Οικολογικά Ξενοδοχεία
24-01-2019

Δεν είναι το ξενοδοχείο σας οικολογικό; Οι 5 τρόποι για να το κάνετε εσείς! 

Μπορεί η τάση να έχει έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα, όμως σε άλλες χώρες τα ξενοδοχεία έχουν προτάσεις και κίνητρα προς τους πελάτες τους, ώστε η διαμονή τους να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον. Μάλιστα, πρόσφατα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ δίνουν το κίνητρο στους πελάτες να έχουν επιστροφή χρημάτων ή δωρεάν γεύματα όταν δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν το δωμάτιό τους να καθαρίζεται καθημερινά. 

Και αυτό διότι τα ξενοδοχεία επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικολογική τους συνείδηση, αλλά χρειάζονται τη βοήθεια των επισκεπτών για να το καταφέρουν. Ακολουθώντας πέντε απλά βήματα μπορούμε να βοηθήσετε τα ξενοδοχεία να εφαρμόσουν τις οικολογικές πρακτικές τους, διατηρώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον.

Πάρτε μαζί τα δικά σας προϊόντα περιποίησης

Όλες σχεδόν οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα περιποίησης, έχουν δημιουργήσει σειρές με συσκευασίες κατάλληλες για ταξίδι. Χρησιμοποιώντας το δικό σας σαμπουάν και αφρόλουτρο, βοηθάτε στην εξοικονόμηση πλαστικού, αφού το ξενοδοχείο δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τα δικά του προϊόντα, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής σας. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να δοκιμάσετε τα προϊόντα του ξενοδοχείου, βεβαιωθείτε ότι τελειώσατε το προϊόν και απλά πάρτε μαζί σας την άδεια συσκευασία για να την γεμίσετε και να την ξαναχρησιμοποιήσετε στο επόμενο ταξίδι σας.

Κρεμάστε το ταμπελάκι «Μην ενοχλείτε» στην πόρτα του δωματίου σας

Το δωμάτιο του ξενοδοχείου σας έχει καθαριστεί λίγο πριν την άφιξη σας και είναι πολύ πιθανόν να μη χρειάζεται καθάρισμα, τουλάχιστον για τις δυο πρώτες μέρες. Κρεμώντας την ένδειξη “Μην ενοχλείτε” στην ουσία λέτε στις καμαριέρες να μην καθαρίσουν το δωμάτιο σας και να μην σας αφήσουν καθαρές πετσέτες. Με αυτή την απλή πράξη, εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια, αφού δεν χρησιμοποιείται ηλεκτρική σκούπα και χημικά καθαριστικά, ενώ παράλληλα ξοδεύεται και λιγότερο νερό, αφού δεν πλένονται τόσο συχνά οι πετσέτες. Αν η σκέψη του να μένετε σε ένα ξενοδοχείο και να μην έχετε καθαρό δωμάτιο κάθε μέρα, κάντε ένα πείραμα και χρησιμοποιείστε την ένδειξη «Μην ενοχλείτε» κάθε δεύτερη μέρα.

Αφήστε στο ξενοδοχείο τη γραφική ύλη που προσφέρεται στα δωμάτια

Μπορεί να ακούγεται άκρως δελεαστικό το να συλλέγετε τα σημειωματάρια και τα στυλό από τους εξωτικούς σας προορισμούς, εντούτοις είναι αμφίβολο αν ποτέ θα τα χρησιμοποιήσετε. Καλύτερα λοιπόν να τα φωτογραφήσετε και να κρατήσετε αυτή την εικόνα ως αναμνηστικό. Στο κάτω κάτω έτσι θα μπορέσετε να τη δημοσιεύσετε και στους λογαριασμούς σας στα social media.

Ζητήστε από το ξενοδοχείο να σας στείλει το λογαριασμό με e- mail

Μην σπαταλάτε το χαρτί. Στο ξενοδοχείο σας υπάρχει σίγουρα η δυνατότητα να σας στείλουν ένα αντίγραφο με τα στοιχεία της διαμονής και το λογαριασμό σας στο προσωπικό σας e-mail. Ακόμα και αυτή η μικρή κίνηση, συμβάλλει στην οικολογική συνείδηση.

Μην αλλάζεται πετσέτες καθημερινά

Κάθε πότε αλλάζετε πετσέτες μπάνιου στο σπίτι σας; Οι περισσότεροι τις αλλάζουν κάθε 5 ημέρες. Το ίδιο μπορούμε να και στα ξενοδοχεία. Δεν χρειάζεται να ζητάμε να μας αλλάζουν τις πετσέτες κάθε μέρα. Νερό, ηλεκτρική ενέργεια και απορρυπαντικά είναι ο πλέον κακός συνδυασμός για το περιβάλλον.