TV - Media

Τα 10 μεγαλύτερα blockbuster του παλιού ελληνικού σινεμά (vids)

Οι κωμωδίες, τα μιούζικαλ, οι δραματικές και πολεμικές παραγωγές που έσπασαν τα ταμεία.

Οι ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου έχουν γίνει κομμάτι της ζωής ακόμα και για εμάς τους νεότερους που τις γνωρίσαμε μέσα από τη μικρή οθόνη και μαζί τους γελάσαμε ή δακρύσαμε.

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος του '50, του '60, του '70 είναι γεμάτος από δεκάδες ταινίες και ηθοποιούς «της καρδιάς μας», σκηνές που έχουμε λατρέψει και ατάκες που συχνά χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. 

Με λίγα λόγια ο ελληνικός κινηματογράφος είναι λατρεία μεγάλη και οι ταινίες του δεκαετίες μετά συνεχίζουν να καθηλώνουν μπροστά στην οθόνη γενιές και γενιές.

Δέκα από τις εκατοντάδες ταινίες που λατρεύουμε, σημείωσαν εντυπωσιακές εισπράξεις που τις κατέταξαν στην πρώτη δεκάδα των πιο εμπορικών ταινιών του παλιού ελληνικού σινεμά.

Η λίστα με τις 10 ταινίες που έσπασαν τα ταμεία αποτελείται από κωμωδίες, μιούζικαλ, δραματικές, πολεμικές παραγωγές σπουδαίων δημιουργών όπως οι: Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Φώσκολος, Κώστας Καραγιάννης, Ντίνος Δημόπουλος, Λάκης Μιχαηλίδης, Αλέκος Σακελλάριος και με καστ λαμπερών και αγαπημέων ηθοποιών. 
 

10
Υπολοχαγός Νατάσσα - Εισιτήρια 751.117

Η υπερπαραγωγή -για τα δεδομένα της εποχής (με γυρίσματα και στο εξωτερικό)- κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 1970.

Η δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου (σενάριο-σκηνοθεσία), σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και με πρωταγωνιστές τους Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρη Παπαμιχαήλ, διαδραματίζεται κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής με τους δύο ηθοποιούς σε ρόλους πατριωτών που λαμβάνουν μέρος στην αντίσταση. 

Συμμετέχουν ακόμα οι: Κώστας Καρράς, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Κάκια Παναγιώτου, Ανδρέας Φιλιππίδης.

Η ταινία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στον ελληνικό κινηματογράφο με τα περισσότερα εισιτήρια που είχαν κοπεί έως και το έτος 1999 όταν έχασε την πρωτοκαθεδρία από την ταινία «Safe Sex» των Ρέππα-Παπαθανασίου. 

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Η αρχόντισσα κι ο αλήτης - Εισιτήρια: 750.380

Στη δεύτερη θέση συναντάμε για ακόμα μια φορά τη γνωστή μας τετράδα στην δημοφιλή αισθηματική της Φίνος Φιλμ: Ντίνος Δημόπουλος στη σκηνοθεσία, Λάκης Μιχαηλίδης στο σενάριο και Αλίκη Βουγιουκλάκης-Δημήτρης Παπαμιχαήλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 30 Δεκεμβρίου του 1968 και σήμανε την επιστροφή της Αλίκης στην Φίνος Φιλμ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας της σε άλλες εταιρείες. Ωστόσο η παραγωγή της στοίχισε στον Φίνο το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 6.500.000 δραχμών.

Για την ιστορία ο αγαπημένος μας «Πίπης» οδήγησε το φιλμ στην πρώτη θέση της σεζόν μεταξύ 108 ταινιών.

Συμμετέχουν ακόμα οι ηθοποιοί: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Φλωρέττα Ζάννα, Πέτρος Λοχαΐτης, Λαυρέντης Διανέλλος, Ελένη Ζαφειρίου, Νίτσα Μαρούδα, Νίκος Ρίζος, Τζόλυ Γαρμπή, Έλσα Ρίζου, κ.ά.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά - Εισιτήρια: 750.000

Φτάσαμε αισίως στην τρίτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Τις δυο πρώτες θα τις μάθετε αμέσως παρακάτω.

Στις 27 Οκτωβρίου 1969 βγαίνει στα ελληνικά σινεμά η δραματική ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» ή με «τα χρυσά μαλλιά» όπως ήταν ο αρχικός της τίτλος, μια παραγωγή της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος άλλαξε την τελευταία στιγμή και ενώ ήδη είχαν τυπωθεί οι αφίσες της ταινίας, καθώς δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τους κληρονόμους του μεγάλου μας πεζογράφου Στράτη Μυριβήλη, ο οποίος είχε γράψει το πολύ μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια». 

Στην ιδιαίτερα ακριβή παραγωγή πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη,  Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Άγγελος Αντωνόπουλος, Παντελής Ζερβός και Σπύρος Καλογήρου. 

Το φιλμ γυρίστηκε στη Μακρινίτσα του Πηλίου και η δράση του τοποθετούνταν στον πόλεμο του 1940. Τα γυρίσματα κράτησαν πολλούς μήνες καθώς κατά τη διάρκειά τους η Αλίκη έμαθε ότι ήταν έγκυος και είχε δύσκολη εγκυμοσύνη που την ανάγκασε να μείνει στο κρεβάτι για επτά μήνες. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν αυξομειώσεις στο βάρος της, ενώ σε πολλά πλάνα τα μαλλιά της είναι διαφορετικά.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Στα σύνορα της προδοσίας - Εισιτήρια: 710.994

Το Σεπτέμβριο του 1968 κάνει πρεμιέρα η ταινία κατασκοπείας «Στα σύνορα της προδοσίας» σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα, σενάριο του Σταμάτη Φιλιππούλη και πρωταγωνιστές τους: Ανδρέα Μπάρκουλη, Καίτη Παπανίκα, Ίλια Λιβυκού, Στέφανο Στρατηγό και Κώστα Πρέκα.

Το φιλμ ήρθε δεύτερο σε εισπράξεις εισιτηρίων ανάμεσα σε 101 ταινίες, κόβοντας 710.994 εισιτήρια.

Υπόθεση
Ένας μυστικός πράκτορας των Σοβιετικών, που δουλεύει στην Κα-Γκε-Μπε, ο Γιώργος Δημήτριεβιτς (Κώστας Πρέκας), φτάνει στην Ελλάδα με σκοπό να αποσπάσει στοιχεία και πληροφορίες για μια μυστική βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ. Θα συναντήσει μια γυναίκα (Βέρα Κρούσκα) που μένει κοντά στη βάση, καθώς και μια δασκάλα (Καίτη Παπανίκα) από ένα γειτονικό χωριό. Η δασκάλα έχει έναν ξάδελφο που είναι ο ταγματάρχης της ελληνικής αντικατασκοπίας Κώστας Δήμου (Ανδρέας Μπάρκουλης), ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή να βρει και να συλλάβει τον επικίνδυνο κατάσκοπο. Τελικά θα καταφέρει να τον συλλάβει και στη δίκη του στρατοδικείου θα αποκαλυφθεί ότι ο Σοβιετικός πράκτορας που συνέλαβε δεν είναι άλλος από τον αδελφό του, ο οποίος την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου μεταφέρθηκε σε σοβιετικό στρατόπεδο.

Πολλές από τις σκηνές της ταινίας είναι γυρισμένες μέσα στο κτίριο της Βουλής (Παλαιά Ανάκτορα), όπως η σκηνή της δίκης.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Κάτι να καίει - Εισιτήρια: 660.791

Από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ που έγραψε και σκηνοθέτησε ο αξέχαστος Γιάννης Δαλιανίδης σε παραγωγή Φίνος Φιλμ.

Το «Κάτι να καίει» κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου 1964 και έκοψε συνολικά 660.791 εισιτήρια, τερματίζοντας στην πρώτη θέση μεταξύ 92 ταινιών. Επιπλέον κατέρριψε το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε από το 1950, η ταινία Ο μεθύστακας, του Γιώργου Τζαβέλλα.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι το δεύτερο μιούζικαλ του Δαλιανίδη με γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη, τα Τέμπη και την Αθήνα. Επιπλέον, είναι η πρώτη ελληνική έγχρωμη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε με το σύστημα Σινεμασκόπ.

Επίσης αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Έλενας Ναθαναήλ σε ηλικία μόλις 16 ετών και φυσικά ακούγεται το περίφημο και διαχρονικό «Φσσστ Μπόινγκ» από τον Κώστα Βουτσά.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια - Εισιτήρια: 659.671

Στην 5η θέση συναντούμε ξανά το ζευγάρι στη ζωή και τον κινηματογράφο Αλίκη Βουγιουκλάκη-Δημήτρης Παπαμιχαήλ, αυτή τη φορά με την ταινία Η κόρη μου η σοσιαλίστρια

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου 1966 και μέχρι σήμερα καθηλώνει μικρούς και μεγάλους μπροστά στη μικρή οθόνη καθώς δεν αποτελεί απλά μια από τις πιο δημοφιλείς ταινίες με πρωταγωνιστές τους δυο λαμπερούς ηθοποιούς, αλλά και μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου συνολικά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι από τις 117 ταινίες που προβλήθηκαν συνολικά το 1966, πρώτη στον κατάλογο είναι «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια».

Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου (σενάριο και σκηνοθεσία) πρωταγωνιστεί ακόμα ο Λάμπρος Κωνσταντάρας που για ακόμα μια φορά παίζει τον μπαμπά της Αλίκης, ενώ η η συμμετοχή του Χρόνη Εξαρχάκου στη σκηνή στο αστυνομικό τμήμα που έχουν «μπουζουράσει» τον «Σωτήρη» και την «Αγλαϊα» έχει αφήσει εποχή.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραγούδια που έχει γράψει ο Γιώργος Ζαμπέτας για την ταινία. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που ο Ζαμπέτας ανέλαβε να γράψει μουσική και τραγούδια για ολόκληρη ταινία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο του εργοστασίου όπου γυρίστηκε η ταινία βρίσκεται στην περιοχή του Λουτρόπυργου (στη Νέα Πέραμο Αττικής) και η σκηνή που η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει το «Είναι το στρώμα μου μονό» γυρίστηκε στην παραλία του Σχινιά.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Το πιο λαμπρό αστέρι - Εισιτήρια: 652.661

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογραφικούς το 1967 και παρά το τετριμμένο σενάριο -σύμφωνα με τους κριτικούς-, η ιστορία αγάπης του πιο λαμπερού ζευγαριού της εποχής κέρδισε για ακόμα μια φορά τον κόσμο και τερμάτισε στην πρώτη θέση του ελληνικού box office την περίοδο 1967-1968.

Η εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι το πιο λαμπερό αστέρι στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Κώστας Καραγιάννης και το σενάριο υπέγραψε ο Λάκης Μιχαηλίδης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη μουσική του φιλμ ανήκει στον Γιάννη Μαρκόπουλο. 

Δίπλα στην Αλίκη πρωταγωνιστεί φυσικά ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και συμμετέχουν ακόμα οι: Λαυρέντης Διανέλλος, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Σταύρος Ξενίδης, κ.ά.

Η Κατερίνα, μια όμορφη κοπέλα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) εργάζεται στην ψαραγορά και ψυχαγωγεί τον κόσμο με τα τραγούδια της. Ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια και σύντομα θα εργαστεί στο νυχτερινό κέντρο του Μενεξέ (Νικήτας Πλατής). Δουλεύει μαζί με τον σπουδαστή κλασικής μουσικής (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), με τον οποίο δεν έχει καλές σχέσεις. Αγνοεί ότι η επιτυχία της οφείλεται στον στιχουργό των τραγουδιών της που δεν είναι άλλος από τον συγκεκριμένο σπουδαστή. Εκείνος πεισμώνει και, παρά την έλξη που υπάρχει ανάμεσά τους, θα παντρευτεί μια άλλη κοπέλα (Μαίρη Ιωαννίδου), κόρη ενός πλούσιου οικογενειακού φίλου (Σταύρος Ξενίδης). Όταν τελικά παραμερίσουν τους ανταγωνισμούς τους, οι δύο νέοι θα ξαναβρεθούν για να ζήσουν ευτυχισμένοι.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Ορατότης μηδέν - Εισιτήρια: 640.720

Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνιστές τα ιερά «τέρατα» της εποχής: Μάνο Κατράκη και Νίκο Κούρκουλο. 

Η ταινία, μια παραγωγή της Φίνος Φιλμ βγήκε στα σινεμά στις 5 Ιανουαρίου 1970 και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η οργισμένη και αγανακτισμένη ατάκα «Όχι άλλο κάρβουνο» του Κούρκουλου έχει γίνει σήμα κατατεθέν και αποτελεί πλέον λαϊκό ρητό. 

Επιπλέον, στην συγκεκριμένη ταινία ακούμε το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Στράτου Διονυσίου το οποίο γράφτηκε για την ταινία. Από εκείνη τη στιγμή εκτοξεύτηκε η φήμη του τότε άγνωστου Διονυσίου και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. 

Στην ταινία παίζουν ακόμα οι: Μαίρη Χρονοπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Γαλανός, Άγγελος Αντωνόπουλος, κ.ά., ενώ τη μουσική του φιλμ έχει γράψει ο Μίμης Πλέσσας.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση - Εισιτήρια: 640.471

Η ταινία, σε σκηνοθεσία και παραγωγή Ντίνου Κατσουρίδη και με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, έκανε πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου 1971.

Το σατιρικό δράμα του Κατσουρίδη τιμήθηκε με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971 (Καλλιτεχνικής Ταινίας, Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου), ενώ παράλληλα θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες του Θανάση Βέγγου για τον επιπλέον λόγο ότι σήμανε την αλλαγή των κινηματογραφικών ρόλων του ηθοποιού.

Το φιλμ τοποθετείται στην περίοδο της Κατοχής και αναφέρει πως μετά από μία ψευδομαρτυρία σε ένα δικαστήριο, ο Θανάσης, θα βρεθεί σε φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Εκεί θα τον «ονομάσουν» Ιβάν (ένας περίφημος αντιστασιακός) και θα κινδυνέψει να εκτελεστεί.

Σημειώνεται ότι μέρος της ταινίας έχει γυριστεί στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό του Νέου Φαλήρου.

Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Κατερίνα Γώγου, Έφη Ροδίτη και Αντώνης Παπαδόπουλος.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Οι Γενναίοι του Βορρά - Εισιτήρια: 626.676

Πολεμική ταινία του 1970, σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και Αντώνη Δαυίδ.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών όπως οι: Γιάννης Βόγλης, Πέτρος Φυσσούν, Ξένια Καλογεροπούλου, Λάκης Κομνηνός, Άλκης Γιαννακάς, Λαυρέντης Διανέλλος, Άννα Φόνσου, Σταύρος Ξενίδης, Αιμιλία Υψηλάντη, κ.ά.

Η ταινία είχε γίνει γνωστή και στο εξωτερικό με τον αγγλικό τίτλο «The Brave Bunch».

Υπόθεση
Απρίλιος του 1941. Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους κομιτατζήδες.

Οι Βούλγαροι αρχίζουν και πάλι την τρομοκρατία και τις βιαιότητες εις βάρος του ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας. Ενώ συμβαίνουν αυτά, ένας Έλληνας αξιωματικός από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ο Νίκος Δεβετζής (Γιάννης Βόγλης), με το φίλο του, το Βασίλη Άνθιμο (Πέτρος Φυσσούν), αποφασίζουν να γυρίσουν στο χωριό τους που βρίσκεται υπό την κατοχή ομάδας κομιτατζήδων με επικεφαλής τον Στεπάν Ράικο (Λάκης Κομνηνός) και αρχίζουν την Αντίσταση κατά των Βουλγάρων.

Προηγούμενο