Προορισμοί
08-11-2019

Οι χώρες με τους λιγότερους επισκέπτες στον κόσμο

Πολλές από αυτές μετράνε μόλις μερικές χιλιάδες τουρίστες ανά έτος

Την ώρα που κάποιες χώρες κινδυνεύουν από τον υπερβολικό τουρισμό, οι παρακάτω προορισμοί συγκεντρώνουν πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών. Οι λόγοι; Πολλοί και διάφοροι. Πολλές από αυτές τις χώρες, μάλιστα, είναι τόσο μικρές και απομονωμένες που πιθανόν να μην τις έχετε ακούσει ποτέ. Πάμε να δούμε μερικές από τις λιγότερο δημοφιλείς χώρες σε τουρίστες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

12
Τουβαλού, Ωκεανία

Αριθμός επισκεπτών (2017): 2.000

Το μικρό νησιωτικό κράτος Τουβαλού στον κεντρικό Ειρηνικό, περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια των νησιών Φίτζι, είναι η χώρα που προσελκύει τους λιγότερους τουρίστες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου. Αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετρ.χλμ. Το Τουβαλού έχει έρθει αρκετές φορές στο προσκήνιο για τις εμφανείς επιπτώσεις που έχει σε αυτό η κλιματική αλλαγή.

Προηγούμενο
Επόμενο
11
Κιριμπάτι, Ωκεανία

Αριθμός επισκεπτών (2017): 6.000

Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία. Πρωτεύουσα είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι. Ήταν το πρώτο κράτος που το 2000 υποδέχθηκε τη νέα χιλιετία – μάλιστα γι' αυτό το νησί Καρολίνα μετονομάστηκε σε Νήσο της Χιλιετίας. Αν και μοιάζει με επίγειο παράδεισο, λίγοι τουρίστες φτάνουν εδώ κάθε χρόνο, για να χαλαρώσουν σε ένα απόλυτα ειδυλλιακό τοπίο και να απολαύσουν καταδύσεις, ψάρεμα και θαλάσσια σπορ.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Αφρική

Αριθμός επισκεπτών: 8.000

Πολλοί λίγοι τουρίστες επισκέπτονται αυτό το απομονωμένο νησιωτικό κράτος στον Κόλπο της Γουινέας (8.000 επισκέπτες σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του 2010). Πρόκειται για τη μικρότερη σε έκταση χώρα στην Αφρική. Αποτελείται από δύο νησιά, το Σάο Τομέ και το Πρίνσιπε, με συνολική έκταση 1.001 τ.χλμ. Έχει ειδυλλιακές παραλίες, σμαραγδένια δάση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, από την εποχή που ήταν πορτογαλική αποικία. Οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν το κολύμπι φαλαινών και δελφινιών αλλά και να απολαύσουν καταδύσεις.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Μοντσερράτ, Καραϊβική

Αριθμός επισκεπτών (2018): 9.000

Αυτό το νησί που βρίσκεται στην Καραϊβική αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος και είναι γνωστό για το ηφαίστειο Soufriere Hills, το οποίο ενεργοποιήθηκε το 1995 και συνεχίζει να εκρήγνυται έκτοτε. Σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού του νησιού το έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας των εκρήξεων. Το Μοντσερράτ είναι γνωστό ως το “Σμαραγδένιο Νησί”, από τους Ιρλανδούς που εγκαταστάθηκαν εκεί τον 17ο αιώνα και το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός είναι η γιορτή του Άγιου Πατρίκιου (17 Μαρτίου).

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Κομόρες, Αφρική

Αριθμός επισκεπτών (2018): 36.000

Οι Κομόρες ή αρχιπέλαγος Κομορών είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νήσων που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος και σήμερα ανεξάρτητη χώρα. Βρίσκεται δυτικά του Ινδικού ωκεανού, μεταξύ της Μαδαγασκάρης και των ανατολικών ακτών της Αφρικής. Το τοπίο είναι ηφαιστειακό, ενώ οι λάτρεις των καταδύσεων θα βρουν μερικούς από τους καλύτερους ανεξερεύνητους κοραλλιογενείς υφάλους.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Τζιμπουτί, Αφρική

Αριθμός επισκεπτών: 51.000

Το Τζιμπουτί είναι μια ανεξάρτητη παράλια χώρα στην ανατολική Αφρική με έκταση μόλις 23.200 τ.χλμ. Πρόκειται για την πρώην Γαλλική Σομαλία, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977. Συνορεύει με την Αιθιοπία και την Ερυθραία προς βορρά και με τη Σομαλία νοτιοανατολικά. Σε αυτή τη χώρα αγαπούν πολύ το τσάι, ενώ οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Ανγκουίλα, Καραϊβική

Αριθμός επισκεπτών (2018): 55.000

Γαλήνια και απομονωμένη, η Ανγκουίλα στην Καραϊβική είναι ένας από τους τελευταίους κρυμμένους παραδείσους. Η δύσκολη πρόσβαση αποθαρρύνει τους τουρίστες και ο αριθμός επισκεπτών ανέρχεται σε μόλις 55.000 για το 2018. Τους χειμερινούς μήνες αποτελεί καταφύγιο για πλούσιους Αμερικανούς και celebrities.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Σιέρα Λεόνε, Αφρική

Επισκέπτες (2018): 57.000

Μετά από τον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ 1991 και 2002 και, πιο πρόσφατα, το χτύπημα του Έμπολα, λίγοι είναι αυτοί που επιλέγουν να επισκεφτούν αυτή τη χώρα της δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, το 2018 η Σιέρα Λεόνε δέχτηκε 57.000 επισκέπτες (6 χιλιάδες περισσότερους από το 2017). Έχει υπέροχες ερημικές παραλίες, ειδυλλιακά χωριά και εξαιρετικά φιλόξενους ανθρώπους.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Ανατολικό Τιμόρ, Ασία

Αριθμός επισκεπτών (2018): 75.000

Το Ανατολικό Τιμόρ (Τιμόρ-Λέστε) είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, που καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νησιού Τιμόρ και περιλαμβάνει ακόμη τα νησιά Αταούρο, Τζάκο και Οεκούσε. Το δυτικό τμήμα του νησιού ανήκει στην Ινδονησία. To ανατολικό τμήμα του νησιού Τιμόρ είναι περικυκλωμένο από κοραλλιογενείς ύφαλους, ενώ το εσωτερικό του είναι καλυμμένο από αρχέγονα δάση, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για περιπετειώδεις δύτες και πεζοπόρους. Υπάρχουν ωστόσο προειδοποιήσεις σχετικά με την εγκληματικότητα στη χώρα.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Σαν Μαρίνο, Ευρώπη

Αριθμός επισκεπτών (2018): 84.000

Το περίκλειστο κράτος του Σαν Μαρίνο, το οποίο περιβάλλεται από την Ιταλία, είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους λιγότερους επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το 2018. Το ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ των πιο γνωστών αξιοθέατων είναι οι τρεις πύργοι -Guaita, Cesta και Montale- χτισμένοι μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα πάνω στις τρεις κορυφές του Μόντε Τιτάνο.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Λίχτενσταϊν, Ευρώπη

Αριθμός επισκεπτών (2018): 87.000

Μετρώντας περίπου 87.000 επισκέπτες για το 2018, το Λίχτενσταϊν είναι η δεύτερη λιγότερο επισκέψιμη χώρα στην Ευρώπη. Το μικροσκοπικό αυτό κράτος, ανάμεσα στην Ελβετία και την Αυστρία, έχει εντυπωσιακά ορεινά τοπία που προσφέρονται για χειμερινά σπορ, ενώ φημίζεται για τα κρασιά του. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το Κάστρο της Βαντούζ (12ος αιώνας). Στην πρωτεύουσα Βαντούζ υπάρχουν το Μουσείο Τέχνης, ένα μουσείο γραμματοσήμων και ένα μουσείο σκι.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Μολδαβία, Ευρώπη

Αριθμός επισκεπτών (2018):  160.000

Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, με πρωτεύουσα το Κισινάου, έχει πολλά μεσαιωνικά κάστρα, μοναστήρια και πανέμορφους λόφους. Το μοναστηριακό συγκρότημα Orheiul Vechi, χτισμένο σε ένα τεράστιο ασβεστολιθικό βράχο, είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της χώρας. Επίσης η Μολδαβία έχει πλούσια παράδοση στην παραγωγή κρασιού, την οποία μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα 142 οινοποιεία της χώρας.

Προηγούμενο