Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη σε ηλικία 21 ετών μας σόκαρε. Μετά την αρχική αμηχανία, όμως, ήρθαν οι χιλιάδες φωνές συμπαράστασης και μαζί τους -όπως ήταν φυσικό- ένα ντόμινο αντίστοιχων αποκαλύψεων, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, ειδικά προς τις γυναίκες στα πλαίσια μιας πατριαρχικής κοινωνίας, πρέπει πάντοτε να το επικοινωνούμε από όποιο δίαυλο επικοινωνίας υπάρχει με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων, την ενδυνάμωση των θυμάτων και τη διαμόρφωση υποστηρικτικού κλίματος προς αυτά. Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο του κινήματος #MeToo αρκετοί δημιουργοί αποφάσισαν να μεταφέρουν στην μεγάλη οθόνη ιστορίες για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση και να παρουσιάσουν το τραύμα και τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο.

Η ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας μπορεί να γίνει με πολλούς και διάφορους τρόπους, ένας από τους πιο εύστοχους είναι η τέχνη και συγκεκριμένα ο κινηματογράφος. Παρακάτω θα βρεις 5 ταινίες που αξίζει να δείτε καθώς έχουν θίξει εύστοχα τη βία σε οποιαδήποτε μορφή.

Promising Young Woman

Μια πρωτότυπη παραβολή της φεμινιστικής εκδίκησης όπου το πρόθυμο θύμα μετατρέπεται σε αυτόκλητο τιμωρό για να συνετίσει, γενικώς, τα άτακτα αγόρια της νύχτας. Η Βρετανίδα ηθοποιός Έμεραλντ Φένελ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο ανατρέπει όλα τα κλισέ των θρίλερ εκδίκησης με την εξαιρετική Κάρι Μάλιγκαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ιστορία αφορά μία νεαρή γυναίκα, την Cassie η οποία έχει περάσει τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν της. Η καλύτερή της φίλη είχε πέσει θύμα ομαδικού βιασμού, δεν βρήκε έγκαιρα τη στήριξη που χρειαζόταν και άξιζε, γιατί κανείς δεν την πίστεψε, έφυγε άδοξα από τη ζωή, όπως υπονοείται, η υπόθεση κουκουλώθηκε ύπουλα, δηλαδή συνωμοτικά και η ζωή της Cassie δεν συνήλθε ποτέ μετά το συμβάν. Έτσι, η Cassie αποφασίζει να εκδικηθεί όλους τους άνδρες που θα βρεθούν στο διάβα της, αναζητώντας τη δικαίωση και την κάθαρση. Θεωρείται από τις σημαντικότερες ταινίες που κυκλοφόρησαν το 2020 και συμμετείχε σε μεγάλα φιστιβάλ όπωε του Sundance.

Bombshell

H πρόσφατη ταινία του 2019 Bombshell αφηγείται ένα πραγματικό σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που έριξε από το θρόνο του τον πιο ισχυρό άντρα των αμερικανικών media τον τότε CEO της Fox, Roger Ailes. Οι παρουσιάστριες του Fox News, Gretchen Carlson and Megyn Kelly κατήγγειλαν το κεφάλι του τηλεοπτικού δικτύου του απόλυτου συμβόλου ενός χυδαίου, φαλλοκρατικού συστήματος, που ήθελε το γυναικείο προσωπικό του δικτύου να φοράει ως «στολή εργασίας» μίνι φούστα. Με τον Τζέι Ρόουτς στη σκηνοθεσία και τις τρεις κορυφαίες ηθοποιούς Νικόλ Κίντμαν, Σαρλίζ Θερόν, Μάργκο Ρόμπι στους ρόλους των γυναικών που πρωταγωνίστησαν σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία -ξανά- ξεσκεπάζεται η κουλτούρα του μισογυνισμού που ριζώνει στα εργασιακά περιβάλλοντα δίνοντας διαρκώς ευκαιρίες σε άτομα σε θέσεις εξουσίας να την καταχραστούν.

Precious

Το μακρινό 2009, όταν τα ταμπού και το στίγμα γύρω από την αντιμετώπιση των θεμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης ήταν ακόμα χειρότερα, καθώς δεν υπήρχε κάποιο μαζικό κίνημα υποστήριξης των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων, η ταινία Precious καταπιάστηκε με την κουλτούρα του βιασμού με μια σοκαριστική ταινία. Το Precious ακολουθεί την δεκαεξάχρονη Precious Jones, η οποία γνώρισε από μικρή την σεξουαλική βία από τους ίδιους της τους γονείς . Στην οθόνη ξεσκεπάζονται οι συνέπειες της κακοποίησης και ειδικά ο φόβος του θύματος στο πλαίσιο της διαδικασίας παραδοχής των γεγονότων που έχουν συμβεί, καθώς και η εθελοτυφλία κάποιων μελών των οικογενειών όπου σημειώνονται τέτοια φαινόμενα.

Αποκαλύψεις

Μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του προκλητικού ομώνυμου best- seller του Μάικλ Κράιτον από τον Μπάρι Λέβινσον, που σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Μια ανατρεπτική ταινία, που συζητήθηκε αρκετά, αφού εδώ θύτης είναι μια γυναίκα που παρενοχλεί τον πρώην σύντροφό της και νυν συνάδελφό της. Εκείνος, ο Μάικλ Ντάγκλας μηνύει τη Ντέμι Μουρ αλλά κανείς δεν τον πιστεύει, οπότε του μένουν μόλις τέσσερις μέρες για να σώσει τη δουλειά του, την υπόληψή του και την οικογενειακή του γαλήνη.

Σλάλομ

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Γαλλίδας Σαρλέν Φαβιέ είναι η ιστορία μιας νεαρής αθλήτριας, που πέφτει θύμα του προπονητή της, ο οποίος προσπαθεί να κυριαρχήσει επάνω της τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Η δεκαπεντάχρονη Λιζ γίνεται δεκτή στην ομάδα σκι ενός πρωτοκλασάτου σχολείου, η οποία βρίσκεται στα χέρια ενός μακιαβελικού προπονητή. Προσηλωμένη στο κυνήγι της νίκης, η Λιζ χάνει την αθωότητά της και παρασύρεται από το απατηλό όνειρο της δόξας. Όταν ο προπονητής της περάσει την κόκκινη γραμμή, η Λιζ θα βρεθεί εγκλωβισμένη, καθώς αντιλαμβάνεται ότι έχει πέσει θύμα ενός διαταραγμένου μυαλού, όμως την ίδια στιγμή νιώθει την ανάγκη για αποδοχή και αγάπη. Η ταινία συμπεριελήφθη στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ των Καννών 2020, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκε σε διάφορα φεστιβάλ κι αναμένεται να βγει στις αίθουσες με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Διαβάστε ακόμη

Οι κορυφαίες ταινίες βασισμένες σε πραγματικές ιστορίες που αξίζει να δείτε το 2021

Το μέλλον είναι...φέτος - 3 ταινίες που διαδραματίζονται στο 2021, μόλις μία είναι δυστοπική

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA