Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως φαίνεται, το 2021 το κινηματογραφικό τοπίο θα είναι το ίδιο με πέρυσι, καθώς πολλοί κινηματογράφοι θα μπορέσουν να ανοίξουν τις πόρτες τους μόνο όταν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι η στροφή της βιομηχανίας του κινηματογράφου σε ταινίες που εμπνέονται από την αληθινή ζωή. Όχι ότι το μενού δεν περιλαμβάνει επιστημονική φαντασία και υπερ-ηρωικές περιπέτειες αλλά φέτος οι βιογραφικές ταινίες έχουν την τιμητική τους καθώς διηγούνται τις συναρπαστικές ιστορίες σπουδαίων προσωπικοτήτων. Μπίλι Χόλιντεϊ, Αρίθα Φράκλιν αλλά και λιγότερο διάσημες μορφές της ιστορίας πρωταγωνιστούν σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ταινιών που ρίχνουν φως σε πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες.

Η ζωή μιμείται την Τέχνη ή Τέχνη τη ζωή; Αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα, το οποίο θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το 2021. Χωρίς καθυστέρηση, δείτε παρακάτω τις πολυαναμενόμενες ταινίες που μάλλον αποδεικνύουν πως ζωή και Τέχνη πάνε διαχρονικά χέρι – χέρι.

«Nomadland»

Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο, με πρωταγωνίστρια την οσκαρική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, αφορά μια γυναίκα στα εξήντα της, η οποία αφού έχασε τα πάντα στην οικονομική κρίση ζει πλέον σαν νομάδα, ταξιδεύοντας στην αμερικανική δύση. Το φιλμ το οποίο έχει τις προδιαγραφές να φτάσει μέχρι τα επόμενα Όσκαρ, μας ανοίγει ένα παράθυρο σε μια άγνωστη στο ευρύ κοινό σύγχρονη υποκουλτούρα, προϊόν της τελευταίας Μεγάλης Ύφεσης της Αμερικής, που ανάγκασε χιλιάδες μεσήλικες να μετακομίσουν σε τροχόσπιτα και να ζουν συνεχώς καθ’ οδόν προς την επόμενη στάση. Στο αφηγηματικά λιτό και υπόκωφα ποιητικό «Nomadland» ακολουθούμε την χήρα και οικονομικά κατεστραμμένη Φερν που έχει συγκεντρώσει τα λιγοστά της υπάρχοντα σε ένα φορτηγάκι και μετακινείται από επαρχία σε επαρχία, κάνοντας προσωρινές δουλειές με χαμηλό μισθό. Η σκηνοθέτις καταγράφει με μοναδική ευαισθησία τις λυτρωτικές ιδιότητες της φύσης και της απλότητας με φόντο την απέραντη, γαλήνια ερημιά της μεσοδυτικής Αμερικής.

«The United States vs. Billie Holiday»

H καινούργια ταινία του Lee Daniels ακολουθεί την Μπίλι Χόλιντεϊ, τον θρύλο της τζαζ, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όταν με το τραγούδι της «Strange Fruit», επηρέασε πολύ το κίνημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Ενεργή ακτιβίστρια και μέλος του Civil Rights Movement, η Χόλιντεϊ, στοχοποιήθηκε από τις αρχές, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν την παθολογική σχέση που είχε με τις καταχρήσεις, Το 1939 ξεκίνησαν έρευνα εις βάρος της, διαδικασία που κατέληξε σε πολύκροτη δίκη το 1947.Το σενάριο της ταινίας επιμελήθηκε η Suzan-Lori Parks ενώ τον ρόλο της Χόλιντεϊ, θα δούμε την πρωτοεμφανιζόμενη και υπερταλαντούχα Andra Day, η οποία κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο. Το «The United States vs. Billie Holiday» θα κάνει πρεμιέρα στη συνδρομητική πλατφόρμα Hulu, στις 26 Φεβρουαρίου.

«Respect»

To «Respect» της Λεσλ Τόμι, το biopic της μεγάλης κυρίας της σόουλ, Αρίθα Φράνκλιν, είναι έτοιμο, αλλά, λόγω πανδημίας, είδε κι αυτό την πρεμέρα του να μετατίθεται συνεχώς. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θα βγει στις αίθουσες τον Αύγουστο. Η ταινία βασίζεται στο σενάριο των Κάλι Κούρι και Τρέισι Σκοτ Γουίλσον, ενώ η βραβευμένη με Όσκαρ για το μιούζικαλ «Dreamgilrs» (2005), Τζένιφερ Χάντσον, είναι προσωπική επιλογή της Φράνκλιν. Δύο χρόνια μετά το θάνατο της θρυλικής Αφροαμερικανίδας ερμηνεύτριας, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη ζωή της Φράνκλιν από τα παιδικά της χρόνια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70, ενώ δεν αποφεύγει τις δύσκολες καταστάσεις που έζησε η μετέπειτα βασίλισσα της σόουλ: το ότι απέκτησε 2 παιδιά πριν τα 16 της χρόνια, το ότι έχασε την μητέρα της πολύ μικρή. Στην ταινία εμφανίζονται μεγάλα ονόματα του Χόλιγουντ όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Φόρεστ Γουίτακερ («Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκοτίας») και οι Μάρλον Γουάιανς, Κουίν Λατίφα, Μέρι Τζ. Μπλάιτζ και Μαρκ Μάρον.

«The Last Duel»

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ βασίζεται στην τελευταία νόμιμη μονομαχία που έγινε στη Γαλλία τον 14ο αιώνα. Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Ερικ Γιάγκερ το «The Last Duel» αφηγείται την αληθινή ιστορία της μονομαχίας δύο ιπποτών, του Ζαν ντε Καρούζ και του Ζακ ΛεΓκρί που από παιδικοί φίλοι έγιναν θανάσιμοι εχθροί, όταν η γυναίκα του πρώτου κατηγόρησε τον δεύτερο ότι την βίασε όσο ο συζυγός της πολεμούσε μακριά από το σπίτι. Πίσω από το σενάριο βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον και Μπεν Αφλεκ (το πρώτο, μετά από 22 χρόνια και το Οσκαρικό τους «Good Will Hunting») μαζί με τη Νικόλ Χολοφσένερ. Τους δύο κεντρικούς ήρωες θα υποδυθούν ο Ανταμ Ντράιβερ και ο Ματ Ντέιμον, με τον Μπεν Αφλεκ να αναλαμβάνει τελικά έναν μικρότερο ρόλο. Κορονοϊού επιτρέποντος η ταινία να βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA