Μενού
  • Α-
  • Α+

Έχουμε τόσους λόγους να λατρεύουμε την Γαλλία, από το Παρίσι και τα κρουασάν μέχρι το κρασί και τα κόμικ. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή του l'Hexagone στην κινηματογραφική βιομηχανία, με τα κινήματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και τις ταινίες της nouvelle vague να πρωτοστατούν. Ωστόσο, μέχρι και σχετικά πρόσφατα δεν υπήρχε μεγάλη τηλεοπτική δραστηριότητα, δεδομένου ότι λίγες ήταν οι γαλλικές σειρές που ξεπερνούσαν τα σύνορα της χώρας. Και μετά εγένετο... Netflix.

Η αγαπημένη πλατφόρμα ήρθε αφενός να βελτιώσει -όσο αυτό είναι δυνατό- την καραντίνα και αφετέρου για να ανοίξει τους ορίζοντες μας σε multi-ethnic περιεχόμενο από πολλές και διαφορετικές χώρες. Το Netflix έχει ήδη φιλοξενήσει αξιόλογες τηλεοπτικές παραγωγές από Ισπανία, Γερμανία ακόμη και Κορέα, επομένως μάλλον ήρθε η ώρα και για τις γαλλικές σειρές να κερδίσουν με το χαρακτηριστικό je-ne-sais-quoi χαρακτήρα τούς τους τηλεθεατές. Αστυνομικές περιπέτειες, κωμωδίες ή σειρές μυστηρίου υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές όσες σχεδόν και τα διαφορετικά γαλλικά τυριά! Εμείς ξεχωρίσαμε τις καλύτερες γαλλικές σειρές που θα σας κάνουν να κολλήσετε στην οθόνη σας και να αναφωνήσετε «Οh la la» (ή πιο πιθανά, «Ναι μωρή τρέλα!»).

Lupin

Ακουμπώντας διακριτικά -όπως ένας τζεντλεμαν- στα μυθιστορήματα του Μορίς Λεμπλάν των αρχών του περασμένου αιώνα, το «Lupin» δεν βασίζεται στον «αριστοκράτη λωποδύτη» Αρσέν Λουπέν αλλά σε έναν σύγχρονο αντιήρωα που μάχεται την πλουτοκρατία με απαράμιλλο παριζιάνικο στυλ. Σε μια ατμόσφαιρα γαλλικού policier, η σαγηνευτική μορφή του Ομάρ Σι ελίσσεται από το Λούβρο μέχρι την φυλακή και καταφέρνει να περάσει απαρατήρητη (ρεαλιστικά μιλώντας ο γοητευτικός ηθοποιός ύψους 1.90, δεν θα περνούσε ποτέ απαρατήρητος...). Ο κεντρικός ήρωας πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει/κλέψει ό,τι θέλει αλλά πάντα με μια απόχρωση ιδιοσυγκρασιακής δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης που θυμίζει Κόμη Μοντεχρήστο στην οποία όμως αναδύεται ένα διακριτικό αλλά αιχμηρό σχόλιο για την ταξική και φυλετική ανισότητα στην Ευρώπη. Πέρα από την ενδιαφέρουσα υπόθεση και την δράση -με το απαραίτητο γαλλικό coolness- να προσθέσουμε ότι ο Ομάρ Σι φοράει τα ωραιότερα outfits σε σειρά οπότε αν θέλετε να πάρετε ιδέες για κομψό αντρικό ντύσιμο, εξυπηρετεί και αυτό το σκοπό.

 

Call My Agent! (Dix pour cent)

Μια από τις πιο απολαυστικές γαλλικές κωμωδίες μας βάζει backstage στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και μας επιτρέπει μια κρυφή ματιά στις σχέσεις, τα καπρίτσια και τις ανασφάλειες που έχουν οι μεγάλο σταρ του σινεμά. Τα επεισόδια περιστρέφονται γύρω από τα στελέχη ενός από τα μεγαλύτερα agency ηθοποιών του Παρισιού που προσπαθούν να συνδυάσουν προσωπικές φιλοδοξίες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για τους διάσημους πελάτες τους. Χάρη στο χαρακτηριστικά παριζιάνικο μπλαζέ τρόπο αντιμετώπισης της ζωής, στο προβοκατόρικο χιούμορ και στους καλογραμμένους χαρακτήρες, το «Call My Agent!» γίνεται απόλυτα εθιστικό. Βέβαια, το ατού της όλης υπόθεσης είναι οι λαμπεροί «guests», οι... πελάτες δηλαδή, κάποιοι από τους διασημότερους, σούπερ-σταρ της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας οι οποίοι υποδύονται τον εαυτό τους. Μια σειρά από a-listers όπως Ζιλιέτ Μπινός, Σεσίλ ντε Φρανς, Ζαν Ντιζαρντέν και Μόνικα Μπελούτσι σατιρίζουν ή και εκθέτουν μια αληθινή πλευρά τους, με απίθανο αυτοσαρκασμό. Και, ναι, στην περίπτωση που το χάσατε, σε ένα επεισόδιο παίζει και η Μόνικα Μπελούτσι.

 

Family Business

Τι συμβαίνει όταν ένας δαιμόνιος νεαρός επιχειρηματίας ανακαλύπτει ότι η κάνναβη πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη Γαλλία; Μα τι άλλο από το να μετατρέψει το χασάπικο που κληρονόμησε από τον πατέρα του, στο πρώτο καφενείο μαριχουάνας στη Γαλλία. Το Family Business (Οικογενειακή επιχείρηση) είναι μία ανατρεπτική κωμική σειρά που με το κατάμαυρο χιούμορ της βάζει στο στόχαστρο «την αγία γαλλική οικογένεια» (δεν έχει μόνο η ελληνική οικογένεια το μονοπώλειο) διατηρώντας μια ωραία αισθητική και ξεναγώντας μας στις λιγότερο διάσημες και τουριστικές γειτονιές του Παρισιού. Γρήγορη πλοκή, διασκεδαστικές ανατροπές, λίγο ρομάντζο και πολλή γαλλική αργκό και βωμολοχίες -στην περίπτωση που θέλετε να πάτε τα γαλλικά σας ένα βήμα παραπέρα- είναι αρκετά για να σας κρατήσουν για δύο σεζόν σε αυτή την 4/20 «Οικογενειακή επιχείρηση».

 

Τhe Chalet (Το Σαλέ)

Όταν ακούμε για ένα σαλέ στις Γαλλικές Άλπεις, σκεφτόμαστε ζεστή σοκολάτα, παιχνίδια στο χιόνι και πολλές ώρες σκι. Καμία σχέση! Στο συγκεκριμένο σαλέ μια παρέα φίλων διοργανώνει ένα reunion, αλλά η κατάληξη είναι πιο τρομακτική από ό,τι φαντάζονται. Η πλοκή εναλλάσσεται ανάμεσα σε δύο ιστορίες που έχουν διαφορά 20 χρόνια με το horror στοιχείο να είναι κυρίαρχο παντού. Βραδύκαυστο θρίλερ με πολλή αγωνία και πολλές μικρές λεπτομέρειες που μας βάζουν σε υποψίες και δημιουργούν ατμόσφαιρα μυστηρίου. Ενδιαφέροντες είναι και οι χαρακτήρες, γεμάτοι ιδιαιτερότητες και μυστικά που αποκαλύπτονται σιγά σιγά στην πορεία. Η σκηνοθεσία είναι άριστη, το τοπίο είναι ειδυλλιακό (στις πλαγιές των Άλπεων τι άσχημο μπορείς να κινηματογραφήσεις) και το καστ φανταστικό. Μια σεζόν με μόλις έξι επεισόδια αρκεί να θα σας κρατήσουν καθηλωμένους για ένα απολαυστικό binge-watching.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 5 σειρές του Netflix που έσπασαν τα ρεκόρ τηλεθέασης από το ξεκίνημά του

Οι 50 σειρές του Netflix με την μεγαλύτερη θεαματικότητα για το 2020- Η αναπάντεχη πρώτη θέση

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA