Προορισμοί
31-05-2017

Παξοί: Το φυσικό αριστούργημα του Ιονίου (pics)

Ένα μικρό νησί που θυμίζει παράδεισο…

Επτά μίλια νότια της Κέρκυρας, ένα μικρό νησί των Επτανήσων χαρίζει μεγαλύτερο κύρος στο Ιόνιο Πέλαγος και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, παρά τη μικρή του έκταση.

Οι Παξοί με την γραφική πρωτεύουσα, τον Γάιο, που προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο, εντυπωσιάζει Έλληνες και Ξένους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που το νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, μέρος του δικτύου Natura 2000, ενώ το χωριό Γάιος και η όρμος Οζιά έχει οριστεί από το Ελληνικό Δημόσιο ως «Τοπία ιδιαίτερης αισθητικής ομορφιάς».

Και όταν μιλάς για Παξούς, δεν μπορείς να μην αναφερθείς και στους Αντίπαξους. Ένα νησί-παράδεισος, με έκταση μόλις 3 τ.χλμ., αδιαπέραστα μικρά δάση από σκίνα, κουκουναριές, πεύκα, μυρτιές, κυπαρίσσια και αμπέλια, μαγεύει.

Το ομορφότερο κομμάτι του εν λόγω διαμαντιού είναι, όμως, οι εξωτικές παραλίες. Ορκός στους Παξούς, Βρίκα και Βουτούμι στους Αντίπαξους τραβούν το ενδιαφέρον με τα γαλαζοπράσινα διάφανα νερά και τη λεπτόκοκκη άμμο.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το κάστρο του Αγίου Νικολάου πάνω στο ομώνυμο νησάκι που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να κτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.

Μία βόλτα στο Γάιο, την πρωτεύουσα, επίσης κρίνεται απαραίτητη. Στην πόλη, που διατηρεί ακόμη χαρακτηριστικά της αρχικής Ενετικής ρυμοτομίας και αρχιτεκτονικής, ξεχωρίζουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της.

Παξοί: Το φυσικό αριστούργημα του Ιονίου (pics)
Παξοί: Το φυσικό αριστούργημα του Ιονίου (pics)
Παξοί: Το φυσικό αριστούργημα του Ιονίου (pics)
Παξοί: Το φυσικό αριστούργημα του Ιονίου (pics)