Ταξιδιωτικές προτάσεις
10-04-2017

Πάτμος: Ένα μικρό νησί μεγάλης σημασίας

Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, κάθε επισκέπτης βρίσκει την εσωτερική γαλήνη.

Το Πάσχα μπορεί να πέρασε, η Πάτμος όμως είναι ιδανική και το καλοκαίρι. Και φέτος, το www.18-24.gr σου δίνει τη δυνατότητα να βρεθείς εκεί, στις πιο οικονομικές τιμές!

Εδώ και χρόνια, η Πάτμος, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί ιδανικό προορισμό τις άγιες ημέρες του Πάσχα και φυσικά τους μήνες του καλοκαιριού. Ο απόλυτος συνδυασμός ηρεμίας, χαλάρωσης και διακοπών. Αν θέλεις απαντήσεις σε ερωτήματα ψυχής, να κάνεις βουτιές σε παραδεισένιες παραλίες και πάρεις μαθήματα γαστρονομίας, το «νησί της Αποκάλυψης» είναι αυτό που χρειάζεσαι. Μη το σκέφτεσαι άλλο!

Ένα νησί που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Η Χώρα της Πάτμου είναι η πιο ατμοσφαιρική του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, τις πέτρινες καμάρες και τις αυλές ανθισμένες με μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια θα στο επιβεβαιώσει. Τα πλούσια αρχοντικά της, αποτελούν ξεχωριστά αξιοθέατα και μαρτυράνε εποχές όπου άρχοντες-φεουδάρχες, εφοπλιστές και πλούσιοι έμποροι είχαν σημείο συνάντησης το μοναδικό νησί της Πάτμου.

Όλοι οι δρόμοι όμως οδηγούν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα ισχυρό κέντρο λατρείας, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου. Ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό και ολόκληρο το νησί χτίστηκε γύρω από αυτό το μοναστήρι που είναι σε μορφή μεσαιωνικού κάστρου. Το βράδυ της Ανάστασης, το Άγιο Φως έρχεται εδώ κατευθείαν από τα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Πέμπτη, η λειτουργία του Νιπτήρος, η οποία πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα, σίγουρα θα σε συγκλονίσει.

Εδώ βρίσκεται και η σπηλιά της Αποκάλυψης, όπου ο Ιωάννης, ο πιο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, συνέγραψε την Αποκάλυψη, που έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, σχίστηκε ο βράχος μέσα στη σπηλιά και από εκεί, από τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακουγόταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης. Σήμερα, η σπηλιά θεωρείται τόπος προσκυνήματος και δέχεται επισκέπτες από κάθε πλευρά του κόσμου, ενώ το νησί της Πάτμου θεωρήθηκε ιερό.

Με θέα στο Αιγαίο

Για μια μοναδική θέα στο Αιγαίο πρέπει να σκαρφαλώσεις στη κορυφή του τεράστιου βράχου που μοιάζει με γλυπτό, στη Καλικατσού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ήταν ιερό της Αφροδίτης και τόπος λατρείας λατρεία έως τους χριστιανικούς αιώνες.

Στο ψηλότερο σημείο του νησιού βέβαια, θα φτάσεις μετά από ανάβαση στον Προφήτη Ηλεία. Μεγάλα βράχια διάσπαρτα παντού σαν πεταμένα από ψηλά, σπηλιές, και στο βάθος το Αιγαίο.

Μπουκιά και συχώριο

Η Πάτμος, εκτός από τα μνημεία της ορθόδοξης πίστης που αποτελούν πόλους έλξης του θρησκευτικού τουρισμού, διαθέτει και ένα εξαιρετικό γαστρονομικό τουρισμό, αφού παραδοσιακά οι Πατινιώτισες νοικοκυρές μαγείρευαν εξαιρετικά.

Δεν πρέπει να φύγεις από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις κάποιο από τα τυριά του, όπως η μυζήθρα, η ξυνομυζήθρα, το καλαθωτό και το τουλούμι καθώς και τη πατινιώτικη τυρόπιτα που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλα σου. Εξίσου πεντανόστιμα είναι και τα παραδοσιακά πιάτα τους. Τα πουγκιά τηγανητά με καρύδι και μέλι, τα αχλαδάκια (ένα είδος αμυγδαλωτού) και οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι ψημένοι στην κατσαρόλα είναι μερικά από τα πατμιακά πιάτα. Στο γιορτινό τραπέζι συνηθίζεται κατσικάκι καπαμά, ενώ κορυφαίο γλυκό είναι οι σβίγκοι και ρόφημα το δασόγαλο.

Καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά

Φυσικά και η Πάτμος έχει να αναδείξει εκπληκτικές παραλίες καθώς και πλούσιο θαλάσσιο κόσμο. Εάν είσαι λάτρης του ψαρέματος ή γνώστης καταδύσεων, εδώ θα βρεις το παράδεισο σου, ενώ για όλους τους υπόλοιπους οι παραλίες ξεπερνούν κάθε προσδοκία.

Ιδιαίτερα δημοφιλής, αν και όχι οργανωμένη, είναι η παράλια του Αγίου Θεολόγου. Επίσης, από τις πιο φημισμένες παραλίες και όχι άδικα είναι η ακτή της Πέτρας, η Ψιλή Άμμος και φυσικά ο κόλπος του Γροίκου με θέα την Πέτρα, όπου νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια υδάτινη αγκαλιά.

Η Πάτμος σε περιμένει. Κλείσε από τώρα το πιο οικονομικό πακέτο διακοπών με το 18-24 travel και ξέχνα τις έγνοιες της ζωής.