TV - Media

Παγκόσµια Ηµέρα της Γης: Προτείνουµε τα πιο «δυνατά» ντοκιµαντέρ για να παρακολουθήσεις στο Netflix

Προτάσεις που δείχνουν πόσο σοβαρό και απειλητικό είναι το πρόβληµα της κλιµατικής αλλαγής εξαιτίας της ανθρώπινης απερισκεψίας

Γράφει η Δήμητρα Πραντάλου

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήµονες συνεχώς «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για το περιβάλλον και την κλιµατική αλλαγή. Για την ακρίβεια, εκπέµπουν «SOS» για τον πλανήτη µας, ο οποίος κυριολεκτικά υποφέρει και ασφυκτιά από την κακή µεταχείριση των ανθρώπων. Τα πράγµατα δείχνουν να είναι τόσο σοβαρά, που ενδεχοµένως η πορεία
προς την καταστροφή του περιβάλλοντος να είναι µη αναστρέψιµη. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος, αλλά έστω και τώρα, είναι ηθική υποχρέωση να προσπαθήσουµε για τη σωτηρία του.

Με αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα της Γης, σκεφτήκαµε πως «µια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις», οπότε, τι καλύτερο από το να παρακολουθήσεις ένα από τα ντοκιµαντέρ που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη του Netflix, εξαιρετικά αφιερωµένα στο οικολογικό µας σύστηµα και στα θαύµατα της φύσης;

6
Φίλα το Χώµα

Επιστήµονες και ακτιβιστές αναλύουν τους τρόπους µε τους οποίους το χώµα της Γης µπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την κλιµατική αλλαγή και τη σωτηρία του πλανήτη.

Η πιο αισιόδοξη µατιά διατυπώνεται στο εν λόγω ντοκιµαντέρ, καθώς περιγράφεται ο τρόπος για την εξισορρόπηση του κλίµατος σε συνδυασµό µε τη µείωση του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Η αναζωογόνηση του χώµατος φαίνεται να είναι ένας σηµαντικός παράγοντας που µπορεί να επαναφέρει χαµένα οικοσυστήµατα.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Into the Inferno: Οι Πύλες της Κολάσεως

Με εξαιρετική θέα από εκρήξεις και λάβα, ο Βέρνερ Χέρτζογκ αποτυπώνει την ακατέργαστη δύναµη των ηφαιστείων και τους δεσµούς τους µε αυτόχθονες πνευµατικές πρακτικές.

Τα ηφαίστεια είναι τόσο τροµακτικά και ένα από τα πιο απειλητικά και βίαια θαύµατα της φύσης. Ο ηφαιστειολόγος Βέρνερ Χέρτζογκ επισκέφθηκε ηφαίστεια στην Βόρεια Κορέα, την Ινδονησία και την Αιθιοπία, παρατηρώντας τον πλανήτη, µε στόχο να κατανοήσει τη σχέση που έχει ο άνθρωπος µαζί τους. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Κυνηγώντας Κοράλλια

Δύτες, επιστήµονες και φωτογράφοι από όλο τον κόσµο στήνουν µια εντυπωσιακή υποθαλάσσια εκστρατεία καταγραφής της εξαφάνισης των κοραλλιογενών υφάλων.

Τα κοράλλια εκτός από το πόσο όµορφα είναι, έχουν ένα σηµαντικό ρόλο στο οικοσύστηµα. Κι όµως, πάνω από το 70% έχουν ήδη εξαφανιστεί, πράγµα που σηµαίνει ότι προκαλείται αλλοίωση στα υποθαλάσσια οικοσυστήµατα. Μπορεί το πρόβληµα στην θαλάσσια ζωή να είναι ακόµα µεγαλύτερο, ωστόσο είναι καλό να υπάρχει µια ολοκληρωµένη εικόνα.
 

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Επιχείρηση Μπλε

Το ντοκιµαντέρ παρουσιάζει την εκστρατεία της ωκεανογράφου Σίλβια Ερλ, για να σώσει τους ωκεανούς από απειλές, όπως η υπεραλίευση και τα τοξικά απόβλητα.

Η προσπάθεια της Σίλβια Ερλ, αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2014 και είχε έναν και µόνον στόχο: Να σωθούν οι ωκεανοί. Η Ερλ δείχνει την αλλαγή που έχουν υποστεί οι ωκεανοί σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα, πράγµα τροµακτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως έκτοτε έχουν περάσει επτά χρόνια και η κατάσταση χειροτερεύει.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Ο Πλανήτης Μας

Απολαύστε τη φυσική οµορφιά του πλανήτη µας και µάθετε πώς η κλιµατική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισµούς, σε αυτό το φιλόδοξο, θεαµατικό ντοκιµαντέρ.

Χρειάστηκαν περισσότερα από 600 κινηµατογραφικά συνεργεία και περίπου τέσσερα χρόνια, προκειµένου να κυκλοφορήσει αυτό το σπουδαίο αποτέλεσµα. Ένα ταξίδι από τα παγωµένα τοπία του πλανήτη µας µέχρι τα τροπικά δάση και τα άδυτα των θαλασσών, µε λήψεις τόσο εντυπωσιακές που πολλές φορές σου «κόβουν την ανάσα». Το ηθικό δίδαγµα του ντοκιµαντέρ, που αναφέρεται φυσικά στους κινδύνους, είναι πως αυτός ο επίγειος παράδεισος απειλείται µε αφανισµό εξαιτίας των ανθρώπων και την απερισκεψία τους.
 

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Seaspiracy: Ψαρεύοντας Απαντήσεις

Παθιασµένος µε τη ζωή στη θάλασσα, ένας σκηνοθέτης προσπαθεί να καταγράψει το κακό που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη και ξεσκεπάζει µια παγκόσµια διαφθορά.

Ένα ντοκιµαντέρ που περιγράφει την ωµή σκληρή πραγµατικότητα στην αλιεία και τον τρόπο που η βιοµηχανία τη χρησιµοποιεί. Ο Αλί Ταµπριζί, µε µία κάµερα και τη σύντροφό του, ξεκίνησε ένα ταξίδι από το οποίο κατάφερε να ξεσκεπάσει µια παγκόσµια διαφθορά. Μέχρι το 2048 δεν θα υπάρχουν πια ψάρια, όχι εξαιτίας του πλαστικού, αλλά γιατί πετιούνται κάθε µέρα στη θάλασσα δίχτυα µε µήκος που καλύπτει 500 φορές την περίµετρο της Γης.

Προηγούμενο
TAGS
#Netflix #ντοκιμαντέρ