Προορισμοί
17-03-2019

Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα

Εκεί όπου ξεκινά το «ιερό» ταξίδι

Άμεσα συνδεδεμένη με το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων, η Καλαμπάκα, η περιβόητη κωμόπολη του Νομού Τρικάλων, κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους από 2.000.000 τουρίστες. Έχοντας χαρακτηριστεί ως η πύλη προς τα Μετέωρα, έχει μετατραπεί σε εμπορικό και τουριστικό κέντρο της περιοχής δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να βρουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια.

Μία βόλτα στην παλιά πόλη, μία επίσκεψη στη μοναδική στην Ελλάδα σχολή ξυλογλυπτικής και στα παραδοσιακά χαλκουργεία, όπου θα βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη, αλλά και το προσκύνημα  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι μερικά μόνο από τα όσα πρέπει να κάνετε στην Καλαμπάκα. Σε αυτό το μέρος με την ιδιαίτερη ενέργεια και τη γοητεία, υπάρχουν και αρκετά κέντρα πολιτισμού και γραμμάτων, όπως το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας και η βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, που προσελκύουν μεγάλο μέρος του κόσμου. 

Με το βλέμμα… στα Μετέωρα
Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, «δημιουργώντας τα μεγαλεπήβολα Μετέωρα. Τα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους είναι σήμερα το δεύτερο, πλέον, σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκεκριμένα, η  ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η  Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου, η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου υποδέχονται φιλόξενα τον κάθε προσκυνητή.

Τα Μετέωρα, όμως, αποτελούν και λατρεμένο τόπος για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια, ενώ η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα, αποτελώντας όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης. 

Ορμητήριο των αναρριχητών το Καστράκι. Το γραφικό χωριό στους δυτικούς πρόποδες των θεόκτιστων βράχων της μοναστικής πολιτείας, πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια. Η κοινότητα περικλείει τα 4/6 της περιοχής και το χωριό και έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε ένα θαυμάσιο τόπο αναψυχής με κάμπινγκ, ταβέρνες και ξενώνες, που προσφέρουν ευχάριστη ξεκούραση στους επισκέπτες των Μετεώρων.

Φωτογραφίες: Flickr

Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα
Καλαμπάκα, η πύλη προς τα Μετέωρα