Προορισμοί
10-09-2018

Βρώμικη και θορυβώδης όσο ποτέ η Νέα Υόρκη

Τυπικός προορισμός - όνειρο. Βγαλμένο μέσα από χολιγουντιανές ταινίες. Ουρανοξύστες, γέφυρες, πάρκα, εστιατόρια, αγορές. Σημεία που εντυπωσιάζουν. Ως σύνολο όμως η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε φάση ασθενούς παρακμής. Ελάχιστη γοητεία έχει απομείνει στο Μανχάταν, αν το συγκρίνω με την εμπειρία μου πριν από τρία χρόνια. Η ίδια πόλη, διαφορετικό περιβάλλον. 

Σαν να βρισκόμουν σε άλλο τόπο. Οι γρήγοροι ρυθμοί της μεγάλης, φωτισμένης πολιτείας, παραμένουν γοητευτικοί. Συμπληρώνονται όμως από αρκετή βρωμιά. Τα πεζοδρόμια γεμάτα σκουπίδια που απελευθερώνουν τη δυσωδία τους. Η μυρωδιά από το χασίς θυμίζει πλέον το Ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ. Είναι τόσο δυσάρεστος ο συνδυασμός, που δεν τόλμησα να φάω τίποτα καθ' οδόν. Η ηχορύπανση της κόρνας τρυπάει τα αφτιά. Ασταμάτητα. Και χωρίς λόγο. Η κίνηση απελπιστική. Απλώς δεν τολμάς να μπεις σε ταξί ή αυτοκίνητο. 

Τα κεντρικά καταστήματα με ρούχα και παπούτσια προσπαθούν να ξεστοκάρουν στους τουρίστες. Ό,τι έχει απομείνει, εκτίθεται στις ακριβές βιτρίνες της 5ης λεωφόρου, της Times Square και του Τσέλσι. 

Το φαγητό αυστηρά πανάκριβο. Από τα 5 δολάρια το κομμάτι η πίτσα, στα 8 δολάρια το burger. Όσο για αστέρια Michelin, αν δεν φύγεις από το Μαχνάταν, θα κλάψεις τα λεφτά σου...

Το νέο τουριστικό προφίλ της πόλης αντικατοπτρίζεται και στους επισκέπτες της. Παρέες από νέους που κάνουν low cost διακοπές και κυκλοφορούν μεθυσμένοι ή φτιαγμένοι. Άνθρωποι που φορούν τα ίδια ρούχα για μέρες, να μπαίνουν ιδρωμένοι μέσα στα καταστήματα. Από τα κλιματιστικά να εξαερώνεται ο ιδρώτας τους και να πλημμυρίζει τον χώρο δυσάρεστες οσμές. Ινδοί που συνηθίζουν να βγάζουν τα παπούτσια τους μέσα στα εστιατόρια...

Γενικά είναι μία ταξιδιωτική εμπειρία που μετατρέπει το όνειρο σε θρίλερ και το μόνο που μένει είναι οι φωτογραφίες στα social media που δείχνουν ότι «πήγα κι εγώ εκεί!». Αν επιμένετε να την επισκεφτείτε, καλό θα ήταν να «κολλήσετε» ακόμη έναν προορισμό όπως Σικάγο ή Βοστόνη, πόλεις που αξίζει να ζήσεις την κουλτούρα και τον σφυγμό τους.  

Τι αξίζει

Αν κάποιος έχει πάει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Νέα Υόρκη, καλό θα ήταν να επενδύσει σε κάποιο άλλο μέρος για τις διακοπές του. Αν πηγαίνει κάποιος για πρώτη φορά, τρεις ημέρες είναι αρκετές για να δει ό,τι προσφέρει κινηματογραφικά η πόλη και να αποχωρήσει χωρίς να μπει στο τραγικό κλίμα της.

Πρώτη μέρα
Μία βόλτα στην Times Square και το Central Park, επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MoMA. 

Δεύτερη μέρα
Βόλτα στην Tribeca. Επίσκεψη στην κορυφή του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης One World Trade Center. 

Τρίτη μέρα
Γέφυρα Brooklyn. Διασχίστε τη γέφυρα και απολαύστε τη μαγευτική εικόνα του Skyline του Μανχάτα, γνωστή από τις αφίσες και τις ταινίες δράσης.

Για ψώνια

Στο Woodbury. Το εκπτωτικό χωριό και πουθενά αλλού. Απλώς θα πρέπει να βρείτε ένα από τα δεκάδες λεοφορεία που πηγαίνουν και επιστρέφουν και να αφιερώσετε μία ολόκληρη ημέρα για να επιλέξετε φίρμες σε τιμές ρεταλιού. 

Βρώμικη και θορυβώδης όσο ποτέ η Νέα Υόρκη
Βρώμικη και θορυβώδης όσο ποτέ η Νέα Υόρκη
Βρώμικη και θορυβώδης όσο ποτέ η Νέα Υόρκη