Ειδήσεις
18-06-2019

Σ' αυτό το νησί της Νορβηγίας θέλουν να... «σταματήσει ο χρόνος»! (vid)

Το νησί Sommarøy της βόρειας Νορβηγίας θέλει να κάνει το όνειρό μας για ατελείωτο καλοκαίρι πραγματικότητα!

Στο νησί αυτό, το όνομα του οποίου σημαίνει «Καλοκαιρινό νησί» θέλει να αντικαταστήσει τα ρολόγια με γιρλάντες λουλουδιών και να ανακηρυχθεί η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς ζώνη ώρας.

Στο Sommarøy, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο ήλιος δεν δύει από τις 18 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου και οι ντόπιοι, έχοντας υπομείνει τη μακρά πολική νύχτα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, όταν ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου, αξιοποιούν στο έπακρο αυτούς τους πολύτιμους μήνες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συμβατική χρονομέτρηση.

«Υπάρχει συνεχώς ήλιος και ενεργούμε ανάλογα», λέει ένας κάτοικος του νησιού στο CNN. «Στη μέση της νύχτας τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, οι άνθρωποι βάφουν τα σπίτια τους ή κουρεύουν το γκαζόν και οι έφηβοι πάνε για βουτιές» συμπληρώνει.

Οι κάτοικοι του νησιού υπέγραψαν μια αίτηση για μια ζώνη ελεύθερου χρόνου και στις 13 Ιουνίου ο παραδόθηκε σε ένα μέλος του κοινοβουλίου και συζητήθηκαν οι πρακτικές και νομικές προκλήσεις αυτής της πρωτοβουλίας.

Στόχος τους είναι να απαλλαγούν από τις παραδοσιακές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και του ωραρίου στο σχολείο και στην εργασία τους.

Μέχρι να ξέρουν αν θα ευοδωθεί η επιθυμία τους, οι κάτοικοι του Sommarøy έχουν ακόμα πέντε εβδομάδες να απολαύσουν το ατελείωτο φως της ημέρας!