Προορισμοί
30-03-2018

Αιδηψός: Για spa στη φύση!

Η Αιδηψός είναι η πλέον διάσημη λουτρόπολη της Ελλάδας. Η πανέμορφη μικρή πολιτεία βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια. Η πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αρκίτσα της Φθιώτιδας εξασφαλίζει στον επισκέπτη άνετη πρόσβαση. Επίσης εύκολο είναι να έρθει κάποιος οδικώς, μιας και η Εύβοια συνδέεται μέσω Υψηλής Γέφυρας με την Αττική. 

Ένα γεωλογικό θαύμα

Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80. Η σύσταση των νερών και η μεγάλη θερμοκρασία τους έχει ιδιαίτερα ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων. Η γεωλογική και παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής είναι πολύ μεγάλη, μιας και έχει εντοπιστεί απολιθωματοφόρος θέση θηλαστικών. Οι πηγές είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον 20.000 χρόνια.

Η θερμοκρασία των υδάτων κυμαίνεται από 28 ºC μέχρι 86 ºC. Το νερό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η κύρια ομάδα αυτών των πηγών είναι διάσπαρτη σε διαφορετικά σημεία της πόλης, από όπου το ιαματικό νερό διοχετεύεται με κανάλια σε όλα τα υδροθεραπευτήρια της πόλης.

Ιαματικές πηγές - Ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής

Σε ορισμένες παραλίες οι λουόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν σε ημίθερμα θαλάσσια νερά. Οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τον πυθμένα της θάλασσας αυξάνοντας αισθητά τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού• έτσι, μπορεί να συνδυαστεί η κινησιοθεραπεία της κολύμβησης με τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρουν τα ιαματικά νερά.

Επιπλέον, εκτός από τα υδάτινα λουτρά, υπάρχουν τα περίφημα λασπόλουτρα, που γίνονται σε ειδικά υδροθεραπευτήρια. Η λάσπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή με ολική επικάλυψη του σώματος. Για συμπληρωματική θεραπεία οι ειδικοί συνιστούν και την ποσιθεραπεία με νερό των πηγών ποσίμου ύδατος. Το νερό αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την πέψη. Η Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από έρευνα παρατηρεί ότι τα ύδατα της περιοχής της Αιδηψού, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων επί της ανθρώπινης υγείας, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τα προβλήματα υγείας της στοματικής κοιλότητας.

Η ιαματική δράση των νερών καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα παθήσεων, όπως:

 • Εκφυλιστικές αρθροπάθειες
 • Ρευματοπάθειες
 • Σπονδυλοαθρίτιδες
 • Οσφυαλγίες και Ισχιαλγίες
 • Μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις
 • Νευραλγίες και μυαλγίες
 • Ημικρανίες
 • Τενοντίτιδες
 • Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, ακόμα και κάποιες περιπτώσεις στείρωσης
 • Αγγειοπάθειες
 • Παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου

Απέραντη ωραιότητα

Σήμερα η Αιδηψός είναι μια όμορφη πόλη, που συνεχίζει την παράδοση αιώνων στον τομέα της ιαματικής λουτροθεραπείας. Εκσυγχρονισμένη πλέον, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και παροχές, προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις διαμονής και περιποίησης. Στην Αιδηψό, αλλά και σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν σμαραγδένια ακρογιάλια, σε πολλά από τα οποία καταλήγουν και ιαματικές πηγές. Κατά μήκος της παραλιακής οδού της πόλης, όμορφα εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια, καφετέριες και μπαράκια προσφέρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων και διασκέδασης.

Η Αιδηψός είναι μια πόλη που καλύπτει κάθε ταξιδιωτική ανάγκη. Πέρα από τα ιαματικά λουτρά, η απαράμιλλη ομορφιά της φύσης θα σας σαγηνεύει.

Γνωστές από την αρχαιότητα 
Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της Αιδηψού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Αναφορές για τις πηγές της Αιδηψού υπάρχουν στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων. Η μυθολογία αναφέρει πως το νερό ανάβλυσε όταν ο Ήφαιστος χτύπησε τη γη με το σφυρί του, η θεά Αθηνά του το ζήτησε ως χάρη, διότι ήθελε θερμά λουτρά για να μένει πάντα υγιής και δυνατός ο Ηρακλής.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, Ρωμαίοι αυτοκράτορες και στρατηγοί έκαναν την Αιδηψό αγαπημένο τους θέρετρο. Αιώνες αργότερα, οι ιαματικές πηγές της προσέλκυαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γουΐνστον Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκαρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι. Η όμορφη λουτρόπολη διατηρεί έναν αέρα νοσταλγικό, καθώς υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτίρια που τη στολίζουν, συστάδες από ολόδροσα πλατάνια και γραφικά, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια.