Οικολογικά Ξενοδοχεία
23-01-2019

Τα 7 πιο πολυτελή οικολογικά ξενοδοχεία στον πλανήτη

Καταλύματα σε κάθε πλευρά του κόσμου που βασίζονται στην πράσινη ανάπτυξη

Μόδα ή «κοινωνική υποχρέωση», τα τελευταία χρόνια αρκετά από τα ξενοδοχεία που ανοίγουν δηλώνουν στην ταυτότητά τους eco friendly και προσπαθούν να αποδεικνύουν τις αξίες τους για το περιβάλλουν. Έτσι, επτά πολυτελέστατα ξενοδοχεία σε όλο τον πλανήτη ξεπερνούν κάθε προσδοκία στο εν λόγω θέμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να χαλαρώνουν στις διακοπές τους χωρίς να επιβαρύνουν τη φύση και το οικοσύστημα. 

«Whitepod», Ελβετία 
Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν σε πολυτελή pods-στρογγυλά σπιτάκια, που έχουν δημιουργηθεί με την προοπτική της ελαχιστοποίησης της χρήσης οικοδομικών υλικών. Κάθε πάτωμα θερμαίνεται με τη δική του σόμπα ξύλου, ο φωτισμός γίνεται με λαμπτήρες LED και διατηρείται στο ελάχιστο τη νύχτα και το τοπικό νερό πηγής αντικαθιστά το εμφιαλωμένο Το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί, επίσης, συσκευές εξοικονόμησης νερού σε βρύσες και ντους και χρονοδιακόπτες στους λέβητες.

«Hotel Punta Islita», Κόστα Ρίκα
Το εν λόγω ξενοδοχείο έχει κερδίσει βραβεία για τη βιωσιμότητά του, ενώ η φιλοσοφία του είναι «φιλικό προς τον πλανήτη, θετικό για τους ανθρώπους». Η προστασία της άγριας φύσης, η αναδάσωση, αποτελούν βασικούς πυλώνες και οι άνθρωποι του ξενοδοχείου αναφέρουν στον ιστότοπο ότι το κατάλυμα «προστατεύει το περιβάλλον, ενώ κερδίζει οικονομικές ευκαιρίες μέσα από αυτό». 

«Jumeirah Vittaveli», Mαλδίβες 
Το πολυτελές αυτό θέρετρο έλαβε πρόσφατα την πιστοποίηση Green Globe (GGC), μετά από έλεγχο βιωσιμότητας. Η GGC έχει 349 αυστηρά πρότυπα με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται οι τουριστικές επιχειρήσεις και το «Jumeirah Vittaveli» έχει εφαρμόσει μια σειρά οικολογικών μέτρων που εντυπωσιάζουν. Λαμπτήρες LED, σύστημα «Eco Pure», το οποίο επεξεργάζεται το θαλασσινό νερό για να δημιουργήσει φρέσκο πόσιμο που μπαίνει σε φιάλες από ανακυκλωμένο γυαλί, εξοικονομώντας περίπου 50.000 πλαστικά μπουκάλια το χρόνο, είναι μερικά από αυτά. 

«Proximity Hotel», ΗΠΑ
Ένα «πράσινο ξενοδοχείο» που έχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό στην ηγετική πυραμίδα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στο σύστημα αξιολόγησης πράσινων κτιρίων. Οι 100 ηλιακοί στη στέγη, που  θερμαίνουν το νερό,  τα συστήματα για επαναχρησιμοποίηση ενέργειας στον ανελκυστήρα, είναι μερικοί από τους λόγους που το κατάλυμα βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. 

«Jean-Michel Cousteau Resort», Φίτζι 
Ο βιολογικός κήπος του με καρύδα, ανανά, μάνγκο και γκουάβα, που καλλιεργούνται με ιδιαίτερες γεωργικές πρακτικές, η εκμάθηση των επισκεπτών σε θέματα που αφορούν στη φύση και στην αξία αυτής, προσδίδουν έναν οικολογικό αέρα στο ξενοδοχείο. Μία μικρή λεπτομέρεια που αξίζει να γνωρίζετε είναι ότι στο μενού δεν θα βρείτε ποτέ ψάρι… για ευνόητους λόγους! 

«Hi Hotel», Γαλλία
Στη νότια ακτή της Γαλλίας, με πιστοποιήσεις πράσινης ανάπτυξης και βιώσιμες πρακτικές, το ξενοδοχείο χρησιμοποιεί ακόμη και οικολογικά προϊόντα καθαρισμού, ανακυκλώσιμο χαρτί και βιολογικά τρόφιμα. Στα ντους θα βρείτε φυτικό σαμπουάν, ενώ στο χώρο υπάρχουν ακόμα και ποδήλατα για φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς.

«Campi ya Kanzi», Κένυα 
Οι σουίτες και οι μικρές κατοικίες είναι κατασκευασμένες από κατοίκους της περιοχής, ενώ χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και μόνο στο κατάλυμα. Ένα σύστημα συλλογής υδάτων «αποθηκεύει» τις λίγες βροχοπτώσεις και το νερό φιλτράρεται, ενώ ο φιλικός προς το περιβάλλον ξυλάνθρακας χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα.