Εξωτερικό
09-11-2019

Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης

Περιπλανηθείτε στην ιστορία, σε δεκάδες αξιοθέατα, σε μία ολοζώντανη πόλη

Οι δρόμοι του σφύζουν από ζωή, η ιστορία του ξεπηδά μέσα από τείχη και τα αξιοθέατα του στέκονται επιβλητικά, περιμένοντας τα εκατομμύρια των επισκεπτών να τα θαυμάσει. Το Βερολίνο, η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας, αυτό το σημαντικό -για όλη την Ευρώπη- οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με τα πολυάριθμα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα, τα θέατρα, τα  μουσεία και τα αρχιτεκτονικά μνημεία, δεν μπορεί παρά να σας εντυπωσιάσει με το «χαρακτήρα» και την αυθεντία του. 

Πριν πατήσετε το πόδι σας εκεί, θυμηθείτε το δύσκολο παρελθόν αυτής της πόλης, καθώς μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και το τέλος του Τρίτου Ράιχ, το Βερολίνο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Οι δυτικές ζώνες σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, και η σοβιετική ζώνη το Ανατολικό Βερολίνο, ενώ το 1961 διχοτομήθηκε οριστικά σε Ανατολικό και Δυτικό με την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. Το Τείχος κατεδαφίστηκε στις 9 Νοεμβρίου 1989, ενώ το 1990 έγινε η ενοποίηση της Γερμανίας και το Βερολίνο ορίσθηκε εκ νέου ως πρωτεύουσα.

Η εμφάνιση της πόλης, σήμερα, όμως, θυμίζει ένα μέρος που έχει «ανακατασκευασθεί» και «δημιουργηθεί» με περίσσια τέχνη και προσοχή στη λεπτομέρεια. Το πιο επιβλητικό, ίσως, αξιοθέατο είναι ο Φέρνζετουρμ (πύργος της τηλεόρασης), στην πλατεία Αλεξάντερπλατς, στη συνοικία Μίτε, που είναι η δεύτερη ψηλότερη κατασκευή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ύψος 368 μ.. Κατασκευασμένος το 1969 είναι ορατός από τις περισσότερες κεντρικές συνοικίες της πόλης, ενώ το επίπεδο παρατήρησης στα 204 μ. παρέχει στον επισκέπτη μία ιδιαίτερη θέα της πόλης.

5+1 μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε

Νησί των Μουσείων: Πέντε μουσεία βρίσκονται στο νησί που σχηματίζει ο ποταμός Σπρέε, ενώ η ιδέα για όλο αυτό το εντυπωσιακό δημιούργημα ξεκίνησε το 1841, όταν ο Φρειδερίκος Αύγουστος Στουτελ πρότεινε το νησί να γίνει πολιτιστικό κέντρο. Από το 1999, το συγκρότημα μουσείων έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Άλτες Μουζέουμ (Παλαιό Μουσείο με συλλογή κλασσικών αρχαιοτήτων), Νόιες Μουζέουμ (Νέο Μουσείο με προϊστορικές, αρχαϊκές και αιγυπτιακές συλλογές), Άλτε Νατσιονάλγκαλερί (Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη), Μπόντε-Μουζέουμ (Τέχνη της χριστιανικής Ανατολής, Βυζαντινά, μεσαιωνικά, γοτθικά και πρώιμα αναγεννησιακά γλυπτά), Μουσείο της Περγάμου δεσπόζουν στο νησί. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι και το πιο γνωστό, καθώς υπάρχει μια καταπληκτική συλλογή ελληνικών και βαβυλωνιακών αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της εντυπωσιακής πύλης Ishtar της Βαβυλώνας και τον τεράστιο βωμό της Περγάμου.

Καθεδρικός του Βερολίνου: Σε ρυθμό μπαρόκ, χτίστηκε μεταξύ του 1894 με 1905, και βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων στην όχθη του ποταμού Spree. Ο σημερινός ναός είναι ο τρίτος στη σειρά που χτίστηκε στο ίδιο σημείο. Η πρώτη εκκλησία χτίστηκε, εδώ, το 1465 και αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα καθεδρικό το 1765. Το τεράστιο μέγεθος του νέου ναού ήταν σαν ένα προτεσταντικό αντίβαρο του ναού του Αγίου Πέτρου της Ρώμη.

Μνημείο του Ολοκαυτώματος: Το Μάιο του 2005 στην 60η  επέτειο από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος και το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, η πόλη του Βερολίνου αφιέρωσε το μνημείο του ολοκαυτώματος στη μνήμη των δολοφονημένων Εβραίων από τις δυνάμεις του Χίτλερ. Το μνημείο αποτελείται από 2711 πέτρινους πλίνθους τα οποία δεν έχουν επιγραφές όπως ονόματα και ημερομηνίες. 

Ράιχσταγκ: Στεγάζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία του Βερολίνου και σύμβολο της χώρας. Μετά την ίδρυση της Γερμανικής αυτοκρατορίας, το 1872, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Χρειάστηκαν 10 χρόνια μέχρι να συμφωνηθεί το σχέδιο και μέσα από ένα διαγωνισμό 183 υποψηφιοτήτων. 

Πύλη του Βρανδεμβούργου: Είναι μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας. Σχεδιάστηκε από τον Carl Hard επί βασιλείας του αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Η πύλη έχει μήκος 65,5μ και ύψος 28μ. Το σχέδιο της βασίστηκε στα προπύλαια της ακρόπολης των Αθηνών και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1698-1791.

Τείχος του Βερολίνου: Το τείχος που χώριζε την πόλη σε Ανατολική και Δυτική ήταν το αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου. Χτίστηκε από την κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας για να αποτρέψει τους πολίτες της να αυτομολούν από την Ανατολή στη Δύση. Από το 1989, όταν άνοιξαν τα σύνορα, το μεγαλύτερο κομμάτι του τείχους κατεδαφίστηκε. Μετά την επίσκεψη του Σοβιετικού προέδρου Γκορμπατσόφ στην Δυτική Γερμανία, το 1989, η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα της με την Αυστρία. Αυτό επέτρεπε τους Ανατολικογερμανούς να διαφύγουν προς τη δύση. Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρίες και οι πορείες κατά της κυβέρνησης πλήθαιναν και τελικά στις 9 Νοεμβρίου 1989 οι περιορισμοί για τη διέλευση των συνόρων τερματίστηκαν. Από τότε τα περισσότερα κομμάτια του τείχους καταστράφηκαν. Το πιο διάσημο κομμάτι είναι 1326μ. και βρίσκεται κατά μήκος Muhlenstrasse και είναι διακοσμημένο με 106 τοιχογραφίες. 

Αλεξάντερπλατς ή «Ποτσντάμερ Πλατς;

Οι δύο δημοφιλέστερες πλατείες του Βερολίνου γίνονται καθημερινά τόπος προσέλκυσης εκατομμύρια ατόμων. Η Πλατεία «Αλεξάντερπλατς» ονομαζόταν Πλατεία των Βοδιών, αλλά μετά την επίσκεψη του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α’, το 1805, ονομάστηκε Αλεξάντερπλατς. Τα περισσότερα κτίρια της πλατείας καταστράφηκαν από το συμμαχικό βομβαρδισμό στα τέλη του Β’ παγκόσμιου πολέμου. Μετά τον πόλεμο, η πλατεία έγινε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου και οι Σοβιετικοί επέδειξαν το σοβιετικό στυλ αρχιτεκτονικής κατασκευάζοντας μεγάλα κτίρια και ένα πανύψηλο πύργο για την τηλεόραση. Ο πύργος της τηλεόρασης είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές στην Ευρώπη με την κεραία του να φτάνει τα 365μ.. Χτίστηκε το 1969 και στη σφαίρα διαθέτει ένα περιστρεφόμενο εστιατόριο σε ύψος 207μ., ενώ δύο ακόμη μνημεία προστέθηκαν στην πλατεία, το ρολόι της διεθνούς ώρας και το σιντριβάνι της διεθνούς φιλίας.

Όσον αφορά στην Ποτσντάμερ Πλατς; Την δεκαετία 1920-30, ήταν μια από τις πιο ζωντανές και πολυπληθείς πλατείες της Ευρώπης. Το 1943 αυτό άλλαξε μετά από έναν ισχυρό βομβαρδισμό των συμμάχων. Μετά τον πόλεμο, η πλατεία βρισκόταν μεταξύ των Αμερικανικών, Βρετανικών και Ρωσικών τμημάτων της πόλης και έτσι έγινε νεκρή ζώνη. Με την κατασκευή του τοίχους του Βερολίνου, το 1961, όλα τα κτίρια ισοπεδώθηκαν. Μετά την πτώση του τείχους αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση της περιοχής με την κατασκευή να ξεκινάει το 1994. Ο νέος σταθμός του μετρό και το εμπορικό κέντρο έχουν φέρει ζωντάνια στην περιοχή, κάνοντας την και πάλι πολυφημισμένη.

Απόδραση στη λίμνη Schlachtensee

Στα νοτιοδυτικά του Βερολίνου, στο δάσος του Grunewald, ξεπροβάλλει η καθαρότερη λίμνη της περιοχής, γεγονός που την κάνει κύριο πόλο έλξης για τους κατοίκους, των τουριστών που θέλουν να απολαύσουν στιγμές δροσιάς και χαλάρωσης, καθώς επίσης και ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το ψάρεμα. Τριγύρω από τη λίμνη υπάρχει ένα συνεχές μονοπάτι που ενδείκνυται για περιπάτους και τρέξιμο. Στην ανατολική ακτή της λίμνης, υπάρχει ένας ξενώνας πολιτιστικής κληρονομιάς στον οποίο λειτουργεί μπυραρία για τους επισκέπτες και παιδότοπος, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης σκαφών.

Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης
Βερολίνο: Εκεί που χτυπά ο παλμός της σύγχρονης Ευρώπης