TV - Media

Παρασκευή και 13: Όλες οι ταινίες, από τη χειρότερη στην καλύτερη (vids)

Βάζουμε σε μια σειρά τις 12 ταινίες «Παρασκευή και 13» και μετράμε τους φόνους που βλέπουμε στην οθόνη.

Σαράντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη ταινία «Παρασκευή και 13» και τη γνωριμία μας με τον Τζέισον Βούρχις, έναν από τους πιο εμβληματικούς serial killers της μεγάλης οθόνης. Από τις 12 ταινίες που έχουν γυριστεί (επιβάλλεται μία ακόμη για να γίνουν 13) οι περισσότερες... δεν βλέπονται, ωστόσο όλες έχουν τις στιγμές τους. Μέρα που είναι σήμερα, ας επιχειρήσουμε να τις βάλουμε σε μία σειρά, από τη χειρότερη προς την καλύτερη.

12
Παρασκευή και 13 (1980)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th
Τι «παίζει»: Μια από τις πιο επιδραστικές ταινίες του είδους μαζί με το «Halloween» του Τζον Κάρπεντερ. Όπως θα γνωρίζετε ήδη (για να διαβάζετε αυτό το θέμα) ο δολοφόνος της ταινίας δεν είναι ο Τζέισον, αλλά η μητέρα του. Η αποκάλυψη του δολοφόνου ήταν μεγάλη έκπληξη για το κοινό της εποχής, και ακόμη μεγαλύτερη η ανάδυση του παραμορφωμένου πιτσιρικά Τζέισον μέσα από τη λίμνη στο φινάλε.
Φόνοι: 10 από τη μαμά του Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
11
Παρασκευή και 13: Το Τελευταίο Κεφάλαιο (1984)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th: The Final Chapter
Τι «παίζει»: Η τέταρτη ταινία της σειράς υποτίθεται ότι θα ήταν και η τελευταία – για τον Τζέισον τουλάχιστον. Διαφημίστηκε έτσι και στον τίτλο και στο τρέιλερ, ενώ στο τέλος φρόντισε να σκοτώσει κανονικά και χωρίς αμφιβολίες τον Τζέισον, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ταινίες. Έλα όμως που έκανε επιτυχία, γι' αυτό και φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα.
Φόνοι: 13 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Παρασκευή και 13 Μέρος 2 (1981)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th Part 2
Τι «παίζει»: Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Τζέισον ως δολοφόνου, αν και χωρίς τη γνωστή μάσκα. Εδώ κρύβει το πρόσωπό του με ένα... σακί. Έχει και νότες από «Ψυχώ», καθώς ανακαλύπτουμε ότι έχει φτιάξει ένα βωμό στον οποίο έχει τοποθετήσει το κεφάλι της νεκρής μητέρας του.
Φόνοι: 9 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Παρασκευή και 13 Μέρος VI: Ο Τζέισον Ζει (1986)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th Part VI: Jason Lives
Τι «παίζει»: Μετά την πέμπτη ταινία, την οποία ο αληθινός Τζέισον πέρασε... στον τάφο του, οι παραγωγοί αποφάσισαν να τον αναστήσουν. Από εδώ γίνεται η αρχή με τον αθάνατο Τζέισον που δεν σκοτώνεται με τίποτα, η σειρά αποκτά χιούμορ, ενώ οι φόνοι γίνονται πιο ευρηματικοί από ποτέ. Από τις αγαπημένες μας σκηνές σε όλη τη σειρά είναι εκείνη της ανάστασης στην αρχή, που παραπέμπει στις ταινίες Τζέιμς Μποντ (δείτε τη στη συνέχεια).
Φόνοι: 18 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Φρέντι Εναντίον Τζέισον (2003)

Πρωτότυπος τίτλος: Freddy vs Jason
Τι «παίζει»: Η συνάντηση που όλοι οι φαν του είδους περίμεναν. Επειδή ο Φρέντι Κρούγκερ έχει ξεχαστεί από τον κόσμο και δεν μπορεί να τους σκοτώσει στα όνειρά τους, ανασταίνει τον Τζέισον και τον φέρνει στην πόλη του. Οι φόνοι ξαναρχίζουν και ο τρόμος επιστρέφει, αλλά ο Φρέντι θυμώνει με τον Τζέισον γιατί του στερεί υποψήφια θύματα, εξού και η σύγκρουση του τίτλου.
Φόνοι: 18, 17 από τον Τζέισον και 1 από τον Φρέντι.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Παρασκευή και 13 Μέρος ΙΙΙ (1982)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th Part III
Τι «παίζει»: Ακόμη μία ομάδα άμυαλων νεαρών πάει για διακοπές στην κατασκήνωση Κρίσταλ Λέικ, αλλά αυτή τη φορά οι φόνοι είναι σε 3D και η χατζάρα του Τζέισον έρχεται κατά πάνω μας. Το πιο σημαντικό: σε αυτή την ταινία ο Τζέισον φόρεσε για πρώτη φορά την εμβληματική μάσκα του χόκεϊ.
Φόνοι: 12 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Παρασκευή και 13: Ένα Νέο Ξεκίνημα (1985)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th: A New Beginning
Τι «παίζει»: Υποτίθεται ότι η τέταρτη ταινία σκότωσε τον Τζέισον για τα καλά, γι' αυτό και στην πέμπτη δεν είναι ο Τζέισον που κάνει τους φόνους, αλλά ένας αντιγραφέας: ο πατέρας ενός δολοφονημένου παιδιού. Να σημειωθεί ότι είναι η ταινία με το περισσότερο γυμνό.
Φόνοι: 21, 2 από τον αυθεντικό Τζέισον σε όνειρο και 19 από τον αντιγραφέα Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Παρασκευή και 13 Μέρος VIII: Ο Τζέισον Καταλαμβάνει το Μανχάταν (1989)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan
Τι «παίζει»: Παρά την υπόσχεση του τίτλου, ο Τζέισον φτάνει στο Μανχάταν μόλις στο τελευταίο 20λεπτο της ταινίας. Μέχρι τότε σκοτώνει κόσμο σε ένα πλοίο γεμάτο τελειόφοιτους λυκείου, που πλέει προς τη Νέα Υόρκη.
Φόνοι: 19, 18 από τον Τζέισον και 1 από ατύχημα.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Παρασκευή και 13 (2009)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th
Τι «παίζει»: Reboot της σειράς με ένα mashup των τριών πρώτων ταινιών, που προσπαθεί να πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά και να ξανακάνει τον Τζέισον τρομακτικό. Αν τα είχε καταφέρει καλά, δεν θα είχαν περάσει 11 χρόνια από τότε χωρίς νέα ταινία στη σειρά...
Φόνοι: 16, οι 14 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Παρασκευή και 13 Μέρος VII: Το Νέο Αίμα (1988)

Πρωτότυπος τίτλος: Friday the 13th Part VII: The New Blood
Τι «παίζει»: Για μία ακόμη φορά ο Τζέισον ανασταίνεται στη γνωστή κατασκήνωση Κρίσταλ Λέικ, αλλά βρίσκει τον μάστορά του σε μια κοπέλα με τηλεκινητικές ικανότητες.
Φόνοι: 15 από τον Τζέισον.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Ο Τζέισον Πηγαίνει στην Κόλαση: Η Τελευταία Παρασκευή (1993)

Πρωτότυπος τίτλος: Jason Goes to Hell: The Final Friday
Τι «παίζει»: Το σώμα του Τζέισον ανατινάζεται, αλλά το πνεύμα του μεταπηδά από σώμα σε σώμα και κάνει τους φόνους. Μέχρι που καταλαμβάνει το σώμα μιας συγγενούς του και έτσι επιστρέφει στην αρχική του μορφή. Μην το ψάχνετε, δεν είναι τυχαίο ότι δεν γυρίστηκε άλλη ταινία της σειράς στα 90s μετά από αυτή.
Φόνοι: 21, 19 από τον Τζέισον και 2 από ατύχημα.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Τζέισον 10 (2002)

Πρωτότυπος τίτλος: Jason X
Τι «παίζει»: Επιστήμονες βάζουν τον Τζέισον... στην κατάψυξη, αλλά εκείνος ξυπνάει 447 χρόνια μετά μέσα σε ένα διαστημόπλοιο και σπέρνει τον πανικό. Η χειρότερη ταινία της σειράς με διαφορά... ετών φωτός.
Φόνοι: 23, 21 από τον Τζέισον και 2 από ατύχημα.

Προηγούμενο