Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια εποχή εντελώς (μα εντελώς) διαφορετική από τη σημερινή. Πόλεμοι, πανδημίες, πληθωρισμοί κλπ κλπ ήταν λέξεις άγνωστες που δεν απασχολούσαν κανέναν στην Ελλάδα. Ολόκληρη η χώρα ζούσε πάνω σε ένα ροζ συννεφάκι και απολάμβανε τις στιγμές της. Βέβαια, μερικά χρόνια μετά θα έπεφτε και θα έπεφτε με πάταγο αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Η χώρα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπροστά μας υπήρχε και το Euro 2004 αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την  αθλητική εποποιία στην Πορτογαλία. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι απλά ήθελαν να απολαύσουν τη διοργάνωση.  Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, ο απόλυτος star του ελληνικού τραγουδιού Σάκης Ρουβάς θα ταρακουνούσε την Ευρώπη και τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στους ρυθμούς του «Shake it» και η ΕΡΤ που κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης που έχει καταγραφεί στην ελληνική τηλεόραση μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου.

«Shake it» και τα μυαλά στα κάγκελα

Η πρώτη φορά που η Ελλάδα πίστεψε πως πραγματικά μπορεί να κατακτήσει τον μουσικό διαγωνισμό ήταν το 2004 με τον Σάκη Ρουβά. Είχε προηγηθεί το 2001 η τρίτη θέση με τους Antique και το «Die for You» που τραγούδισε η νεαρή τότε Έλενα Παπαρίζου και για πολλούς ήταν περίπου δεδομένο πως ο απόλυτος star θα πάει στην Κωνσταντινούπολη και θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Ο 49ος διαγωνισμός έγινε στην Τουρκία καθώς την προηγούμενη χρονιά στη Ρήγα της Λετονίας νικήτρια ήταν η Sertab Erener με το ποπ... τσιφτετέλι «Everyway That I Can».

Οι προσδοκίες όλων ήταν στο ταβάνι. Ο Ρουβάς πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη όχι ως παλαίμαχος τραγουδιστής αλλά στο απόγειο της καριέρας του.

Ολόκληρη η Ελλάδα κινούταν στους ρυθμούς του «Shake it» το τραγούδι ακουγόταν παντού και κυρίως ακουγόταν και στην Ευρώπη κάτι που έφερνε ακόμα πιο κοντά τη νίκη αφού οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι το είχαν ακούσει και το είχαν χορέψει πολλές φορές πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

Ο 49ος διαγωνισμός Eurovision, πραγματοποιήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα υπολόγιζαν οι Έλληνες. Η εκ της Ουκρανίας ορμώμενη Ruslana με το τραγούδι της «Wild Dance» ήταν αυτή που τελικά έκλεψε τις καρδιές και κυρίως τις ψήφους των Eurofans και στο τέλος της βραδιάς σήκωσε την κούπα.

Και αν κάποιος σκέφτεται πως «οκ! Και η δεύτερη θέση καλή είναι για τον Σάκη», τότε σίγουρα δεν είχε ακούσει την κοινή συμμετοχή Σερβίας και Μαυροβουνίου, με τους Željko Joksimović & Ad-Hoc Orchestra και το κομμάτι «Lane Moje» που από πολλούς ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα και ομορφότερα τραγούδια που έχουν ακουστεί στο διαγωνισμό και το οποίο τελικά πήρε τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τον Σάκη Ρουβά στην τρίτη θέση του διαγωνισμού.

Η «κούπα» στην ΕΡΤ

Εκείνη η βραδιά, ωστόσο, έφερε μια τεράστια νίκη στη δημόσια τηλεόραση. Ο διαγωνισμός προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ η οποία κατέγραψε ρεκόρ τηλεθέασης. Είναι ενδεικτικό πως κάποια στιγμή η τηλεθέαση έφτασε ακόμα και το ασύλληπτο 86,5%, το μεγαλύτερο νούμερο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπώλιο!

Τελικά, η «μπίλια» έκατσε στο 75,5% το οποίο αποτελεί ιστορικά το έβδομο μεγαλύτερο ποσοστό. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς πως στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το δεύτερο ημίχρονο του τελικού του Euro της ίδιας χρονιάς μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας. Ο Άγγελος Χαριστέας μας έδωσε την κούπα και το β’ ημίχρονο έπιασε μέχρι και 83.9% (μέση τηλεθέαση 36.4%). Στη 2η θέση βρίσκεται ένα επεισόδιο (προβλήθηκε στις 18/10/2010) της εκπληκτικής παραγωγής του Mega «Το Νησί»!

Τέλος, για την ιστορία να αναφερθεί πως πέντε θέσεις στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνει η ΕΡΤ με τη Eurovision: το 2004 με τον Σάκη Ρουβά, το 2005 με την Ελενα Παπαρίζου, το 2006 με την Αννα Βίσση, το 2008 με την Καλομοίρα και το 2009 ξανά με τον Σάκη Ρουβά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA