Ποδηματά, ο οποίος συνδιοργανώνει τα τελευταία χρόνια την θεαματικότερη επί ελληνικού εδάφους γιορτή της αεροπορίας, θα είναι πρόθυμος και να σας το εξηγήσει ακόμα … Αυτό τουλάχιστον έγινε στη δική μας περίπτωση όταν πετάξαμε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αεροπορικής γιορτής της Ελλάδας Athens Flying Week (AFW) Tanagra International Air Show 2018, που διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά στις 22 και 23 Σεπτέμβρη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Άρτι αφιχθέντες στην αεροπορική λέσχη ήμασταν πράγματι λίγο αγχωμένοι. Ακολούθησε εγκάρδιο καλωσόρισμα, χαμόγελα πιλότων κι εκπαιδευτών και αφηγήσεις από τα αεραθλήματα του Athens Flying Week – τη μεγάλη αγάπη των δασκάλων μας - όπως αποδείχτηκε. Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, οι αισθήσεις χαλάρωσαν και το συναίσθημα μετασχηματίστηκε σε μια παραγωγική αναμονή για το πότε θα αντικρύσουμε τα αθηναϊκά ουράνια.

Δέσαμε το αεροπλάνο στο γερανάκι, το σύραμε έξω από το υπόστεγο, βάλαμε καπέλο και γυαλιά, κάναμε το σταυρό μας και πατήσαμε την μαύρη γραμμή στο φτερό που μας οδηγεί στα ενδότερα του αεροσκάφους. Η πρώτη επαφή με το πιλοτήριο έφερε μια μικρή ζαλάδα αν όχι αποχαύνωση. Αμέτρητες ενδείξεις, διπλά πηδάλια, μοχλοί και φωτεινές επιγραφές φάνταζαν εξαιρετικά περίπλοκα και αδύνατο να αποστηθιστούν. Στο τέλος βέβαια τα πράγματα ήταν κατάτι καλύτερα. 

Η μηχανή άναψε, ο πιλότος συνεννοήθηκε με το κέντρο ελέγχου, γκάζι και φύγαμε…

Όσο τα πόδια – η μονάδα μέτρησης φυσικά-  αυξάνονταν, τόσο η πρωτεύουσα μίκραινε και τόσο πιο απολαυστική γινόταν η εμπειρία. Το μικρό σώμα του αεροσκάφους έκανε την οπτική επαφή με το γύρω περιβάλλον πολύ πιο άμεση, σε αντίθεση με τα συμβατικά εμπορικά αεροπλάνα.

Από εκεί ψηλά παρατηρήσαμε τον πολύβουο αστικό ιστό, μετρήσαμε τις πισίνες της πρωτεύουσας, κολλήσαμε με τους σχηματισμούς που φιλοτεχνούν τα σκάφη στις μαρίνες και χαζέψαμε με τις ιριδίζουσες αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος που αντανακλώνται στη θάλασσα. Οι εικόνες, πολλές κι έντονες, ήταν σίγουρα υπαίτιες για τον υπερβολικό λυρισμό που μας βγαίνει κατά την περιγραφή.

Όταν δε το τιμόνι κατέληξε στα χέρια μας - έστω και γι' αυτούς τους ανεπαίσθητους εναέριους ελιγμούς -  να πάμε δηλαδή λίγο ψηλότερα άντε και λίγο παρακάτω ή να στρίψουμε ελαφρώς δεξιά και τούμπαλιν (μην το γελάτε όταν μιλάμε για αιθέρες και μηδενική εμπειρία όλα τα παραπάνω δεν είναι απλή υπόθεση) –νιώσαμε αρκετές ενέσεις αυτοπεποίθησης να καρφώνονται στους μυς μας. Ίσως μάλιστα να ψηλώσαμε και δύο πόντους.

Μετά από μιας ώρας βόλτα στις αναέριες διαδρομές Αττικής και περιχώρων πατήσαμε έδαφος και το συμπέρασμα ήταν κάπως έτσι: όποιος δεν φοβάται τα αεροπλάνα πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσει. Αν μάλιστα του αρέσει, δεν είναι απίθανο να μάθει και να πιλοτάρει. Μετά από κάποια θεωρητικά μαθήματα και 42 ώρες πτήσης, οπως μας ενημέρωσε ο χαμογελαστός Παναγιώτης, μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις για το δίπλωμά του…

Ναι δεν λέω, πρόκειται για ένα extreme sport που χρειάζεται συγκέντρωση κι αντοχές, αλλά η μαγεία συνίσταται ακριβώς σε αυτό– και σ' αυτή την αίσθηση που έχεις όταν τα καταφέρνεις…..

Για οσους πείστηκαν μπορούν να επισκεφτούν το Athens Flying Week και να πάρουν πληροφορίες από όλες τις αερολέσχες που θα δώσουν το παρόν στην γιορτή. Για όσους πάλι δεν έχουν πειστεί ακόμα,  μπορούν πολύ απλά να το θαυμάσουν ατενίζοντας τον ουρανό όλο το Σαββατοκύριακο, 22-23 Σεπτεμβρίου.

Το φετινό Athens Flying Week θα «φωτίσει» όλες τις πτυχές των πτήσεων με κάθε αεροσκάφος της γενικής, της πολεμικής ή της εμπορικής αεροπορίας ενώ θα φιλοξενήσει και επίλεκτες μονάδες επίδειξης, πιλότους με ιδιαίτερες ικανότητες, τύπους αεροσκαφών με εκπληκτικές δυνατότητες και προγράμματα πτήσεων με  ιδιαίτερους σχηματισμούς για… έντονες συγκινήσεις.

Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αυτή η γιορτή που ξεκίνησε από την αγάπη πέντε φίλων για τα αεραθλήματα θα αποτελέσει κάτι πολύ περισσότερο από ένα υπερθέαμα. Χάρη στο Athens Flying Week θα επισκεφτούν την χώρα μας 4.000 ξένοι τουρίστες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε 1.000 επισκέπτες φέρνουν στα ταμεία της χώρας περί το 1 εκατ. ευρώ,  σύμφωνα με την μελέτη Γερουλάνου, τότε κατανοεί την σημασία αλλά και την μέχρι τώρα επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)
Το Athens Flying Week μας μαθαίνει να... πιλοτάρουμε αεροπλάνο (vid)