Στερεά Ελλάδα
Ελλάδα

Κτήμα Χατζημιχάλη

Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης είναι ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Κτήματος Χατζημιχάλη, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Αταλάντης στην Κεντρική Ελλάδα. Στην ηλικία των 19 ετών, ο Δημήτρης έφτιαξε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του και συνέχισε να καλλιεργεί το πάθος του και να μελετά την ιστορία του κρασιού, δημιουργώντας και λειτουργώντας ένα μικρό πατητήρι  στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής του επιχείρησης.

Η αγάπη του για την καλλιέργεια του αμπελιού και τη φιλοσοφία του κρασιού, τον ενέπνευσαν να αγοράσει τα πρώτα 90 στρέμματα στην κοιλάδα της Αταλάντης το 1973. Η επιλογή αυτού του εδάφους βασίστηκε στο μοναδικό μικροκλίμα που υπάρχει στην περιοχή. Το δροσερό αεράκι από το όρος Παρνασσός και η θαλάσσια αύρα του Ευβοϊκού κόλπου συναντώνται και συνθέτουν ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια της αμπέλου, λειτουργώντας σαν ένα φυσικό κλιματιστικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό  με την αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης, τον έπεισαν να επενδύσει σε αυτή τη γη και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Η ιστορία πίσω από τη γαλοπούλα..

Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα και ο Δημήτρης διατηρούσε ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες, το οποίο  τον βοήθησε να υποστηρίξει οικονομικά τα έξοδα των αμπελώνων του. Οι γαλοπούλες αυτές εισάγονταν από τον Καναδά και έπειτα διατίθενται  για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλήθους ελληνικών νοικοκυριών. Έχοντας ως αρχή του ότι το αμπέλι απαιτεί φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να δώσει καρπούς, επένδυε όλα τα έσοδα από την εκτροφή και πώληση γαλοπούλας σε αυτό. Η ανταπόδοση δεν άργησε να έρθει και εκ τότε η γαλοπούλα αποτελεί το έμβλημα του Κτήματος Χατζημιχάλη και  αποτυπώνεται  με υπερηφάνεια στις ετικέτες των κρασιών του Κτήματος.

Από τη πρώτη κιόλας στιγμή φρόντισε να θέσει δυνατά θεμέλια για τη νέα του επιχειρηματική δραστηριότητα. Μετά από πολλές και συστηματικές μελέτες, κατέληξε στις ιδανικές ποικιλίες που θα καλλιεργούσε στον αμπελώνα του. Παράλληλα, αποφάσισε να επενδύσει στα καλύτερα μηχανήματα και εγκαταστάσεις για την παραγωγή των κρασιών του και επιπλέον φρόντισε να στελεχώσει το οινοποιείο με ανθρώπους γεμάτους μεράκι και αγάπη για το αμπέλι και τον οίνο. Από τον πρώτο τρύγο του 1974 μέχρι και σήμερα, τα σταφύλια μαζεύονται από τις ίδιες κυρίες, με συνεχείς προσθήκες ανά χρονιά σύμφωνα με την αύξηση της παραγωγής. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Όλοι μας αναγνωρίζουμε και εκτιμάμε τη χαρακτηριστική αγάπη, προσοχή, υπομονή και φροντίδα που πηγαία δείχνουν οι Ελληνίδες με ότι και αν καταπιάνονται. Είναι συνεπώς λογικό το Κτήμα Χατζημιχάλη να εμπιστεύεται τη συγκομιδή των καρπών και των κόπων του μόνο στις κυρίες αυτές, οι οποίες φροντίζουν τα αμπέλια του με την ίδια μητρική στοργή που φροντίζουν τα παιδιά τους.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν μια παρτίδα 1000 φιαλών υψηλής ποιότητας Cabernet Sauvignon "τάραξε τα νερά" στην ελληνική βιομηχανία κρασιού. Μια δεκαετία αργότερα, η ποιότητα των οίνων του Κτήματος Χατζημιχάλη αναγνωρίστηκε διεθνώς κερδίζοντας μια σειρά διεθνών βραβείων. Έκτοτε, το Κτήμα Χατζημιχάλη διαρκώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, πάντα με σεβασμό στη φιλοσοφία του Δημήτρη Χατζημιχάλη,  τη δημιουργία δηλαδή καλύτερων κρασιών μέσα σε ένα οικοσύστημα που υποστηρίζει την τοπική παράδοση και τις κοινωνικές αξίες.

Με την ενεργό συμμετοχή των υιών του Δημήτρη Χατζημιχάλη, Λεωνίδα και Παναγιώτη, η εταιρεία έχει πλέον αποκτήσει οικογενειακό χαρακτήρα. Οι δύο νέοι συμμετέχουν ενεργά και με πάθος στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη
Κτήμα Χατζημιχάλη

Παροχές του Κτήμα Χατζημιχάλη

Στοιχεία Επικοινωνίας