Υγεία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οι επιστήμονες συμφωνούν: Οι διακοπές ωφελούν την υγεία μας

Ευεργετικές φαίνεται πως είναι διακοπές για την υγεία σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δείχνουν, πως μια διακοπή από την καθημερινότητά σας, βοηθά την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας, αλλά και για αρκετούς εβδομάδες μετά.

Ειδικότερα, οι εξωτικοί προορισμοί –αλλά όχι μόνο αυτοί- μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου και –όπως είναι λογικό – διώχνουν μακριά το άγχος.

Τα οφέλη αυτά, μπορούν να «ανιχνευτούν» τουλάχιστον και ένα δεκαπενθήμερο μετά τη λήξη των διακοπών, ενώ σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και σε μερικούς μήνες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, οι εργαζόμενοι, δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να μην εξαντλούν στο έπακρο τις ημέρες που δικαιούνται να μην εργάζονται μέσα στον χρόνο. Τα ποσοστά στη Βρετανία, μάλιστα, εκείνων που δεν παίρνουν ολόκληρη την άδειά τους ξεπερνά το 30% του συνόλου του εργατικού κοινού.

Η μελέτη, συνέκρινε σημαντικούς δείκτες υγείας ανάμεσα σε άτομα που επισκέφτηκαν προορισμούς όπως η Ταϊλάνδη, το Περού και τις Μαλδίβες και σε εκείνα που έμειναν στο σπίτι τους ή συνέχισαν να δουλεύουν.

Η μέση αρτηριακή πίεση των ατόμων, κατά τη διάρκεια των διακοπών, μειώθηκε κατά 6%, ενώ εκείνοι που συνέχισαν να εργάζονται, είδαν τον συγκεκριμένο δείκτη να ανεβαίνει κατά 2%.

Η ποιότητα του ύπνου των εκδρομέων, βελτιώθηκε κατά 17%, ενώ εκείνων που έμειναν στη «βάση» τους, έχασαν το αντίστοιχο 14%.

Η μελέτη, επίσης, διαπίστωσε πως οι παραθεριστές βελτίωσαν το τεστ κοπώσεώς του κατά 29%, ένα ποσοστό που είναι πραγματικά εκπληκτικό και συνδέεται άμεσα με την αποβολή του άγχους. Αντίστοιχα, η ανθεκτικότητα των εργαζομένων μειώθηκε κατά 71%.

Επίσης, υπήρξε μια εμφανής πτώση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο του διαβήτη αλλά υπήρξε και μια ανάλογη αύξηση των επιπέδων ενέργειας, τα οποία και διατηρήθηκαν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Συνεπώς, εκμεταλλευτείτε ακόμα και την παραμικρή ευκαιρία για μια μικρή απόδραση, ώστε και να διασκεδάσετε αλλά να κάνετε καλό στην υγεία σας!


 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.