Ταξιδιωτικές προτάσεις
28-08-2018

Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου

Εκεί όπου το χθες συναντά το σήμερα

Το ζεστό καλοκαίρι ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στο δροσερό φθινόπωρο και το μυαλό αρχίζει να ταξιδεύει σε σκηνικά μακριά από παραλίες και καταγάλανα νερά. Μία υπέροχη ιδέα για τις πρώτες αποδράσεις της νέας αυτής εποχής αποτελούν και οι καστροπολιτείες της χώρας μας. Εκεί οι εικόνες μιας άλλης εποχής έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως φυσικά και η περιήγηση σε τόπους που κρατούν αναλλοίωτη την ιστορική τους ταυτότητα. 

Μυστράς
Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου  αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους και ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έκτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Στο πέρασμα των χρόνων, αναπτύχθηκε μία ολόκληρη καστροπολιτεία που πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών, των Οθωμανών και των Ενετών, αφήνοντας ο καθένας κάτι από την επιρροή του. Σήμερα, ανέγγιχτη στο πέρασμα του χρόνου, γοητεύει τον επισκέπτη με τα υπέροχα κτίρια και τα μνημεία που δεσπόζουν, τα «Παλάτια των Παλαιολόγων», τις κατοικίες των ευγενών, τις επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου). Οι συνοικίες του Μυστρά, το Κάστρο, η Μεσοχώρα και η Έξω Χώρα, συμπληρώνουν μοναδικά την ονειρική ατμόσφαιρα. Αξίζει, επίσης, να κάνετε μια βόλτα στο εντυπωσιακό μουσείο που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την περιήγηση σε έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Μονεμβασιά
Γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, η Μονεμβασιά είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στο Νομό Λακωνίας, γνωστή κυρίως από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου «Βράχου της Μονεμβασιάς». Στα διασωθέντα κτίρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες, που εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη. Χαθείτε, ακόμη, στα δρομάκια της Άνω και Κάτω Πόλης, θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα του «Γιβραλτάρ της ανατολής», που σήμερα πια λειτουργούν στην πλειοψηφία τους ως ξενοδοχεία και εστιατόρια, ανεβείτε στο Γουλά («επάνω Κάστρο») για να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης και επισκεφτείτε τον επιβλητικό ναό της Αγίας Σοφίας που αιωρείται ανάμεσα στα βράχια. Μην παραλείψετε να απαθανατίσετε τις δεκάδες μοναδικές αυτές στιγμές, που θα σας μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό. 

Σέρβια
Μία από τις σημαντικότερες κωμοπόλεις του Νομού Κοζάνης, τα Σέρβια βρίσκονται μεταξύ των βορειοδυτικών απολήξεων των Πιερίων Όρεων και του ποταμού Αλιάκμονα, 26 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, και είναι γνωστά για την ομώνυμη καστροπολιτεία. Άγνωστη στο ευρύ κοινό και εφάμιλλη του Μυστρά, κατά τους ειδικούς, μαγεύει τους επισκέπτες με την άγρια ομορφιά της αλλά και τη μοναδική αρχιτεκτονική της. Οργανωμένη σε τρία μέρη, την κάτω πόλη, την άνω πόλη και την ακρόπολη, με αρχοντικές οικίες, λουτρά, κρήνες, εκκλησίες με πλούσιο διάκοσμο (Άγιοι Θεόδωροι, Άγιοι Ανάργυροι, Βασιλική των «Κατηχουμένων»), σαγηνεύει με τις εικόνες της βυζαντινής περιόδου που ξυπνούν στο μυαλό. Μην παραλείψετε να κάνετε την ανάβαση στην ακρόπολη, καθώς θα απολαύσετε υπέροχη θέα. 

Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου
Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου
Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου
Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου
Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου
Τρεις καστροπολιτείες για τις πρώτες αποδράσεις του φθινοπώρου