Προορισμοί
03-09-2018

Μαγευτική ορεινή Χαλκιδική

Πνιγμένο από δρυ, πεύκα, έλατα, καστανιές και βελανιδιές, το όρος Χολομώντα στην παραδεισένια Χαλκιδική αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό που θα σας εντυπωσιάσει κάθε εποχή του χρόνου: Με χιόνια το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, αποτελεί το δεύτερο σε ύψος (μετά τον Άθω) βουνό της Χαλκιδικής που εκτείνεται από τον Πολύγυρο μέχρι την Αρναία με μέγιστο υψόμετρό του τα 1.165 μ. στην ομώνυμη κορυφή.

Μεγάλο τμήμα του βουνού έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 παρουσιάζοντας εξαιρετική βιοποικιλότητα, διασχίζεται από πολλά ρυάκια και έχει πολλές ολόδροσες πηγές για να ξαποστάσετε κατά τους περιπάτους σας στην αγκαλιά της φύσης. Αξίζει πραγματικά να εξερευνήσετε τις πλαγιές του, να φτάσετε μέχρι τον ορεινό Ταξιάρχη που σας περιμένει φιλόξενα στην περιοχή και να ζήσετε μια διαφορετική εμπειρία στην ορεινή Χαλκιδική.

Δραστηριότητες

Η απόδρασή σας στο Χολομώντα συνδυάζεται με ένα πλήθος δραστηριοτήτων. Βρεθείτε στην αγκαλιά της φύσης και περπατήστε σε πανέμορφες ειδικές ορεινές διαδρομές σχεδιασμένες με φροντίδα. Περπατήστε στην ιστορία, στην περιοχή που έζησε κάποια χρόνια της ζωής του ο Αριστοτέλης και αφεθείτε στην ομορφιά των απέραντων καταπράσινων τοπίων. Εξερευνήστε τα είδη μανιταριών και αρωματικών φυτών και βοτάνων που “βγάζει” η περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά πλούσια πανίδα, με πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.

Επισκεφθείτε

Την Αρναία, το πρώτο ορεινό χωριό του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής και συνάμα το πιο παραδοσιακό. Σεργιανίστε στα λιθόστρωτα σοκάκια με τις υπέροχα ανακαινισμένες μακεδονίτικες κατοικίες, με τους εξωτερικούς τοίχους σε ζωηρές αποχρώσεις. Θα γοητευτείτε από τις παραμυθένιες αυλές αλλά και τα εξαιρετικά φροντισμένα και με άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα, Μουσεία Υφαντικής και Λαογραφίας. Επισκεφθείτε επίσης το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου και δείτε τα απομεινάρια τριών παλαιότερων εκκλησιών χάρη στο γυάλινο πάτωμα που τα προστατεύει και κατασκευάστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2005.

Τοπική κουζίνα 

Πεντανόστιμες τουλούμπες στην πλατεία της Αρναίας, ψητά ή τηγανιτά καλογεράκια και αβγομηλάκια, τα ντόπια μανιτάρια από τον Χολομώντα αλλά και μανιταρόπιτα από σπιτικό φύλλο, ντόπιο γιαούρτι, τηγανίτες από κολοκυθολούλουδα, σαγανάκι αγιοτύρι, σταμνάτο (μοσχάρι και χοιρινό με μανιτάρια και πιπεριές Φλωρίνης), αγριογούρουνο στιφάδο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα 5 είδη μελιού που παράγουν οι μελισσοκόμοι της περιοχής, πευκόμελο, ανθόμελο, ερείκη, καστανιά και σουσούρα και να γευθείτε την παραδοσιακή Μουντοβίνα, απόσταγμα από μέλι από την περιοχή της Αρναίας.

Στον Ταξιάρχη περάστε οπωσδήποτε από τον δραστήριο σύλλογο «Ευ γεύεσθαι», όπου οι γυναίκες της περιοχής φτιάχνουν υπέροχα γλυκά του κουταλιού, όπως με ντολμά (δηλαδή λευκή κολοκύθα) και μαρμελάδες, τραχανά με μανιτάρια, λικέρ ενώ στη Βαρβάρα γνωρίστε από κοντά τις γυναίκες του συλλόγου «Δρυάδες» που παρασκευάζουν με μεράκι τραχανά, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.

Γνωρίζετε ότι...

Από τον Ταξιάρχη παράγεται το 70% όλων των χριστουγεννιάτικων ελάτων της Ελλάδας; Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο από τα δύο πανεπιστημιακά δάση που υπάρχουν στην Ελλάδα (το άλλο είναι στο Περτούλι Τρικάλων), με έκταση 55.000 στρέμματα και το Δασικό Μουσείο που διαθέτει πλήρη συλλογή χλωρίδας με 350 είδη μεταξύ των οποίων σπάνια και προστατευόμενα.

Μαγευτική ορεινή Χαλκιδική
Μαγευτική ορεινή Χαλκιδική
Μαγευτική ορεινή Χαλκιδική
Μαγευτική ορεινή Χαλκιδική