TV - Media

Νοσοκομείο... 007: Όλοι οι τραυματισμοί στις ταινίες Τζέιμς Μποντ (vids)

Ο Ντάνιελ Κρεγκ είναι με διαφορά ο πιο άτυχος από τους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί τον πράκτορα 007.

Κανένας κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ δεν έχει τραυματιστεί περισσότερες φορές από τον Ντάνιελ Κρεγκ. Οι σύγχρονες απαιτήσεις για έναν πιο σκληροτράχηλο Μποντ και καλή φυσική κατάσταση του ηθοποιού, που τού επιτρέπει να έχει ενεργή συμμετοχή στις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές (σε αντίθεση π.χ με τον Ρότζερ Μουρ που έπινε τα μαρτίνι του όσο οι κασκαντέρ έκαναν τη δουλειά), έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς τραυματισμούς σε 4 από τις 5 ταινίες του ως 007.

Ο τελευταίος συνέβη στα γυρίσματα της – άτιτλης προς το παρόν – 25ης ταινίας Τζέιμς Μποντ, όταν γύρισε τον αστράγαλό του τρέχοντας για τις ανάγκες μιας σκηνής καταδίωξης στην Τζαμάικα.  Ο Κρεγκ έμεινε εκτός δράσης για λίγο περισσότερο από έναν μήνα, και επέστρεψε στη δράση μόλις στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ας δούμε στη συνέχεια τους άλλους τραυματισμούς του, αλλά και όλους εκείνους που έχουν συμβεί σε ηθοποιούς, κασκαντέρ και μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου στα γυρίσματα των ταινιών Τζέιμς Μποντ, από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα.

Σύνθεση: Μίνα Ρήγα

Spectre (2015)
10
Spectre (2015)

Από το «Skyfall» βγήκε... άθικτος, αλλά στο «Spectre» ο Ντάνιελ Κρεγκ τραυματίστηκε στο γόνατο και έμεινε δύο μέρες εκτός γυρισμάτων. «Ήταν ένα στραβοπάτημα, θα μπορούσε να μου είχε συμβεί και στο ντους», είχε πει τότε ο ηθοποιός. Μόνο που δεν συνέβη στο ντους αλλά στην ακόλουθη σκηνή πάλης με τον θηριώδη Ντέιβ Μπατίστα.

Το μεγάλο ατύχημα της ταινίας συνέβη στον βοηθό σκηνοθέτη Τέρι Μάντεν, όταν φορτηγό που κουβαλούσε εξοπλισμό ξέφυγε από την πορεία του και του διέλυσε τα πόδια. Χρειάστηκε να κάνει πολλά χειρουργεία, ενώ έχει μηνύσει τους παραγωγούς της ταινίας για αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Quantum of Solace (2008)

Στη δεύτερη ταινία του ο Ντάνιελ Κρεγκ πάλι... έφαγε ξύλο και χρειάστηκε 8 ράμματα στο πρόσωπο, τραυματίστηκε στον ώμο, ενώ έχασε και την άκρη ενός δαχτύλου του. Πολύ σοβαρότερος όμως ήταν ο τραυματισμός ενός Έλληνα κασκαντέρ, του Άρη Κομνινού, που χτύπησε σοβαρά σε σκηνή κυνηγητού με αυτοκίνητα, με μπήκε στην εντατική, σε προσωρινό κώμα. Ευτυχώς συνήλθε πλήρως, όπως και ένας ακόμη κασκαντέρ που τραυματίστηκε όταν έριξε μια Aston Martin DB9 μέσα σε μια λίμνη, διαλύοντας το αυτοκίνητο.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Casino Royale (2006)

Στην πρώτη του ταινία ως Μποντ, ο Κρεγκ έχασε δύο δόντια από μπουνιά ηθοποιού σε σκηνή πάλης που γυριζόταν στην Πράγμα. Αμέσως πέταξε από το Λονδίνο χειρούργος οδοντίατρος που διόρθωσε τη ζημιά και τα γυρίσματα δεν διακόπηκαν, αλλά σε όλες τις επόμενες αντίστοιχες σκηνές ο Κρεγκ φορούσε προστατευτικό μασελάκι για τα δόντια του.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Τζέιμς Μποντ 007: Πέθανε μια άλλη μέρα (2002)

Και οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας τραυματίστηκαν στα γυρίσματα. Ο Πιρς Μπρόσναν γύρισε το γόνατό του κάποια στιγμή στη διάρκεια του ακόλουθου κυνηγητού με χόβερκραφτ (που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στη Βόρεια Κορέα ενώ γυρίστηκε στην... Κορνουάλη) και τα γυρίσματα διακόπηκαν για δύο εβδομάδες. Ενώ η Χάλε Μπέρι παραλίγο να χάσει το μάτι της όταν μπήκε μέσα του θραύσμα από χειροβομβίδα καπνού και χρειάστηκε εγχείρηση για να αφαιρεθεί.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Χρυσά Μάτια (1995)

Η Φάμκε Γιάνσεν έσπασε ένα πλευρό όταν στην ακόλουθη σκηνή πάλης με τον Πιρς Μπρόσναν μέσα σε μια σάουνα του ζητούσε να τη ρίξει πάνω στον τοίχο με πολλή δύναμη. Όταν έσπασε το πλευρό έχασε την αναπνοή της αλλά κατάφερε να ολοκληρώσει τη σκηνή κανονικά.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Οκτάπουσι (1983)

Μετά από μια ήσυχη δεκαετία του '70, ένας σοβαρός τραυματισμός κασκαντέρ συνέβη στην ταινία του 1983. Ο Μάρτιν Γκρέις, για πολλά χρόνια αντικαταστάτης του Ρότζερ Μουρ στις επικίνδυνες σκηνές, γύριζε την ακόλουθη σκηνή όπου ο Τζέιμς Μποντ πηδάει από ένα αυτοκίνητο πάνω σε ένα τρένο. Ενώ την είχε προβάρει πολλές φορές, στο γύρισμα το τρένο σταμάτησε και ξαναξεκίνησε από πιο προχωρημένη θέση, με αποτέλεσμα ο Γκρέις να μην υπολογίσει σωστά. Πιάστηκε από το τρένο αλλά χτύπησε σε τοίχο και έσπασε τη λεκάνη του, ενώ έσχισε βαθιά το πόδι του.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Ζεις μονάχα δύο φορές (1967)

Η σκηνή της καταδίωξης με το μίνι ελικόπτερο Little Nelly είναι από τις πιο κλασικές των ταινιών Τζέιμς Μποντ, αλλά είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα σοβαρότερα ατυχήματα. Ο κάμεραμαν Τζον Τζόρνταν κρεμόταν ένα ελικόπτερο για να γυρίσει τη σκηνή, όταν ο έλικας ενός άλλου ελικοπτέρου του έκοψε μέρος του ποδιού! Χειρούργοι κατάφεραν να το κολλήσουν, αλλά όταν τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν και ο Τζόρνταν επέστρεψε στην Αγγλία, αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι. Ο άτυχος κάμεραμαν σκοτώθηκε έναν χρόνο μετά, στα γυρίσματα της ταινίας «Catch-22» (που φέτος έγινε σειρά με τον Τζορτζ Κλούνεϊ).

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Επιχείρηση Κεραυνός (1965)

Αν και τελικά δεν υπήρξε τραυματισμός, ο Σον Κόνερι παραλίγο να πάει μεγάλη ζημιά όταν στην ακόλουθη σκηνή μέσα σε μια δεξαμενή με καρχαρίες, ένας από αυτούς πέρασε από ένα μικρό κενό στο πλέξιγκλας που τον χώριζε από τον ηθοποιό. Ο Κόνερι πρόλαβε να βγει άθικτος από τη δεξαμενή.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου (1964)

Ένας τραυματισμός του Σον Κόνερι στην πλάτη, στη διάρκεια πάλης με τον Χάρολντ Σακάτα που έπαιζε τον Oddjob, είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα και ο Κόνερι να επαναδιαπραγματευτεί το συμβόλαιό του, που πλέον θα του εξασφάλιζε ποσοστό 5% επί των κερδών των επόμενων ταινιών όπου θα πρωταγωνιστούσε. Αλλά και ο Σακάτα έκαψε τα χέρια του γυρίζοντας την ακόλουθη σκηνή του θανάτου του.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Τζέιμς Μποντ, πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με αγάπη (1963)

Στη δεύτερη ταινία της σειράς, μία έκρηξη στην ακόλουθη σκηνή καταδίωξης με ταχύπλοα είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών κασκαντέρ, και το κάψιμο των βλεφάρων του ηθοποιού Ουόλτερ Γκότελ, που υποδυόταν τον κακό Μορζένι (αλλά και τον επικεφαλής της KGB μερικά χρόνια αργότερα, στις ταινίες με τον Ρότζερ Μουρ).

Στη λίστα των τραυματιών μπήκε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας Μάικλ Γουάιτ και ένας κάμεραμαν όταν το ελικόπτερό τους έπεσε σε λίμνη στη Σκωτία, ενώ το Bond Girl της ταινίας, η Ντανιέλα Μπλάνκι, χτύπησε στο πρόσωπο όταν ο σοφέρ που τη μετέφερε στα στούντιο κοιμήθηκε στο τιμόνι και τράκαραν. Τα γυρίσματα καθυστέρησαν μέχρι να επουλωθούν τα τραύματα.

Προηγούμενο