Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μαλβίνα - κατά κόσμον Μαρία Ελένη Σακκά - γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1954 στον Πειραιά. Καταγόταν από τα Ψαρά από τον πατέρα της και από την πλευρά της μητέρας της από την Πύλο. Η Ψαριανή οικογένεια από γιαγιά της, είχε ρίζες από την οικογένεια Λεοντή (από την οποία καταγόταν και ο Ιωάννης Λεοντής, γνωστότερος ως Ιωάννης Βαρβάκης).

Διαβάστε ακόμα: Η άγνωστη πλευρά της Μαλβίνας Κάραλη: Έπαιζε σε παλιές ελληνικές ταινίες

Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο πρώτος γάμος της ήταν με τον βιβλιοχαρτοπώλη Βαγγέλη Κάραλη, ο δεύτερος με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.

«Απείθαρχο πνεύμα της κλωτσούσε κάθε μορφής πειθαρχία»

Ο αδελφός της Μαλβίνας, Γιώργης-Αλκίνοος Σακκάς είχε πει σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Ρομίνα Ξύδα για το διαδικτυακό «Πρώτο Θέμα», το 2020: 

«Όσο προσηλωμένη ήταν στην τέχνη τόσο απείθαρχη ήταν στο σχολείο. Παρότι οι δικοί μου είχαν φροντίσει να μπει στο Αρσάκειο, η Μαρία άντεξε μόλις έναν χρόνο. Το απείθαρχο πνεύμα της κλωτσούσε κάθε μορφής πειθαρχία. Δεν ήξερα πού ακριβώς τελείωσε η Μαρία το σχολείο, αυτό που γνώριζα ήταν πως περίπου στα 16 της χρόνια έκανε έναν γάμο και ένα παιδί, τη Μελίτα, και πως ο σύζυγός της ο Βαγγέλης Κάραλης, ο οποίος είχε το μεγαλύτερο βιβλιοχαρτοπωλείο και τυπογραφείο στη Χαλκίδα, την υπεραγαπούσε. Ο γάμος της δεν κράτησε πολύ, η Μαρία επέστρεψε στο διαμέρισμα της Πατησίων, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και έγινε γνωστή ως Μαλβίνα. Ύστερα παντρεύτηκε τον σπουδαίο σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα, με τον οποίο απέκτησε ακόμη μία κόρη, τη Μαριανίνα. Κι ύστερα έκανε ακόμη εναν γάμο με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο...».

«Γεννήθηκα νύφη, λέω σαν νύφη να συνεχίσω να κάνω καριέρα. Και είμαι τόσο γεννημένη νύφη που ποτέ δεν κατάλαβα πως χώρισα» έχει γράψει η Μαλβίνα.

Και συνεχίζει ο αδελφός της: «Η αδελφή μου ήταν μια σπουδαία αρθρογράφος, μια ανατρεπτική τηλεπερσόνα, είχε χάρισμα, άστρο και ταλέντο. Ταυτόχρονα, όμως, όσο μεγάλωνε θεωρώ πως είχε μια αποστροφή για την οικογένεια που την έφερε στον κόσμο. Δεν την αδικώ. Όσον αφορά στο συναισθηματικό κομμάτι των παιδικών μας χρόνων η μόνη λέξη με την οποία μπορώ να τα χαρακτηρίσω είναι “πέτρινα”. Στο σπίτι μας δεν υπήρχε άνθρωπος νορμάλ. Τα υλικά περίσσευαν, το συναίσθημα όμως όχι. Ήταν πάντα μετρημένο, πόντος δεν ξέφευγε από αυτό. Ίσως και γι’ αυτό η Μαλβίνα επινόησε άλλους τόπους για την καταγωγή της, μυστικά πρόσωπα για γονείς και αποσιωπημένες σχέσεις. Οι αληθινές την πονούσαν πολύ».

«Κανείς δεν θα την υποκαταστήσει ποτέ…»

Ο προσωπικός της φίλος, αρθρογράφος, εκδότης και δημοσιογράφος Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε γράψει για τη Μαλβίνα την ημέρα που «έφυγε»: «Η Μαλβίνα ήταν ένα από τα λίγα πράγματα που άξιζαν στη μικροπρεπή κι άφιλη φάρα μας-ένα πρόσωπο μεγάλης περηφάνιας και γενναιοδωρίας. Δεν έμοιαζε σε κανέναν. Κανείς δεν θα την υποκαταστήσει ποτέ… Άνθρωποι σαν την Μαλβίνα, επειδή είναι τόσο αταίριαστοι και ιδιαίτεροι, πολλές φορές χάνονται, γιατί τρομάζουν την κοινωνία. Η Μαλβίνα ευτύχησε να γίνει σταρ (πάντα ένιωθε σταρ) και να περάσει αρχοντικά ως προς το ζην. Μερικοί προσπάθησαν να την εξαφανίσουν και εν μέρει τα κατάφεραν-κυρίως όμως τα κατάφερε ένα προαίσθημα κούρασης που την κατέλαβε τα τελευταία χρόνια, και που δεν της άφηνε πίστη και σθένος να δουλέψει όπως παλιά. Μια αδιαφορία επίσης για τη δόξα, που τη χόρτασε και τη γλέντησε.  Εγώ όμως δεν τη χόρτασα τη Μαλβίνα. Το εννοώ. Φανταζόμουν ότι θα γεράσει και θα είναι το καταφύγιό μου, μερικές νύχτες που θα χρειαζόμουνα μια ψαρόσουπα και μια αληθινή φίλη να πούμε τις μπούρδες μας. Μου το χάλασε!».

Η Μαλβίνα πέθανε από καρκίνο έπειτα από πολύμηνη μάχη. 

Οκτώ χρονών βγήκε τον κινηματογράφο

 Η καριέρα της άρχισε από πολύ νωρίς… Με το πραγματικό της όνομα - Μαίρη Σακκά -συμμετείχε στις ταινίες «Ορφανή σε ξένα χέρια» (1962) του Ερρίκου Θαλασσινού, «Κατρακύλισμα στο βούρκο» (1962) του Σπύρου Ζιάγκου και «Ορφανή στους πέντε δρόμους» του Παναγιώτη Κωνσταντίνου. Χρόνια μετά εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως η «Απογευματινή» και η «Ελευθεροτυπία» και ως αρθρογράφος στα περιοδικά «Φαντάζιο», «Επίκαιρα», «Γυναίκα», «Κλικ» και «01». Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ: «Οι νότες και τα λόγια», 1988 - 1989, «Μαγειρική τέχνη» μαζί με τον Δημήτρη Ποταμιάνο, 1992 - 1993 και συνεχίστηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X - τώρα ΣΚΑΪ - («Mea culpa», 1992 - 1993, «Η πόλις εάλω», 1993), ΑΝΤ1 («Το έγκλημα της Δευτέρας» και «Το έγκλημα της Τρίτης», 1993 - 1994, «Όσο υπάρχουν Έλληνες», 1994), Star Channel («Βίοι αγίων», 1995, «Μαλβίνα ρίχτεν», 1999), ΣΚΑΪ νυν Alpha TV («Μαλβίνα live», 1995 - 1997, «Αρνάκι με κους-κους», 1996), Mega Channel («Μαλβίνα hostess», 1997 - 1998), Extra Channel («Da Da», 2001), κ.ά.

Οι πιο δημοφιλείς εκπομπές της ήταν το Mea Culpa (Seven X), Malvina Live (ΣΚΑΪ), Μalvina Hostess (Mega Channel), Malvina Rixten (Star Channel). Είχε γράψει αρκετά βιβλία άναμεσά τους: «Έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» (εκδ. Κάκτος, 1996) και την μυθιστορηματική βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη:  «Γλυκό κορίτσι» (εκδ. Αστάρτη, 1997). Ως σεναριογράφος, τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» και «Κρυστάλλινες Νύχτες».

Ας θυμηθούμε με το παρακάτω βίντεο μερικές από τις ατάκες της που άφησαν ιστορία:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA