Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αυτές είναι οι 6 τροφές που «εγγυώνται» τροφική δηλητηρίαση – Τι πρέπει να προσέχετε

O Μπιλ Μάρλερ δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις τροφές που δεν τολμά να αγγίξει

ostrakoeidi-650Με «όπλο» την 20ετή εμπειρία του σε δικαστικές διαμάχες που αφορούν υποθέσεις τροφιμογενών νοσημάτων, ο Μπιλ Μάρλερ δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα με τις τροφές που δεν τολμά να αγγίξει!Ο ειδικός στα τροφιμογενή νοσήματα δημοσίευσε τη σχετική λίστα την οποία διαβάζουμε στο onmed.gr, στο επιστημονικό περιοδικό Food Poisoning Journal.

Μη παστεριωμένο γάλα και μη παστεριωμένοι συσκευασμένοι χυμοί

Το μη παστεριωμένο γάλα ενδέχεται να περιέχει παθογόνα βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για έτοιμους χυμούς που δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της παστερίωσης. Αν και η παστερίωση αυτών των προϊόντων αποτελεί παγιωμένη πρακτική σήμερα, έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, περιστατικά λοίμωξης από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή συσκευασμένου χυμού. «Δεν υπάρχουν οφέλη αρκετά σημαντικά ώστε να αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να καταναλώσει προϊόντα που καθίστανται ασφαλή χάρη στην παστερίωση», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μάρλερ.

Ωμές φύτρες

Οι βλαστοί διαφόρων φυτικών προϊόντων, όπως τα φασόλια και το ραπανάκι, δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμοί ή ελάχιστα μαγειρεμένοι, καθώς η πρακτική αυτή έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με κρούσματα σαλμονέλας και λοίμωξης από Εσερίχια κόλι (E. coli). Οι λοιμώξεις είναι αποτέλεσμα βακτηρίων στους σπόρους του φυτού. Το μαγείρεμα καθιστά τα προϊόντα αυτά ασφαλή προς κατανάλωση.

Μισοψημένο μπιφτέκι ή κρέας

Ο Μάρλερ παραγγέλνει πάντα το μπιφτέκι του καλοψημένο. «Τα προϊόντα από κιμά είναι ιδιαιτέρως προβληματικά και πρέπει να μαγειρεύονται καλά, επειδή βακτήρια που βρίσκονται εξωτερικά στο κρέας εισέρχονται στο εσωτερικό του κατά τη διαδικασία κοπής του κιμά», επισημαίνει ο ειδικός. Καλοψημένο πρέπει βέβαια να είναι το κρέας σε κάθε μορφή του. Ο Μάρλερ ζητά συνήθως τη μπριζόλα του καλοψημένη, κυρίως εάν γνωρίζει ότι στο εστιατόριο που θα φάει εφαρμόζουν την τεχνική του tenderizing (ο μάγειρας τρυπά το κρέας με βελόνες ή το χαράσσει με το μαχαίρι ώστε να διασπαστούν οι μυϊκές ίνες και το κρέας να είναι πιο μαλακό), καθώς με τη μέθοδο αυτή είναι εύκολο να μεταφερθούν μικροοργανισμοί από το εξωτερικό στο εξωτερικό του κρέατος, οι οποίοι μάλιστα θα επιβιώσουν εάν το κρέας είναι μισοψημένο.

Έτοιμες σαλάτες και φρουτοσαλάτες

Οι πλυμένες και κομμένες σαλάτες και φρουτοσαλάτες είναι μια εύκολη λύση, ωστόσο τα προϊόντα αυτά δεν είναι πάντοτε ασφαλή. «Όσο περισσότερη επεξεργασία έχει περάσει ένα τρόφιμο και όσο περισσότερα χέρια το έχουν αγγίξει, τόσο πιθανότερο είναι να αλλοιωθεί», σημειώνει ο ειδικός. «Καλές είναι τέτοιου είδους ευκολίες, όμως μερικές φορές νομίζω ότι δεν αξίζουν τον κίνδυνο», αναφέρει ο Μάρλερ, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος αγοράζει πάντα σε μικρές ποσότητες φρέσκα προϊόντα που δεν έχουν πλυθεί και δεν έχουν κοπεί και φροντίζει να τα καταναλώνει σε διάστημα τριών έως τεσσάρων ημερών.

Ωμό ή μισομαγειρεμένο αβγό

Ο Μάρλερ τονίζει ότι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από το αβγό είναι πολύ μικρότερος σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν 20 χρόνια, ωστόσο επιμένει να καταναλώνει το αβγό επαρκώς μαγειρεμένο. Το ωμό ή μισομαγειρεμένο αβγό είχε συνδεθεί παλαιότερα κυρίως με κρούσματα σαλμονέλας.

Ωμά οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή –και κυρίως τα μύδια– ευθύνονται ακόμη και σήμερα για αρκετά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης. Ο Μάρλερ συνδέει το γεγονός αυτό με την άνοδο της θερμοκρασίας στις θάλασσες, συνθήκη που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Για τα μύδια συγκεκριμένα, ο ειδικός αναφέρει ότι ανήκουν στην κατηγορία των διηθηματοφάγων, δηλαδή συγκεντρώνουν και απορροφούν ό,τι υπάρχει στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων μικροοργανισμών.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.