TV - Media

7 πράγματα που πρέπει να θυμάστε από τη «Λάμψη» πριν δείτε το σίκουελ «Δόκτωρ Ύπνος» (vids)

Η ταινία καταφέρνει να ενώσει αριστοτεχνικά το έργο του Κινγκ με εκείνο του Κιούμπρικ.

Αν σκέφτεστε ότι ένα σίκουελ στη «Λάμψη», μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών, είναι πολύ κακή ιδέα, δεν είστε μόνοι. Και υπό άλλες συνθήκες, θα είχατε δίκιο. Ωστόσο ο «Δόκτωρ Ύπνος», που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στις ελληνικές αίθουσες, έχει τη σφραγίδα έγκρισης όχι μόνο του Στίβεν Κινγκ που έγραψε και τα δύο βιβλία, αλλά και των κληρονόμων του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Και οι δύο πλευρές βοήθησαν τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Μάικ Φλάναγκαν (δημιουργό της εξαιρετικής σειράς του Netflix «Οι Δαίμονες του Χιλ Χάουζ») να είναι όσο το δυνατόν πιστότερος στις πρωτότυπες δημιουργίες.

Αν και αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος του Κινγκ «Δόκτωρ Ύπνος», η ταινία του Φλάναγκαν απαιτεί από τον θεατή να θυμάται κάποια πράγματα από την «Λάμψη» του Κιούμπρικ από το 1980. Η οποία ήταν αρκετά διαφορετική από τη «Λάμψη» του Κινγκ, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας να εκφράσει ανοιχτά την ενόχλησή του. Όμως ο Φλάναγκαν κατάφερε με αριστοτεχνικό τρόπο να γεφυρώσει το χάσμα, εντάσσοντας το βιβλίο του Κινγκ στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κιούμπρικ και αφήνοντας και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες.

Αν δεν θυμάστε ή δεν έχετε δει τη «Λάμψη», το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε το διάβασμα αυτή τη στιγμή και να σπεύσετε να τη δείτε (υπάρχει και στο Netflix). Αν δεν έχετε χρόνο, αρκεί να γνωρίζετε τα 7 πράγματα που ακολουθούν για να καταλάβετε και να ευχαριστηθείτε περισσότερο τον κινηματογραφικό «Δόκτωρ Ύπνο».

Πηγή: Gizmondo

7
Το φινάλε

Ο Ντάνι στέλνει τηλεπαθητικά σήμα κινδύνου στον Ντικ Χάλοραν, ο οποίος αφήνει τις διακοπές του στη Φλόριντα για να επιστρέψει στο ξενοδοχείο, αλλά ο Τζακ τον σκοτώνει με τσεκούρι. Με το ίδιο τσεκούρι προσπαθεί να σκοτώσει τη Γουέντι και τον Ντάνι που κλειδώνονται στο μπάνιο. Τελικά ο Τζακ πεθαίνει από το κρύο κυνηγώντας τον Ντάνι στον τεράστιο λαβύρινθο από θάμνους έξω από το ξενοδοχείο, και ο μικρός δραπετεύει μαζί με τη μητέρα του. Το ξενοδοχείο μένει στη θέση του, αντίθετα με το βιβλίο του Κινγκ, όπου το Outlook καίγεται και καταρρέει.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Πολλά, πάρα πολλά φαντάσματα

Καθώς ο Τζακ αρχίζει να χάνει το μυαλό του συναντά πολλά φαντάσματα στο Overlook που εμφανίζονται σαν κανονικοί άνθρωποι. Εκτός από τα κοριτσάκια που είδατε πριν υπάρχει ο Λόιντ, ένας μπάρμαν που σερβίρει ποτά στον Τζακ παρόλο που η κάβα του ξενοδοχείου είχε αδειάσει για το χειμώνα. Υπάρχει ο πρώην επιστάτης, ο Γκρέιντι, και μια όμορφη γυμνή γυναίκα που δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κι ένα σωρό άλλοι που στο βιβλίο έχουν όνομα και ιστορία ενώ στην ταινία κυκλοφορούν ως κομπάρσοι.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Το δωμάτιο 237

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ο Χάλοραν εξηγεί στον Ντάνι είναι ότι δεν πρέπει για κανέναν λόγο να μπει στο δωμάτιο 237. Είναι ένα σατανικό δωμάτιο και κανείς δεν πρέπει να ανοίξει την πόρτα του και να περάσει μέσα. Το δωμάτιο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και στις δύο ταινίες.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Το ξενοδοχείο Overlook

Το Overlook έχει τρομαχτική προϊστορία με αυτοκτονίες και δολοφονίες. Στην ταινία, ο Χάλοραν εξηγεί ότι το ξενοδοχείο έχει δικές του «δυνάμεις» και ότι ο προηγούμενος επιστάτης, ο Ντέλμπερτ Γκρέιντι, τρελάθηκε και σκότωσε την οικογένειά του – τη σύζυγό του και τα δύο δίδυμα κοριτσάκια του. Ναι, αυτά τα κοριτσάκια.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Τι είναι η Λάμψη

Ο μικρός Ντάνι είχε ένα χάρισμα, που αναφέρεται ως Λάμψη. Είχε αυξημένη διαίσθηση, έβλεπε οράματα, μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεπαθητικά. Έμαθε γι' αυτό όταν συνάντησε τον σεφ του ξενοδοχείου, τον Ντικ Χάλοραν, ο οποίος είχε κι εκείνος το ίδιο χάρισμα αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ο Χάλοραν του είπε να επικοινωνήσει μαζί του αν υπάρξουν προβλήματα. Και υπήρξαν.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Ο Τζακ Τόρανς ήταν αλκοολικός

Αν και η ταινία του Κιούμπρικ δεν ασχολείται πολύ με το θέμα, όπως το βιβλίο του Κινγκ, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο Τόρανς ήταν πρώην αλκοολικός όταν δέχθηκε τη δουλειά στο Overlook. Στο παρελθόν το ποτό του προκαλούσε βίαια ξεσπάσματα, και το είχε κόψει. Βέβαια το ξενοδοχείο είχε άλλη άποψη...

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Τα βασικά

Η «Λάμψη» είναι η ιστορία της οικογένειας Τόρανς, του Τζακ, της Γουέντι και του μικρού Ντάνι. Ο Τζακ είναι πρώην δάσκαλος που έχει ανάγκη από δουλειά και αναλαμβάνει επιστάτης στο ξενοδοχείο Outloook στα βουνά του Κολοράντο. Η δουλειά του είναι να ξεχειμωνιάσει εκεί και να συντηρεί το μέρος που θα είναι κλειστό και άδειο μέχρι την άνοιξη. Παίρνει μαζί και την οικογένειά του και το σχέδιο είναι να γράψει ένα μυθιστόρημα στον άπλετο χρόνο που θα έχει. Αλλά το σχέδιο πάει κατά διαόλου, καθώς το ξενοδοχείο στοιχειώνει και τρελαίνει τον Τζακ, που προσπαθεί να σκοτώσει τη Γουέντι και τον Ντάνι.

Προηγούμενο