Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας, οι συνδρομές σε πλατφόρμες streaming έφτασαν το 1.1 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Η αναμενόμενη άνοδος των συνδρομών σε πλατφόρμες υπηρεσιών streaming είναι ανάλογη της μείωσης του παγκόσμιου box office το οποίο άγγιξε με τη βία - και με τα σινεμά στον πλανήτη κατά βάση κλειστά ακόμη και σήμερα - τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης του παγκόσμιου box office, το 2019 οι παγκόσμιες εισπράξεις στα ταμεία των κινηματογράφων άγγιξαν τα 42.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που καταγράφεται είναι του... βάθους του 72%.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις πλατφόρμες αλλά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων προέρχονται από την ετήσια αναφορά της Motion Pictures Association που διενεργείται από την ίδια τη βιομηχανία κι έχει ως σκοπό να αναλύσει την απόδοση των ταινιών, των τηλεοπτικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών streaming σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανισότητα στη λειτουργία των κινηματογράφων ανά χώρα δεν βοηθάει, σύμφωνα με την έρευνα, τη συγκριτική μελέτη. Στις χώρες της Ασίας, ιδίως στην Κίνα, το box office έχει ήδη επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα. Αυτό δεν συνέβη ωστόσο στις ΗΠΑ και τον Καναδά, Εκτός της Βόρειας Αμερικής, οι τρεις πρώτες αγορές box office ήταν η Κίνα (3 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (500 εκατομμύρια δολάρια).

Η παγκόσμια αγορά κινηματογραφικής και οικιακής ψυχαγωγίας ανήλθε σε έσοδα ύψους 80,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μειωμένη κατά 18% από τα 98,3 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν πέρυσι. Η επιτυχία της ψηφιακής οικιακής ψυχαγωγίας, η οποία αυξήθηκε κατά 23%, βοήθησε στην αντιστάθμιση χαμηλών αριθμών του παγκόσμιου box office. Στις ΗΠΑ, οι συνδρομές έφτασαν τα 308,6 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 32% από το 2019.

«Παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 σε όλους τους τομείς, η βιομηχανία ταινιών τηλεόρασης και streaming στάθηκε για ακόμη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο Τσαρλς Ρίβκιν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Motion Picture Association. «Το streaming γνώρισε μια ακόμη τεράστια έκρηξη, με νεοεισερχόμενους στην αγορά και περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο συνδρομές παγκοσμίως για πρώτη φορά.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA