Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (Batman V Superman: Dawn of Justice) του Zack Snyder

Περιπέτεια 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 153'

Με τους: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jason Momoa, Jeremy Irons

Ο Zack Snyder, σκηνοθέτης των «300» και του «Ανθρώπου από Ατσάλι», αναλαμβάνει το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα project στην ιστορία των υπερηρώων της DC Comics, την κινηματογραφική συνάντηση των Batman και Superman, των πιο γνωστών και πιο δημοφιλών σούπερ ηρώων στην ιστορία των κόμικς. Ο Henry Cavill (“Man of Steel”, “The Man from U.N.C.L.E.”) φοράει για δεύτερη φορά τη στολή του Superman (Klark Kent), ενώ ο Ben Affleck, βραβευμένος με Όσκαρ για το «Επιχείρηση: Argo», αναλαμβάνει τον πιο απαιτητικό ρόλο της καριέρας του, αυτόν του Bruce Wayne. Φοβούμενος ότι αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον υπερήρωα με τις θεϊκές δυνάμεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ο πανίσχυρος τιμωρός του Γκόθαμ Σίτι αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον δημοφιλή, σύγχρονο σωτήρα της Μετρόπολις, τη στιγμή που ο κόσμος αναρωτιέται τι είδους ήρωα έχει πραγματικά ανάγκη. Με τον Batman και τον Superman σε πόλεμο μεταξύ τους, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο.

Η Εβίτα δεν Κοιμάται πια Εδώ (Eva no Duerme) του Pablo Aguero

Δραματική 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85'

Με τους: Gael Garcia Bernal, Denis Lavant,  Imanol Arias, Ailín Salas

1952. Η Evita Peron μόλις πέθανε. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας, πέθανε στην ίδια ηλικία με τον Χριστό και ταριχεύτηκε με μια νέα και καινοτόμα τεχνική για να γίνει η “Ωραία Κοιμωμένη”.

Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή, τα πραξικοπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και κάποιοι δικτάτορες θέλουν να βγάλουν το μύθο της Evita από τη μνήμη του κόσμου. Έτσι το άψυχο σώμα της, μετά την ταρίχευση του, κλάπηκε από τη στρατιωτική χούντα και κρύφτηκε από το Βατικανό, με αποτέλεσμα το όνομα της να προκαλεί λαϊκές εξεγέρσεις τα χρόνια που ακολούθησαν. Η ταινία ξεκινάει από την ημέρα που πέθανε και τελειώνει τη βραδιά που θάφτηκε, 25 χρόνια μετά.

Μεσιέ Σοκολά (Chocolat) του Roschdy Zem

Δραματική 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'

Με τους: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, Frédéric Pierrot

Ο Rafael Padilla, γνωστός και ως ‘Chocolat’, γεννήθηκε στην Κούβα το 1860 και βρέθηκε τελικά στη Γαλλία. Ήταν ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που εμφανίστηκε σε γαλλική σκηνή, ένα τέλειο προϊόν της εποχή του και ο αγαπημένος της Μονμάρτης, που ενέπνευσε τον Toulouse Lautrec και εμφανίστηκε στις πρώτες ταινίες των αδερφών Lumiere. Αυτή είναι η απίστευτη ιστορία του, μία εξαιρετική ταινία για την δύναμη της φιλίας και την ιδιαίτερη φύση της σόουμπιζ, αλλά και την προκατάληψη και τις διακρίσεις.

Μια Υπέροχη Μέρα (A Perfect Day) του Fernando León de Aranoa

Δραματική 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 106'

Mε τους: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kuyrilenko, Mélanie Thierry

1995, κάπου στα Βαλκάνια. Ο Mambru και ο Bee είναι δύο άντρες που δουλεύουν σε μία ΜΚΟ. Ο Mambru σε μία εβδομάδα πρόκειται επιτέλους να παντρευτεί την σύντροφο του. Όμως πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μία εβδομάδα. Πρώτα από όλα μια διοικητική υπάλληλος θα τους επισκεφθεί προκειμένου να κρίνει αν επιτελούν αξιόλογο έργο στην περιοχή. Μόνο που αυτή η γυναίκα έχει ερωτικό παρελθόν με τον Mambru πράγμα που θα δυσκολέψει τα πράγματα. ‘Έπειτα οι δύο άντρες θα πρέπει να απομακρύνουν ένα πτώμα μέσα από ένα πηγάδι προτού αυτό μολύνει το νερό, μια αποστολή φαινομενικά απλή που θα εξελιχθεί σε άθλο. Τέλος ο Mambru θα πάρει υπό την προστασία του ένα μικρό παιδί που ψάχνει να βρει τους γονείς του, σε μια περιοχή σπαρμένη με νάρκες.

Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση

Ντοκιμαντέρ 2016 | Έγχρ. | Διάρκεια: 95'

Όταν το εργοστάσιο κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει το 2012, ορισμένοι από τους εργάτες του αντιμέτωποι με τη χρόνια ανεργία αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημα τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης, μια ουτοπία ισότητας στα ερείπια της πιο διαλυμένης ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι. Το ντοκιμαντέρ Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία ξετυλίγει το νήμα ενός περιπετειώδους εγχειρήματος που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και μαζί ένα μοναδικό ντοκουμέντο των ταραγμένων καιρών μας.

Το Κυπαρίσσι του Βυθού του Νίκου Κορνήλιου

Σινεφίλ 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85'

Με τους: Άρτεμη Ιωάννου,Μελίσσα Κωτσάκη, Θοδωρή Ματινόπουλο

Μπαίνει στη ζωή σου μαθαίνει λεπτομέρειες από το παρελθόν σου από το σώμα σου, από τις καθημερινές σου συνήθειες. Η ζωή χωρίς αυτήν την ελεητική παρουσία δεν έχει πια νόημα - και ξαφνικά φεύγει και η ζωή δεν έχει νόημα... Το πένθος διαρκεί έναν καιρό κι αν ζήσεις - που θα ζήσεις αρχίζεις ξανά ν' αφηγείσαι τις ίδιες λεπτομέρειες από το παρελθόν, ν' αφήνεις το σώμα σου σ' ένα άλλο σώμα, να μοιράζεσαι ξανά την κάθε σου μέρα. Η επανάληψη αυτή σε μαθαίνει. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς τη βεβαιότητα των καταφάσεων.  Σε μαθαίνει ν' αγνοείς την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας ζωής με νόημα.