Οικολογικά Ξενοδοχεία
25-01-2019

«Πράσινα» ξενοδοχεία: Η νέα τάση στον τουρισμό

Η Ελλάδα με το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον και τις παραδοσιακές δομές, πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο στον τομέα της αειφόρας ανάπτυξης. Ορεινά τοπία εναλλάσσονται με πεδινές «αγκαλιές» δημιουργώντας ένα φυσικό σκηνικό απίστευτης ομορφιάς, ιδανικό για εναλλακτικές περιπλανήσεις, όπου θα νιώσετε όλη τη δύναμη της γης και την αξία της ζωής.

Στο ίδιο μοτίβο, ο σεβασμός στην παράδοση, το περιβάλλον, στο παρόν και φυσικά στο μέλλον, τα Eco Hotels αυξάνονται κάθε χρόνο. Είτε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία που προχωρούν σε σημαντικές περιβαλλοντικές βελτιώσεις στη δομή κατασκευής και στη λειτουργία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, είτε νέα ξενοδοχεία που χτίζονται από το μηδέν με βασικό άξονα την προστασία στο περιβάλλον. 

Ένα οικολογικό ξενοδοχείο συνήθως πρέπει να πληρεί ως βασικά κριτήρια:

 • Εξάρτηση από το φυσικό περιβάλλον
 • Την οικολογική βιωσιμότητα
 • Αποδεδειγμένη συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας
 • Παροχή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
 • Ενσωμάτωση των πολιτιστικών επιδράσεων
 • Παροχή οικονομικής απόδοσης στην τοπική κοινότητα

Το Green Key
Μϊα από τις πιο επίσημες διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η πιστοποίηση με Green Key. Πρόκειται για το οικολογικό σήμα ποιότητας στις τουριστικές μονάδες. Προκειμένου να λάβουν αλλά και να διατειρούσουν οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες το Green Key, οφείλουν να τηρούν ορισμένες απαιτήσεις οικολογικής χροιάς. Στο δίκτυο σήμερα συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών μονάδων, εστιατορίων και εγκαταστάσεων αναψυχής, αλλά αργότερα θα συμπεριληφθούν και άλλοι τομείς τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση ενός οικολογικού σήματος ποιότητας για τον τουρισμό. Το Green Key λειτουργεί ως πρόγραμμα πιστοποίησης, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας the Green Key χωρίζονται στις παρακάτω 13 κατηγορίες:

1. Περιβαλλοντική διαχείρηση
2. Συμμετοχή του Προσωπικού
3. Πληροφόρηση των πελατών
4. Διαχείριση Νερού
5. Πλύσιμο και καθαρισμός
6. Διαχείριση Απορριμμάτων
7. Ενέργεια
8. Tρόφιμα και ποτά
9. Εσωτερικό περιβάλλον
10. Kήποι και χώροι στάθμευσης
11. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
12. Πράσινες δραστηριότητες
13. Διοίκηση

Οικολογικό από τα θεμέλια! 

Εκτός από τις σοβαρές μετατροπές που μπορούν να γίνουν σε ένα ξενοδοχείο ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, όταν ένα ξενοδοχείο πλέον θέλει να χαρακτηριστεί «οικολογικό» κατά την κατασκευή του, θα πρέπει: 

 • Να διαθέτει μια σειρά από «πράσινα χαρακτηριστικά», όπως πχ ένα λαχανόκηπο στην ταράτσα ή στον περιβάλλων χώρο που εφοδιάζει τα εστιατόρια του ξενοδοχείου με εποχιακά προϊόντα
 • Στο κέντρο spa του ξενοδοχείου οι θεραπείες γίνονται από φυσικά προϊόντα και η πισίνα φιλτράρεται με φυσικό τρόπο
 • Το σύστημα εξαερισμού επιτυγχάνεται με ανάκτηση θερμότητας
 • Graywater ανακύκλωση, η οποία είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού για κουζίνα, μπάνιο και πλυντήριο
 • Στην καθαριότητα χρησιμοποιεί μη τοξικά καθαριστικά και απορρυπαντικά πλυντηρίου
 • 100% οργανικό βαμβάκι, σεντόνια, πετσέτες και στρώματα
 • Βιολογικό σαπούνι και ανέσεις αντί από μεμονωμένες συσκευασίες για τη μείωση των αποβλήτων
 • Κάδους ανακύκλωσης στο λόμπι του ξενοδοχείου
 • Eγκατάσταση συστημάτων διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την απομάκρυνση του κλειδιού (ή κάρτας) από συγκεκριμένη υποδοχή στα δωμάτια
 • Τοποθέτηση αυτόματων διακοπτών φωτισμού (με φωτοκύτταρο ή χρονοδιακόπτη) στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων

Οικολογική σήμανση 
Η οικολογική σήμανση είναι ένα επίσημο σήμα της περιβαλλοντικής ποιότητας των υπηρεσιών και αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που είναι και πιστοποιημένο από ανεξάρτητο οργανισμό και ισχύει σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φορείς πρέπει να πληρούν αυστηρά τα ελάχιστα πρότυπα όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις και πρότυπα υγείας. 

Το πρώτο οικολογικό σήμα σε ξενοδοχείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το Sunwing Resort Kallithea που βρίσκεται στη Ρόδο το 2003 και το πρώτο οικολογικό σήμα σε ξενοδοχείο ήταν στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία), το ξενοδοχείο Jardim Atlantico στο πορτογαλικό νησί της Μαδέρας.

To Jardim Atlantico, το πρώτο οικολογικό ξενοδοχείο της Ευρώπης