Προορισμοί
25-04-2018

Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου

Τα γραφικά της χωριά πρωτοστατούν

Γνωστό για το γλυκόπιοτο κρασί του, που μεθά τους επισκέπτες και τους ευφραίνει την καρδιά, την οργιώδη βλάστηση, τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, η Σάμος είναι ένα πανέμορφο, πράσινο νησί που αξίζει να γνωρίσετε. Πυκνά δάση, ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα καλύπτουν, σχεδόν, όλη την έκτασή του νησιού, από τα υψώματα των βουνών μέχρι τις ακτές, χαρίζοντας ένα υπέροχο θέαμα. 

Η πρωτεύουσα της βρίσκεται 18 χλμ. από το αεροδρόμιο και είναι αμφιθεατρικά κτισμένη, σε έναν εντυπωσιακό κόλπο. Κεντρικό σημείο της πόλης η πλατεία Πυθαγόρα, που κατασκευάστηκε το 1864. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο κολοσσιαίος Κούρος και πολλά άλλα επιβλητικά αγάλματα, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι, τα υπέροχα νεοκλασικά κτίσματα και χαθείτε στα στενά σοκάκια μιας περιοχής που δημιουργεί όμορφες εικόνες. 

Βρεθείτε στο Βαθύ, σε ένα από τα παλαιότερα χωριά, που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τα πανέμορφα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές γειτονιές του. Αξίζει κανείς να θαυμάσει τα κτίρια του Δημοτικού σχολείου και του Κοινοτικού Καταστήματος, όπως επίσης, τα αγιορείτικα εκκλησάκια Αγία Κάρα και Ευαγγελίστρια με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες τους και κυρίως την εκκλησία του Αϊ Γιαννάκη. 

Το εμπορικό κέντρο της Σάμου, όμως, ακούει στο όνομα Καρλόβασι και απέχει 32 χλμ. από την πρωτεύουσα και 37 χλμ. από το αεροδρόμιο. Μια πόλη με πλούσιο παρελθόν, που καταγράφεται στην ίδια την όψη της,  στο Ηγεμονικό Μέγαρο, στο Χατζηγιάννειο, στα νεοκλασικά κτίρια, στους οικισμούς του Όρμου και στο Λιμάνι, στα επιβλητικά βυρσοδεψεία, στην Εμπορική Σχολή (όπου εδρεύει η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου), στις εκκλησίες. Όλα συνθέτουν μια εικόνα που μαρτυρεί την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοσή του μέρους. 

Πυθαγόρειο & Κοκκάρι
Το ειδυλλιακό Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και ιστορική του σημασία είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια, αφού από την UNESCO έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η αρχιτεκτονική κατασκευή του Πυθαγορείου, οι πετρόχτιστοι δρόμοι, η αισθητική, οι γραφικές συνοικίες  και το παραδοσιακό καρνάγιο, μαζί με την τουριστική υποδομή και τις υπηρεσίες που παρέχονται, ελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Διδασκάλου, Φιλοσόφου και Μαθηματικού Πυθαγόρα, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε το υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Όσον αφορά στο χωριό Κοκκάρι; Γραφικό, με μοναδικές παραλίες είναι από τους ομορφότερους προορισμός στη Σάμο. Στενά σοκάκια, καταστήματα ιδιαίτερης αισθητικής, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, προσφέρουν χαλάρωση και ονειρεμένες διακοπές. Στο Κοκκάρι συνδυάζεται το πράσινο με το γαλάζιο της θάλασσας, καθώς η πυκνή βλάστηση φθάνει μέχρι τις ακρογιαλιές. Από εδώ ξεκινούν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές για Βουρλιώτες, Μυτιληνιούς και την κορυφή του όρους Καρβούνη. Μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στις μαγευτικές παραλίες Τσαμαδού, Λεμονάκια και Τσάμπου, καθώς και στην παραλία του χωριού. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμου.

Χρυσαφένιες παραλίες
Στο νησί υπάρχουν πολλές παραλίες, οι περισσότερες ξακουστές και εντυπωσιακές. Ποτάμι, Ψιλή Άμμος, Τσαμαδού είναι μερικές από αυτές που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ενώ άξια ιδιαίτερης αναφοράς το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι. Στη βόρεια ακτή του νησιού, σε απόσταση  4 περίπου χλμ. από το Καρλόβασι, βρίσκεται η  μικρή παραλία (150 περίπου μέτρα μήκος) Μικρό Σεϊτάνι. Πρόκειται για μια βοτσαλωτή παραλία, με βαθιά και καθαρά νερά σε ένα άγριο και μαγευτικό τοπίο. Η παραλία είναι τελείως απομονωμένη και ανοργάνωτη, αξίζει όμως να σταματήσει κανείς για μια βουτιά στο δρόμο από ή προς το Μεγάλο Σεϊτάνι. 

Μετά το Μικρό Σεϊτάνι το μονοπάτι συνεχίζει για άλλα 2 χλμ. περίπου  σε μια μαγευτική διαδρομή με υπέροχη θέα και προορισμό την ομορφότερη παραλία του νησιού, το Μεγάλο Σεϊτάνι (350 περίπου μέτρα μήκος). Πρόκειται για μια παραλία με χοντρή άμμο και αρκετά βαθιά και καθαρά νερά. Το Μεγάλο Σεϊτάνι είναι η παραλία της προστατευόμενης φώκιας (Monachus monachus) και έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Η παραλία είναι τελείως ανοργάνωτη και απομονωμένη και ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι  εξοπλισμένος με τα απαραίτητα. Να σημειωθεί ότι μπορεί να φτάσει κάποιος, εδώ, με καΐκι. 


Κεντρική Φωτογραφία: Roman Kubacka, Flickr 

 

Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου
Σάμος: Πράσινη όαση στη μέση του Αιγαίου