Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 2019 είναι μια πολύ καλή χρονιά για τις ταινίες που είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα. Αυτές τις ημέρες προβάλλονται στους ελληνικούς κινηματογράφους οι «Ενήλικοι στην Αίθουσα»,  «Επικίνδυνες Κυρίες», «Η Μάχη της Επικράτησης», «Κρατικά Μυστικά», ενώ μέσα στο Νοέμβριο θα δούμε ακόμη τρεις: «Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ», «Κόντρα Σε Όλα» και «Ο Ιρλανδός».

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής και ό,τι περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

  • 20

    A Beautiful Day In The Neighborhood

    Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν στην Ελλάδα θα προλάβουμε να δούμε μέσα στο 2019 αυτή την ταινία με τον Τομ Χανκς, ο οποίος υποδύεται μια μεγάλη μορφή της αμερικανικής τηλεόρασης, τον Φρεντ Ρότζερς που μεγάλωσε γενιές και γενιές Αμερικανών μέσα από την εκπομπή «Mr. Rogers Neighborhood» που παρουσίαζε από το 1968 έως το 2001.

  • 19

    Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Midway)

    Στα χαρτιά, η ταινία του Ρόναλντ Έμεριχ εξιστορεί μία από τις πιο διάσημες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, που έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νέο «Pearl Harbor» (αν θυμάστε την ταινία του Μάικλ Μπέι) με ακόμη πιο εντυπωσιακά εφέ, και πολύ καλό καστ σε δεύτερους ρόλους (Λουκ Έβανς, Πάτρικ Γουίλσον, Γούντι Χάρελσον, Ντένις Κουέιντ, Άαρον Έκχαρτ) να πλαισιώνουν τους όχι και τόσο χαρισματικούς πρωταγωνιστές Εντ Σκράιν και Μάντι Μουρ. Από 28/11.

  • 18

    Ο Ιρλανδός (The Irishman)

    Η ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος στη μεταπολεμική Αμερική, όπως την αφηγείται ο βετεράνος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου Φρανκ Σίραν (Ρόμπερτ Ντε Νίρο), απατεώνας και εγκληματίας ο οποίος συνεργάστηκε με μερικές από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η ταινία εξιστορεί ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της αμερικανικής ιστορίας για δεκαετίες, την εξαφάνιση του θρυλικού προέδρου της Ένωσης Οδηγών Φορτηγών Τζίμι Χόφα (Αλ Πατσίνο), και προσφέρει ένα μνημειώδες ταξίδι στις κρυφές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος: τις εσωτερικές του λειτουργίες, τις αντιπαλότητες και τις συνδέσεις με την κυρίαρχη πολιτική. Από 21/11. 

  • 17

    Κόντρα Σε Όλα (Ford V. Ferrari)

    Μετά το «Batman v. Superman», το «Freddy vs. Jason» και το «Alien vs. Predator» καταφθάνει το «Ford v. Ferrari». Το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω ταινίες, καθώς πρόκειται για αληθινή ιστορία και περιγράφει την κατασκευή του τέλειου αγωνιστικού αυτοκινήτου από τη Ford, που κατάφερε να σπάσει την παντοδυναμία της Ferrari στο 24ωρο ράλι του Λε Μαν. Ο Τζέιμς Μάνγολντ του «Walk the Line» και του «Logan» μας μεταφέρει στο 1966 και μας συστήνει τον Ματ Ντέιμον στο ρόλο του πολυμήχανου κατασκευαστή αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι και τον Κρίστιαν Μπέιλ ως Κεν Μάιλς, τον Βρετανό οδηγό που συνεργάστηκε με τον Σέλμπι για τη δημιουργία του πρωτοποριακού GT40. Η κλασική ιστορία του αουτσάιντερ που θριάμβευσε κόντρα στις προβλέψεις, με ωραία ατμόσφαιρα εποχής, εντυπωσιακές σκηνές αγώνων και πολύ δυνατό καστ (παίζει και ο τηλεοπτικός «Τιμωρός» Τζον Μπέρνταλ). Από 14/11.

  • 16

    Η Μάχη της Επικράτησης (The Current War)

    Στις ΗΠΑ του 1880 ο εφευρέτης Τόμας Έντισον (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Γουέστινγκχαουζ (Μάικλ Σάνον) ξεκινούν έναν δραματικό ανταγωνισμό για το ποιος θα κυριαρχήσει στη χρυσοφόρα μάχη του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ταινία γυρίστηκε το 2017 αλλά έμεινε στο ράφι για δύο χρόνια και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες, όπου προβάλλεται ακόμα.

  • 15

    Τζούντι (Judy)

    Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ηθοποιού Τζούντι Γκάρλαντ, όταν πήγε στο Λονδίνο για μια σειρά παραστάσεων. Εξαντλημένη, καθώς δούλευε για τα 45 από τα 47 χρόνια της ζωής της, χρεωμένη, εθισμένη στο αλκοόλ και στα βαρβιτουρικά, ξεγραμμένη από όλους στην Αμερική, έχει μία τελευταία ευκαιρία να ορθοποδήσει. Η Ρενέ Ζελβέγκερ με την ερμηνεία της είναι για την ταινία ό,τι και ο Χοακίν Φίνιξ για το «Joker». 

  • 14

    Κρατικά Μυστικά (Official Secrets)

    Η αληθινή ιστορία της Κάθριν Γκαν (Κίρα Νάιτλι), πρώην υπαλλήλου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αποκάλυψε την μυστική επιχείρηση που σκόπευε να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο την εισβολή στο Ιράκ. Λίγο αφού διέρρευσε την πληροφορία σε έναν δημοσιογράφο του London Observer (Ματ Σμιθ), βρέθηκε στη φυλακή. Προσπαθώντας να τη βοηθήσει να αποφυλακιστεί, ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει ένα ακόμα πιο σοκαριστικό κυβερνητικό σκάνδαλο. 

  • 13

    Επικίνδυνες Κυρίες (Hustlers)

    Βασισμένη σε αληθινή ιστορία που έγινε γνωστή από άρθρο του New York Magazine, η ταινία ακολουθεί παρέα από στρίπερς στην Νέα Υόρκη που κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2008 βλέπουν τους πελάτες τους και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Με αρχηγό τη φιλόδοξη χωρισμένη μητέρα Ντόροθι (Κόνστανς Γου) και με τη βοήθεια της βετεράνου στρίπερ Ραμόνα (Τζένιφερ Λόπεζ), θα ενώσουν τις δυνάμεις τους κλέβοντας και εξαπατώντας πλούσιους άντρες της Γουόλ Στριτ. Το σχέδιο τους δουλεύει με μεγάλη επιτυχία μέχρι που τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Στην ταινία της Λορίν Σκαφάρια πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζούλια Στάιλς, Κίκι Πάλμερ, Λίλι Ράινχαρτ, Lizzo και Cardi B.

  • 12

    Ενήλικοι στην Αίθουσα (Adults in the Room)

    Η πολυσυζητημένη ταινία του Κώστα Γαβρά από το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι». Το παρασκήνιο των συνεδριάσεων του Eurogroup το 2015 ως μια ιστορία ανθρώπων παγιδευμένων σε ένα απρόσωπο δίκτυο εξουσίας, μια αρχαιοελληνική τραγωδία όπου οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά καθοδηγημένοι από τις συνέπειες της δικής τους αντίληψης για το τι είναι σωστό να κάνουν. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Λούλης, Ούλριχ Τούκουρ, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νταν Σούρμανς, Δημήτρης Τάρλοου, Ζοσιάν Πανσόν, Θέμης Πάνου, Βαλέρια Γκολίνο κ.ά.

  • 11

    Κάποτε στο Χόλιγουντ (Once Upon A Time In Hollywood)

    Μπορεί ο Κουέντιν Ταραντίνο να γύρισε ένα παραμύθι για το τέλος της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, χωρίς να διστάσει να αλλάξει τα γεγονότα, αλλά η ταινία δεν παύει να είναι εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία και γεμάτη από αληθινά πρόσωπα που άφησαν εποχή μπροστά και πίσω από τη μεγάλη οθόνη. Η δολοφονία της Σάρον Τέιτ και των φίλων της από την Οικογένεια του Τσαρλς Μάνσον το 1969 είναι μόνο η αφορμή για αυτό το σινεφίλ έπος του Ταραντίνο.

  • 10

    Tolkien

    Οι τρεις πρώτες δεκαετίες της ζωής του σημαντικότερου συγγραφέα φαντασίας όλων των εποχών, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (Νίκολας Χουλτ) και οι εμπειρίες (με καθοριστικότερη τη συμμετοχή στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) που οδήγησαν στη δημιουργία του ανεπανάληπτου λογοτεχνικού του σύμπαντος το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το «Χόμπιτ». 

  • 9

    Τελική Ενέδρα (The Highwaymen)

    Η αληθινή ιστορία των δύο ρέιντζερς που το 1934 κατάφεραν να σταματήσουν τους θρυλικούς ληστές Μπόνι και Κλάιντ στήνοντας μια αιματοβαμμένη ενέδρα. Άλλη μία παραγωγή του Netflix, που στηρίζεται στις ερμηνείες των Κέβιν Κόστνερ και Γούντι Χάρελσον.

  • 8

    Η Ληστεία της Στοκχόλμης (Stockholm)

    Στοκχόλμη, 1973. O Λαρς (Ίθαν Χοκ), ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδικής πρωτεύουσας με σκοπό, όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο του. Γοητεύοντας σταδιακά τους όμηρους υπαλλήλους της τράπεζας με την χαρισματική, ευαίσθητη, αλλά και λίγο ανισόρροπη προσωπικότητά του, θα τους κάνει, όχι μόνο να τον υπερασπιστούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να δραπετεύσει με εκατομμύρια. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία που δημιούργησε τον ψυχολογικό όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

  • 7

    The Dirt

    Η ιστορία του χαρντ ροκ συγκροτήματος Mötley Crüe, από τις σελίδες της αυτοβιογραφίας τους «The Dirt: Confessions of the World's Most Notorious Rock Band», έγινε ταινία για το Netflix και ζωντανεύει όλο το sex, drugs & rock 'n' roll της ροκ/μέταλ σκηνής του Λος Άντζελες στα 80s. Ειδική μνεία αξίζει στη σκηνή όπου ο Όζι Όζμπορν σνιφάρει μυργμήγκια και γλύφει τα ούρα του...

  • 6

    Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ (Vita and Virginia)

    Στο Λονδίνο του 1920, η ποιήτρια και μέλος της υψηλής κοινωνίας Βίτα Σάκβιλ-Γουεστ (Τζέμα Άρτερτον) και η θρυλική συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι), ξεκίνησαν μια ταραχώδη, παθιασμένη σχέση, που ξεπέρασε όλα τα κοινωνικά ταμπού, και άλλαξεγια πάντα τις ζωές και το έργο τους. Αυτή η σχέση ενέπνευσε την Βιρτζίνια Γουλφ να γράψει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της: το «Ορλάντο».

  • 5

    O Πρίγκιπας του Καρτέλ (Driven)

    Η ιστορία του μηχανικού και σχεδιαστή αυτοκινήτων Τζον Ντελόριαν (Λι Πέις) – που δημιούργησε το εμβληματικό Delorean της ταινίας «Επιστροφή στο Μέλλον» – μέσα από τα μάτια του γείτονά του, Τζιμ Χόφμαν (Τζέισον Σουντέικις) που ήταν πληροφοριοδότης του FBI.

  • 4

    Rocketman

    H ιστορία των πρώτων χρόνων της καριέρας του Έλτον Τζον (Τάρον Έτζερτον). Το ταξίδι της μεταμόρφωσης του Ρέτζιναλντ Ντουάιτ από ντροπαλό πιανίστα σε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

  • 3

    Τεντ Μπάντι, Ένας Γοητευτικός Δολοφόνος (Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile)

    Η ιστορία του διαβόητου σίριαλ κίλερ Τεντ Μπάντι (Ζακ Έφρον), που ομολόγησε 30 δολοφονίες γυναικών στο διάστημα 1974-78 – με τον αληθινό αριθμό να είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος – μέσα από τα μάτια της Λιζ Κένταλ (Λίλι Κόλινς), της γυναίκας που ήταν σε σχέση μαζί του χωρίς να γνωρίζει για τη διπλή ζωή και τα εγκλήματά του.

  • 2

    Η Πιο Μεγάλη Απάτη (JT Leroy)

    Το 2006, ο λογοτεχνικός κόσμος είδε να αποκαλύπτεται ένα από τα πιο εξωφρενικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, όταν ήρθε στο φως η πραγματική ταυτότητα του νεαρού συγγραφέα JT Leroy. Με τρία βιβλία στο ενεργητικό του, ο Leroy είχε θεωρηθεί παιδί-θαύμα, ενώ ένα από αυτά έγινε ακόμα και ταινία («The Heart Is Deceitful Above All Things») που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών. Όμως ο JT Leroy δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο αλλά το λογοτεχνικό alter ego της 40χρονης Λόρα Αλμπερτ (Λόρα Ντερν), η οποία όταν δεν μπορούσε να συντηρήσει άλλο τον μύθο του απομονωμένου καλλιτέχνη, αποφάσισε να «αναθέσει» τον ρόλο του ανδρόγυνου κι απροσάρμοστου JT στην κουνιάδα της, Σαβάνα Νουπ (Κρίστεν Στούαρτ), προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις.

  • 1

    Επίθεση στη Βομβάη (Hotel Mumbai)

    Τον Νοέμβριο του 2008 ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Βομβάη, έριξε την πόλη στο χάος. Μία ομάδα Τζιχαντιστών κρυμμένη ανάμεσα σε απεγνωσμένους επιζώντες που έψαχναν για καταφύγιο εισέβαλε στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ Πάλας. Εκεί και χωρίς διακρίσεις επιδόθηκαν σε μια σειρά από ανείπωτες πράξεις απανθρωπιάς και βίας. Ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός Άντονι Μάρας μετέφερε στην οθόνη αυτή την αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τους Ντεβ Πατέλ και Άρμι Χάμερ.

BEST OF LIQUID MEDIA