Προορισμοί
27-05-2018

Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς

Ανάμεσα στην Ίο και τη Νάξο, με ένα «περιδέραιο» νησιών γύρω της, η Ηρακλειά με τους στρογγυλεμένους λόφους, τους γραφικούς όρμους, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χλωρίδα και τα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια αποτελεί ιδανική πρόταση για γαλήνιες διακοπές. Στις ακτές της ζει η μεσογειακή φώκια monachus monachus και η θαλάσσια χελώνα caretta-caretta.

Στους δυο της οικισμούς – ζωγραφιά, τον Άγιο Γεώργιο (το λιμάνι του νησιού)με την όμορφη θέα στη θάλασσα και την Παναγιά με τα άσπρα κυβόσχημα σπιτάκια η ζωή κυλά σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Για μπάνιο

Στις αμμουδιές Άγιος Γεώργιος με τα σκιερά αρμυρίκια, Βορινή Σπηλιά με τον εντυπωσιακό βυθό, Λιβάδι και Αλιμιά με το ναυάγιο αεροπλάνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου∙ στις βοτσαλωτές ακτές Τουρκοπήγαδο, Αμμούδι του Μέριχα, Καρβουνόλακκος και όρμος Μέριχα∙ στις χαμηλές βραχώδεις ακτές του Ξυλομπάτη και του Τρίμπουνα και στις απότομες και απόκρημνες παραλίες Βάλα, Στρογγυλός, Κάβος του Θοδώρου και Καθρέπτης.

Επισκέψεις

Το φρούριο (πάνω από τη παραλία Λιβάδι), χτισμένο σε αρχαίο ναό του Δία∙ τους θεόρατους γρανίτες του Μέριχα να χάνονται στη μπλε άβυσσο∙ το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη (το μεγαλύτερο των Κυκλάδων)με τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο∙ τον Άγιο Αθανάσιο, παλαιό οικισμό με λίγα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια∙ το ναό του Αγίου Γεωργίου (1834), την εκκλησία του Ταξιάρχη με το αριστουργηματικό τέμπλο, τον Προφήτη Ηλία, στον Πάπα, την ψηλότερη κορυφή του νησιού με την πανοραμική θέα προς το πολύνησο των Μικρών και των Μεγάλων Κυκλάδων και τον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Διασκέδαση

Τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά γίνεται τρικούβερτο γλέντι με βιολιά και άφθονους μεζέδες. Στις 28 Αυγούστου, παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον χώρο του ομώνυμου σπηλαίου τελείται εσπερινός υπό το φως εκατοντάδων κεριών που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ακολουθεί γλέντι.

Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς
Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς
Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς
Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς
Για μπάνιο στις σπηλιές της Ηρακλειάς