Ελληνικό Κρασί
21-10-2019

Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων

Η Ήπειρος, και συγκεκριμένα η Ζίτσα, είναι σε αμπελουργικό και οινικό επίπεδο μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης, με ένα κλίμα ψυχρό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της μοντέρνας οινοπαραγωγής. Τα κρασιά της Ζίτσας χαίρουν φήμης από παλιά, καθώς στην αμπελουργική ζώνη της καλλιεργούνται τρεις ενδημικές ποικιλίες: η λευκή Ντεμπίνα και οι ερυθρές Βλάχικο και Μπεκάρι. Ακόμα και ο Λόρδος Μπάιρον, ο διάσημος φιλέλληνας και κορυφαίος εκπρόσωπος του ρομαντισμού, υπήρξε λάτρης της Ζίτσας και των κρασιών της. 

Στην καρδιά της ζώνης, 27 χλμ. νότια των Ιωαννίνων, συναντάμε το οινοποιείο της Zoinos Winery. Παράγοντας εκλεκτά οινικά προϊόντα, αναγνωρίσιμα στην εγχώρια αγορά αλλά σταδιακά και στη διεθνή όπου πλέον έχει έναν σταθερό προσανατολισμό, η Zoinos Winery, γνωστή παλαιότερα ως Ζίτσα, θεωρείται μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες του κλάδου αλλά ταυτόχρονα και από τις πιο μεγάλες με το ευρύ δίκτυο συνεργασιών που αναπτύσσει.

Η ιστορία της αρχίζει το 1954 όταν δημιουργήθηκε στη Ζίτσα ο πρώτος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός με πρωτοβουλία των αμπελουργών της περιοχής. Το 1973 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο σύγχρονο Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως ΠΟΠ. To 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα, αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργείται η Zoinos Winery.

Σήμερα, η Zoinos Winery αποτελεί ένα δυναμικό οινοποιείο με πολύ υψηλά πρότυπα (ΙSO 22000), που επενδύει διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων του, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.

Το οινοποιείο καλύπτει μια συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1700 στρεμμάτων από τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι και με τις διεθνείς Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Τraminer & Riesling, τα οποία και αποτελούν την ανανεωμένη εικόνα της Ζοίνος: εκλεπτυσμένα κρασιά με λεπτό άρωμα και χαρακτηριστική, έντονη επίγευση.


 

Ποικιλίες «θησαυρός»

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μαζί με τις τοπικές ποικιλίες δίνουν οίνους πολλών και διαφορετικών τύπων αλλά και αποστάγματα, πάντα υψηλής ποιότητας και ξεχωριστού χαρακτήρα. Ειδικότερα:

Η Ντεμπίνα, που καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό των φυτεύσεων με απόγειο την ΠΟΠ Ζίτσα, είναι όψιμη ποικιλία , πλήρως εγκλιματισμένη στο ιδιαίτερο οικοσύστημα της Ζίτσας, μετρίου σώματος, με δροσιστική οξύτητα, ενώ το αλκοόλ δεν είναι ποτέ έντονο. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή εξαιρετικών λευκών κρασιών. Η φρεσκάδα και το νεύρο της ποικιλίας είναι το βασικό της πλεονέκτημα, το οποίο εκφράζεται πιο έντονα στα αφρώδη κρασιά.

Το Βλάχικο δίνει κρασιά μετρίου βάθους, χρώμα έντονο, πολύπλοκα αρώματα, που θυμίζουν μαύρο πιπέρι, κόκκινο κεράσι και συχνά πικρή σοκολάτα, ενώ πάντα υπάρχει μία σχετικά υψηλή οξύτητα στο στόμα.

Το Μπεκάρι έχει βαθύ χρώμα, μέτρια αρωματική ένταση, αλλά πυκνή δομή και έντονες ταννίνες στο στόμα. Τα αρώματα του παρομοιάζουν τα φρούτα του δάσους και τα γλυκά μπαχάρια, όπως η κανέλα και η βανίλια. 

Ο συνδυασμός των Βλάχικο και Μπεκάρι είναι επιτυχημένος και δίνει πληθώρα στυλ. Όχι μόνο ερυθρά κρασιά αλλά και ροζέ με μέτριο σώμα, αρώματα φράουλας και κόκκινου μούρου ενώ το στόμα είναι πάντα δροσερό και απαλό.

Ανάλογα με την οινοποίηση τα ερυθρά κρασιά με παραμονή στη δεξαμενή είναι ζωντανά, απαλά και φρουτώδη ενώ με ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια είναι γεμάτα, ξεχωρίζουν από τον αρωματικό πλούτο και μπορούν να παλαιώνουν σε φιάλες.

Τσίπουρο

Σημαντικό αμπελοοινικό προϊόν είναι και το τσίπουρο Ηπείρου, το οποίο έχει νομοθετηθεί ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα με αρωματική ένταση αλλά μαλακό και στρογγυλό στόμα. Το παλαιωμένο απόσταγμα έχει παλαιώσει περίπου 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και μπορεί να καταναλωθεί στο τέλος ενός δείπνου, αφού η παλαίωση στο βαρέλι του έχει χαρίσει μία προσωπικότητα που είναι πιο κοντά σε ένα μπράντι, παρά στο παραδοσιακό τσίπουρο.

 

Επίσκεψη στο οινοποιείο & γευσιγνωσία

Στους ανακαινισμένους και υπερσύγχρονους χώρους του oινοποιείου θα έχετε τη δυνατότητα να μυηθείτε στην τέχνη της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων και αποσταγμάτων. Η γευσιγνωσία των κρασιών-αποσταγμάτων θα ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγησή σας στην περιοχή της Ζίτσας.

 

Πληροφορίες

Ζίτσα Ιωαννίνων

Τηλ. 26580 22297

Επισκέψιμες ημέρες & ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-14.00/ Σάββατο-Κυριακή: Κατόπιν συνεννοήσεως

www.zoinos.gr

Facebook

Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων
Zoinos Winery: Εκλεκτά οινικά προϊόντα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων