Υγεία
28-01-2016 13:03
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ
Αυτές είναι οι 6 τροφές που «εγγυώνται» τροφική δηλητηρίαση – Τι πρέπει να προσέχετε
O Μπιλ Μάρλερ δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις τροφές που δεν τολμά να αγγίξει


Μη παστεριωμένο γάλα και μη παστεριωμένοι συσκευασμένοι χυμοί
Το μη παστεριωμένο γάλα ενδέχεται να περιέχει παθογόνα βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για έτοιμους χυμούς που δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της παστερίωσης. Αν και η παστερίωση αυτών των προϊόντων αποτελεί παγιωμένη πρακτική σήμερα, έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, περιστατικά λοίμωξης από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή συσκευασμένου χυμού. «Δεν υπάρχουν οφέλη αρκετά σημαντικά ώστε να αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να καταναλώσει προϊόντα που καθίστανται ασφαλή χάρη στην παστερίωση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάρλερ.Ωμές φύτρες
Οι βλαστοί διαφόρων φυτικών προϊόντων, όπως τα φασόλια και το ραπανάκι, δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμοί ή ελάχιστα μαγειρεμένοι, καθώς η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με κρούσματα σαλμονέλας και λοίμωξης από Εσερίχια κόλι (E. coli). Οι λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα βακτηρίων στους σπόρους του φυτού. Το μαγείρεμα καθιστά τα προϊόντα αυτά ασφαλή προς κατανάλωση.Μισοψημένο μπιφτέκι ή κρέας
Έτοιμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες
Οι πλυμένες και κομμένες σαλάτες και φρουτοσαλάτες είναι μια εύκολη λύση, ωστόσο τα προϊόντα αυτά δεν είναι πάντοτε ασφαλή. «Όσο περισσότερη επεξεργασία έχει περάσει ένα τρόφιμο και όσο περισσότερα χέρια το έχουν αγγίξει, τόσο πιθανότερο είναι να αλλοιωθεί», σημειώνει ο ειδικός. «Καλές είναι τέτοιου είδους ευκολίες, όμως μερικές φορές νομίζω ότι δεν αξίζουν τον κίνδυνο», αναφέρει ο Μάρλερ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος αγοράζει πάντα σε μικρές ποσότητες φρέσκα προϊόντα που δεν έχουν πλυθεί και δεν έχουν κοπεί και φροντίζει να τα καταναλώνει σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών.Ωμό ή μισομαγειρεμένο αβγό
Ο Μάρλερ τονίζει ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από το αβγό είναι πολύ μικρότερος σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν 20 χρόνια, ωστόσο επιμένει να καταναλώνει το αβγό επαρκώς μαγειρεμένο. Το ωμό ή μισομαγειρεμένο αβγό είχε συνδεθεί παλαιότερα κυρίως με κρούσματα σαλμονέλας.Ωμά οστρακοειδή
Ακολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.