TV - Media
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σαν σήμερα πέθανε η Ρένα Βλαχοπούλου

Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή η Ρένα Βλαχοπούλου.

Σαν σήμερα, στις 29 Ιουλίου 2004, σε ηλικία 87 ετών, «έφυγε» από τη ζωή η «μεγάλη κυρία» της ελληνικής κωμωδίας Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία μας χάρισε μοναδικές ατάκες και άφθονο γέλιο με το μοναδικό της υποκριτικό ταλέντο.

Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 28 Ιουλίου 1917 και ήταν το πέμπτο από εννέα παιδιά της οικογένειας. Η Βλαχοπούλου διέθετε εξαιρετική εκφραστικότητα και έναν ιδιαίτερο αυθορμητισμό, στοιχείο που έβαζε σε κάθε ρόλο της. Χόρευε, τραγουδούσε, έπαιζε και ξεχώρισε χωρίς να κάνει ειδικές σπουδές, καθώς ήταν αυτοδίδακτη και χωρίς ποτέ να τυποποιηθεί. Ποτέ δεν τυποποιήθηκε. Μέσα σε 55 χρόνια δράσης έπαιξε σε 105 θεατρικές παραστάσεις στο θέατρο -από το 1939 έως το 1994- και σε 26 ταινίες -από το 1951 έως το 1985.
Γενναιόδωρη, βαθιά θρησκευόμενη, φιλόζωη και μανιώδης καπνίστρια, τα τελευταία χρόνια της ζωής της την ταλαιπωρούσε το σάκχαρο.

Πέθανε στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2004, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Είχε μπει στο Ιατρικό Κέντρο στις 16 Ιουλίου για να εγχειριστεί καθώς υπέστη διάτρηση στομάχου που οφειλόταν σε υποτροπή του σακχάρου. Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε ως αιτία θανάτου αιφνίδια ανακοπή της καρδιάς. 

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης δημοσιεύει μια σπάνια φωτογραφία σε ανάρτησή του στο Instagram και αναφέρει:

«Η Ρένα Βλαχοπούλου σε ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά της πορτραίτα την δεκαετία του '40 στα χρόνια των πρώτων επιτυχιών της στο τραγούδι και στα χρόνια των μεγάλων δοκιμασιών στην οικογενειακή της ζωή. Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Νοέμβριο του '40 θα χάσει και τους δύο γονείς της από τον βομβαρδισμό του σπιτιού τους στην Κέρκυρα και δύο χρόνια αργότερα θα βιώσει την απώλεια ενός από τα οκτώ της αδέρφια, της αγαπημένης της Μαρίνας που θα "φύγει" ταλαιπωρημένη από τα χτυπήματα του βομβαρδισμού. Μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα,ταυτόχρονα με την καριέρα της στο τραγούδι θα αναλάβει και την προστασία των υπολοίπων αδερφών όπου όλοι μαζί θα ορκιστούν να είναι πάντα ενωμένοι και να ζουν ο ένας για τον άλλον. Η ζωή της στην συνέχεια βγαλμένη από μυθιστόρημα, γεμάτη επιτυχίες, μεγάλους έρωτες, τρεις γάμους και μεγάλη λατρεία από το κοινό, κουβαλώντας όμως πάντα στην ψυχή της την απουσία των αγαπημένων της προσώπων. Η ιστορία ζωής και αγάπης των γονιών της υπήρξε εξίσου μυθιστορηματική καθώς ο πατέρας της γόνος πλουσίων Κόντηδων της Κέρκυρας θα ερωτευθεί με πάθος την μητέρα της, κόρη της υπηρέτριας του αρχοντικού του. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των γονιών του οι οποίοι θα τον στείλουν στο εξωτερικό προκειμένου να την ξεχάσει, εκείνος στην επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα θα την παντρευτεί χωρίς την συγκατάθεση τους. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αποκλήρωση του με το ζευγάρι παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχοντας αποκτήσει εννέα παιδιά να καταφέρνει να τα μεγαλώσει με τον καλύτερο τρόπο. Για την μεγάλη Ελληνίδα κωμικό οι γονείς θα αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς και μέσα από την ανατροφή και την παιδεία που της έχουν προσφέρει θα πορευτεί σε μια μεγαλειώδη διαδρομή με σεμνότητα και ταπεινότητα, στοιχεία που θα την διακρίνουν έντονα σε όλη της την ζωή. Η αγαπημένη Ρένα "έφυγε" από την ζωή σαν σήμερα πριν από δέκα έξι χρόνια συνεχίζει όμως μέσα από το έργο της να προσφέρει ατέλειωτο γέλιο και χαρά στο μεγάλο κοινό που υποκλίθηκε στο αξεπέραστο κωμικό της ταλέντο».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Ρένα Βλαχοπούλου σε ένα από τα πρώτα καλλιτεχνικά της πορτραίτα την δεκαετία του '40 στα χρόνια των πρώτων επιτυχιών της στο τραγούδι και στα χρόνια των μεγάλων δοκιμασιών στην οικογενειακή της ζωή. Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Νοέμβριο του '40 θα χάσει και τους δύο γονείς της από τον βομβαρδισμό του σπιτιού τους στην Κέρκυρα και δύο χρόνια αργότερα θα βιώσει την απώλεια ενός από τα οκτώ της αδέρφια, της αγαπημένης της Μαρίνας που θα "φύγει" ταλαιπωρημένη από τα χτυπήματα του βομβαρδισμού. Μετά τα τραγικά αυτά γεγονότα,ταυτόχρονα με την καριέρα της στο τραγούδι θα αναλάβει και την προστασία των υπολοίπων αδερφών όπου όλοι μαζί θα ορκιστούν να είναι πάντα ενωμένοι και να ζουν ο ένας για τον άλλον. Η ζωή της στην συνέχεια βγαλμένη από μυθιστόρημα, γεμάτη επιτυχίες, μεγάλους έρωτες, τρεις γάμους και μεγάλη λατρεία από το κοινό, κουβαλώντας όμως πάντα στην ψυχή της την απουσία των αγαπημένων της προσώπων. Η ιστορία ζωής και αγάπης των γονιών της υπήρξε εξίσου μυθιστορηματική καθώς ο πατέρας της γόνος πλουσίων Κόντηδων της Κέρκυρας θα ερωτευθεί με πάθος την μητέρα της, κόρη της υπηρέτριας του αρχοντικού του. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των γονιών του οι οποίοι θα τον στείλουν στο εξωτερικό προκειμένου να την ξεχάσει, εκείνος στην επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα θα την παντρευτεί χωρίς την συγκατάθεση τους. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αποκλήρωση του με το ζευγάρι παρά τις μεγάλες δυσκολίες έχοντας αποκτήσει εννέα παιδιά να καταφέρνει να τα μεγαλώσει με τον καλύτερο τρόπο. Για την μεγάλη Ελληνίδα κωμικό οι γονείς θα αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς και μέσα από την ανατροφή και την παιδεία που της έχουν προσφέρει θα πορευτεί σε μια μεγαλειώδη διαδρομή με σεμνότητα και ταπεινότητα, στοιχεία που θα την διακρίνουν έντονα σε όλη της την ζωή. Η αγαπημένη Ρένα "έφυγε" από την ζωή σαν σήμερα πριν από δέκα έξι χρόνια συνεχίζει όμως μέσα από το έργο της να προσφέρει ατέλειωτο γέλιο και χαρά στο μεγάλο κοινό που υποκλίθηκε στο αξεπέραστο κωμικό της ταλέντο.#arisloupasis#greekactors#greekactress#greekcinema#greektheater#vintagegreece#vintagemovies#greeklegends#oldactors

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis) στις

Η γυναίκα Ρένα Βλαχοπούλου και ο Σάχης της Περσίας
Αν και στον κινηματογραφικό της βίο, πλάσαρε το στερεότυπο της τρελής σαραντάρας και όχι της μοιραίας γυναίκας με τις ερωτικές κατακτήσεις και τις περιπετειώδεις σχέσεις, στην πραγματική ζωή η Ρένα Βλαχοπούλου ράγιζε τις καρδιές των ανδρών και έζησε έντονους έρωτες.

Οι σχέσεις της με ποδοσφαιριστές ήταν έντονες: από τον Βασιλείου της ΑΕΚ στον Κωστόπουλο του Παναθηναϊκού και από εκεί στον Σάχη της Περσίας. Ο Ρεζά Παχλεβί, ο οποίος παντρεύτηκε αργότερα την θλιμμένη πριγκίπισσα Σοράγια, ήταν ερωτευμένος με την Ρένα Βλαχοπούλου.

Το 1946, η Ρένα Βλαχοπούλου βρέθηκε με τον Σπάρτακο για εμφανίσεις στην Περσία. Ο Σάχης Ρεζά Παχλεβί τους κάλεσε στο παλάτι για να παίξουν σε μια δεξίωση και μαγεύτηκε από την ομορφιά και τη φωνή της. Σε ένδειξη θαυμασμού μάλιστα της έκανε δώρο ένα πανάκριβο μενταγιόν. Η Ρένα Βλαχοπούλου γοητεύτηκε, αλλά επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Ρένα Βλαχοπούλου στην πρώτη κιν/φική της εμφάνιση στην Ελλάδα το 1956 με την ταινία "Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες". Μετά από μια πενταετή θριαμβευτική περιοδεία με τον μαέστρο Γιάννη Σπάρτακο από το 1946 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής μέχρι και την Αμερική, το 1951 επιστρέφει στην πατρίδα της με τον τίτλο "Η Βασίλισσα της τζαζ". Την ίδια χρονιά σε εμφάνιση της με τις αδερφές Καλουτά στην Κων/πολη, η πρόταση Τούρκου παραγωγού να πρωταγωνιστήσει σε ταινία θα είναι η αφορμή να ασχοληθεί για πρώτη φορά με το σινεμά στις "Νύχτες στην Ανατολή" μια τουρκικη ταινία που δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Μέχρι και το 1954 εμφανίζεται με μεγάλη επιτυχία ως τραγουδίστρια σε μουσικές παραστάσεις ερμηνεύοντας με την διαμαντένια της φωνή τα ωραιότερα τραγούδια του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού. Στην επιθεώρηση "Σουσουράδα" που ανεβάζει εκείνη την χρονιά η Σοφία Βέμπο στο θέατρο της και συμμετέχει και η ίδια με τα τραγούδια της, η άρνηση της παρτενέρ του Νίκου Σταυρίδη να ερμηνεύσει το νούμερο, θα είναι η αφορμή να την προτείνει ο μεγάλος κωμικός και να εμφανισθεί για πρώτη φορά στην σκηνή πλέον ως ηθοποιός με τεράστια επιτυχία. Η σχέση της μέχρι τότε με τον ελληνικό κιν/φο σχεδόν ανύπαρκτη μέχρι το 1956 όπου δέχεται την πρόταση για τις "Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες", η δεύτερη έγχρωμη ταινία στην ιστορία του ελληνικού κιν/φου με υπέροχα τραγούδια και εκπληκτικά χρώματα, αποτυπώνοντας μοναδικά την πανέμορφη Κέρκυρα και την Αθήνα του '50. Η ίδια απογοητεύεται από το αποτέλεσμα καθώς δεν ξεδιπλώνει το εκρηκτικό κωμικό της ταλέντο και αποφασίζει για τα επόμενα έξι χρόνια να αφοσιωθεί στο θέατρο μέχρι το 1962 όπου δέχεται πρόταση από τον Αλέκο Σακελλάριο για την ταινία "Όταν λείπει η γάτα". Η επόμενη συνεργασία της με την Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη θα είναι η αρχή των μεγάλων επιτυχιών και της καθιέρωσης ως την κορυφαία Ελληνίδα κωμικό με ένα φυσικό και αστείρευτο πηγαίο κωμικό ταλέντο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα.#arisloupasis#greekactors#greekactress#greekcinema#greektheater#vintagegreece#vintagemovies#greeklegends#oldactors

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Aris Loupasis (@arisloupasis) στις

Η συνάντησή της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
H Ρένα Βλαχοπούλου συναντήθηκε μόνο μια φορά με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, χάρη στον Μάκη Δελαπόρτα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Σε εκείνη τη συνάντηση, η Βλαχοπούλου έκανε την Βουγιουκλάκη που πρόσεχε τη διατροφή της, να φάει κατσικάκι με πατάτες και μελομακάρονο.

«Ήταν μια μοναδική βραδιά και θα τη θυμάμαι για πάντα. Η Αλίκη για πρώτη φορά τότε έφαγε κατσικάκι με πατάτες, ενώ της είχε ετοιμάσει η Ρένα και ο άντρας της ένα ψάρι. Η Αλίκη έτρωγε μόνο ψάρι και βραστά λαχανικά, τίποτα άλλο. Κι ένα μελομακάρονο που ήταν η… κατάχρηση της χρονιάς της από γλυκά.

Εκείνη τη βραδιά, προς χάριν της Ρένας, κι επειδή της είπε η Ρένα "μωρή φάε να λιγδώσει το άντερό σου, άντε που έχεις γίνει σαν στέκα", αυτό ήταν, η Αλίκη έφαγε και κατσικάκι και πατάτες κι έφαγε και μελομακάρονο» θυμάται ο Μάκης Δελαπόρτας.
 
Όταν βούτηξε από τα μαλλιά τη Μαρία Ιωαννίδου
Η Μαρία Ιωαννίδου που έπαιξε δίπλα της στο μιούζικαλ «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» του Γιάννη Δαλιανίδη, έχει αποκαλύψει μια άγνωστη ιστορία με τη Ρένα Βλαχοπούλου από τα γυρίσματα της ταινίας.

«Έχω τραβήξει πολλά, ήμουν ο καρπαζοεισπράκτορας που έτρωγα τις φάπες από τη Ρένα Βλαχοπούλου. Είμαστε στην έρημο και υποτίθεται ότι ψάχναμε να βρούμε μια λίμνη να πιούμε νερό. Βρίσκει ο Δαλιανίδης μια γούρνα με νερό που είχε μέσα μυγάκια, σαυράκια και λέει ο Δαλιανίδης δεν υπάρχει άλλη λύση, εδώ. Εγώ να θέλω να… Με βουτάει η Βλαχοπούλου από τα μαλλιά και μου λέει “Έλα εδώ μωρή, άντε στο διάολο μπες μέσα και πιες νερό να τελειώνει η σκηνή” και με βουτάει μέσα. Η χειρότερη εμπειρία μου»,.

Ο σπουδαίος ρόλος που αρνήθηκε
Το φθινόπωρο του 1965 έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία «Μια τρελή τρελή οικογένεια», με πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Μαίρη Αρώνη και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Η Μαίρη Αρώνη, ως Πάστα Φλώρα, έκλεψε αναμφίβολα την παράσταση, με το παίξιμό της και τις επικές ατάκες της. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ήταν να δοθεί στην Αρώνη, αλλά στην Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία τον αρνήθηκε μόλις διάβασε το σενάριο. Δεν της άρεσε καθόλου η ιδέα να υποδυθεί την μάνα της Καρέζη, καθώς θεωρούσε ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη.

Η φιλόζωη Ρένα Βλαχοπούλου
Η Ρένα Βλαχοπούλου είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα κατοικίδια. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, μεγάλωσε και φρόντισε αρκετά σκυλάκια και γατάκια της γειτονιάς.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ κι ο Κωνσταντάρας ήμασταν οι προστάτες όλων των αδέσποτων της Βάρκιζας. Όταν βγαίναµε να τα ταΐσουμε, ουρές από πίσω µάς ακολουθούσαν. Και μας γνώριζαν όλοι και µας αγαπούσαν».

Η σχέση της με το χρήμα
Η Βλαχοπούλου ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη κωμική ηθοποιός. Τη δεκαετία του ’60, τη χρυσή δεκαετία του ελληνικού κινηματογράφου, ήταν το δεύτερο γυναικείο όνομα σε κασέ, μετά την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έπαιρνε 350 με 400 χιλιάδες δραχμές την ταινία και 500 με 600 χιλιάδες έπαιρνε η Αλίκη.

Ο αδελφός της Ρένας Βλαχοπούλου, Σπύρος, μιλώντας παλαιοτερα στην εφημερίδα Espresso είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές από τη ζωή της αξέχαστης ηθοποιού και συγκεκριμένα τη σχέση της με τα χρήματα.

«Ήταν τσιγκούνα, όχι όμως πάντα. Σε στιγμές που δεν ήταν τσιγκούνα μπορούσε να δώσει τα πάντα. Έδινε πολλά σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα το είχαν ανάγκη. Βοήθησε πολύ φτωχό κόσμο. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Στις δύσκολες στιγμές που περνούσαν διάφοροι συνάδελφοί της, η Ρένα έτρεχε και τους βοηθούσε. Βοήθησε πάρα πολύ τη σπουδαία αρτίστα εκείνης της εποχής, την Μπελίντα. Είχε αρρωστήσει βαριά και τότε η αδελφή μου την είχε υπό τη σκέπη της μεγάλο χρονικό διάστημα, και οικονομικά και ηθικά.

Ωστόσο, εκείνο που είναι άγνωστο είναι ότι η Ρένα είχε βοηθήσει πολύ τον Χρόνη Εξαρχάκο. Εκείνος είχε αρρωστήσει πολύ βαριά από καρκίνο και η Ρένα ήταν εκείνη που έδινε όλα τα νοσήλια, πλήρωνε τα πάντα για τον Χρόνη. Όταν πέθανε ο Χρόνης, άφησε πίσω του την υπερήλικη μητέρα του, η οποία ήταν πολύ φτωχή. Η Ρένα την πήρε υπό την προστασία της μέχρι που έκλεισε τα μάτια της και εκείνη, ένα χρόνο μετά το θάνατο του παιδιού της».
 

Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)
Ρένα Βλαχοπούλου: Όταν βούτηξε από το μαλλί τη Μαρία Ιωαννίδου και τάισε κατσικάκι τη Βουγιουκλάκη (pics & vids)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.